Medovník
Ivana
Doba přípravy
100 minut
Obtížnost

Medovník

Medovník
Average: 4.6 (58 votes)

Ingredience

těsto na placky:
45 dkg hladké mouky
18 dkg moučkového cukru
18 dkg másla
1 vejce
1,5 lžičky jedlé sody
6 zarovnaných lžic medu
4 lžíce smetany
1 lžička kakaa (kvůli obarvení těsta, ale nemusí být)
Krém:
7 dkg umletých vlašských ořechů
20 dkg másla
1 sladké zahuštěné kondenzované mléko 397 g
sirup:
2,5 lžíce cukru krystal
1,5 dl převařené vody
50 ml rumu (jestli-že kvůli dětem budete dávat rumové aroma, nezapomeňte dát víc vody)
Reklama

Postup přípravy

  1. těsto na placky:
  2. Nad párou v misce šleháme (cca 5 min) máslo, cukr, vejce, med a smetanu. Budeme mít krém, který nebude hustý. Do mísy si vysypeme mouku, smícháme s jedlou sodou a přidáme teplý krém. Vypracujeme těsto, které můžeme na pět kousků (cca 19 dkg) rozdělit hned, nebo si ho odvažovat před válením placek. Těsto není tuhé. Přikryjeme ho a necháme asi pět minut odpočinout. Oproti minulému receptu jsem zjistila, že ho nemusíme dávat do lednice, protože těsto tuhne a pak nejde vyválet.
  3. Těsto mějte stále zabalené, oschlo by.  Na pečícím papíře si vyválíme placku cca 2-3 mm silnou a vykrojíme kolo o průměru 22 cm.Těsto si můžeme podsypávat a kdyby se vám zdálo hodně řidké, stačí ho nechat trochu déle odpočívat. Zbytky těsta si upečeme nakonec a použijeme na posyp. Vykrojené kolo si přeneseme i s papírem na plech a upečeme v předehřáté troubě na 180 st. cca 4 min. Upečené si necháme vystydnout na papíře. Bude se nám s ním potom dobře manipulovat. Takto upečeme všechny placky.
  4. Připravíme si krém:
  5. Zahuštěné mléko, (plechovku vaříme den předem buďto 2 hodiny ponořenou ve vodě, nebo 1.hodinu v papiňáku a vznikne zkaramelizované mléko. Vyskytly se hlasy, že stačí v papiňáku 30 minut, já to zkusila a trochu to zkaramelizovalo a protože hodně zkaramelizované je chuťově lepší tak já to prostě vařím hodinu. NEOTEVÍRÁME TEPLÉ !!!! Plechovka by vystříkla). POZOR, POZOR, už je k dostání salko karamel a já jsem s ním moc spokojená.
  6. Vše utřeme dohromady , ale nenechávejte to moc ztuhnout, protože potom se krém špatně roztírá a stahuje hodně vršek těsta. Sice to nevadí, ale s méně ztuhlým krémem se pracuje lépe.
  7. A JDEME NA TO
  8. Spodní placku potřeme sirupem jenom zvrchu (na každou natíranou plochu vypotřebuji cca 20 ml sirupu), natřeme krém (před natíráním si krém rozdělíme na čtyři stejné díly a jeden menší, kterým nakonec potřeme celý medovník) a než přiložíme další placku, tak jí potřeme sirupem zespodu a po přiložení i zvrchu. Takhle dáme na sebe PĚT placek. Krém při natírání stahuje místy vršek z těsta, ale vůbec nevadí!!! Stáhnuté kousky rozetřete  i s krémem. Sirup vypotřebujeme téměř všechen. Pamatujte na to, že když to budete mít málo namazané sirupem, bude to tužší. Krémem lehce namažeme taky vršek a strany. Rozsekáme 3 dkg vlašských ořechů a 5 dkg z upečené placky (zbytek si snězte) a tím posypeme strany a vršek medovníku. Takhle připravený medovník už můžeme jíst za 24 hodin, ale samozřejmě ho můžete nechat uležet déle.
  9. Příprava, pečení a dokončení jde v pohodě zvládnout za cca 85 minut. Samozřejmě nepočítám vaření karamelu.
  10. Můžete ho udělat z dvojité dávky:
  11. vyválíte na pečícím papíře 6 plátů o velikosti 35×22 cm a z odkrojených kousků upečeme malý plát, kterým posypete hotový medovník.

Fotografie čtenářů

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
Jana Trchalíková (neověřeno)
31. 12. 2013 11:12:11

Dobrý den paní Ivanko,
chtěla jsem Vám mooooc poděkovat za fantastický recept!!!! A krásně jste to popsala. Ještě jednou moc děkuji a budu velice ráda doporučovat dále.

Šťastný nový rok přeji

Jana Trchalíková

Adéla (neověřeno)
20. 12. 2013 20:27:46

Dobrý den,
moc bych chtěla poděkovat za naprosto skvělý recept a zároveň jednoduchý. Je mi pouze 13 let a zvládla jsem ho levou zadní. Pro velký úspěch ho dělám znovu a opravdu moc děkuji.
Adéla :-)

Nepřihlášený (neověřeno)
20. 12. 2013 19:17:54

In reply to by Nepřihlášený (neověřeno)

Paní Ivano,

Vaše recepty jsou naprosto precizní! Je radost sledovat Vaše videa. Úžasný, jak se Vám v kuchyni vše daří.
Letos jsem se vrhla do pečení cukroví podle Vašich receptů.
Když moje roční holčička druhý den ochutnala citronové cukroví bez čokolády, nasadila nadšený výraz
Proto je považuju za nejpovedenější.
Dlouho jsem se obávala pečení medovníku, možná proto, že jsem kdysi měla špatný recept a výsledek byl nevalný.
Včera jsem dotvořila medovník podle Vás. Omylem jsem šáhla po polohrubé mouce a to mě polil pot! Obávala jsem se, že medovník nebude měkký, ale výsledek je výborný.
Moc Vám děkuju, že jste mi zpříjemnila pečení a vstoupila mi do kuchyně.

Krásné Vánoce.
Tamara

Ivana M (neověřeno)
10. 12. 2013 08:38:38

In reply to by Nepřihlášený (neověřeno)

Dobrý den paní Marie, tak já bych ho asi dělala tak 8 - 10 dní před svátky.Když je udělaný dříve, tak nám připadá takový až hodně měkký. Ivana M

Nepřihlášený (neověřeno)
9. 12. 2013 16:57:37

Dobrý večer, pani Ivanko. Především Vám chci poděkovat za Váš skvělý recept na medovník. Peču ho už několik let a je vynikající. Chtěla jsem se Vás zeptat jestli mi naplněný vydrží do vánoc. Budu hlídat vnoučka a tak bych si chtěla nadběhnout. Děkuji moc a ještě jednou moc děkuji Marie.

Nepřihlášený (neověřeno)
5. 12. 2013 15:34:52

super a rychlý,dneska jsem ho už dělala po páté.

domči (neověřeno)
30. 11. 2013 10:31:40

Ešte sa chcem spýtať že ak si zvačším dávku na cesto či musím aj krém, chcela by som mať trošku väčší 24 priemer...treba zväčšiť dávku? Rozumiete mi? a či treba aj krém zvečšiť? ďakujem

ivana.m
28. 11. 2013 15:33:14

In reply to by Nepřihlášený (neověřeno)

Dobrý den paní Nino, tak já dělala z medovníku třípatrák. Drží to dobře na sobě. Budete muset si to vypočítat a udělat třeba jenom na to druhé patro 3/4 dávky, takže opravdu všechny suroviny musíte změnšit :-) Ivana M

Nepřihlášený (neověřeno)
28. 11. 2013 12:05:49

Dobrý den paní Ivanko,
už asi 20x jsem pekla medovník podle vašeho receptu a vždy byl super, moc děkuji za vynikající pochutnání.Jen jsem se chtěla zeptat, zda nemáte zkušenost s dvoupatrovým medovníkem, chtěla bych spodní patro udělat podle vašeho receptu ze stejné dávky, ale druhé patro bych chtěla udělat menší, jestli mi rozumíte. Proto jsem se chtěla zeptat, jak mám na placky na druhé patro zmenšit dávku aby to zase nebylo moc sladké, nebo se to nerozpadalo nebo něco. :-) děkuji moc, Nina

Dobrý den. Musíte si koupit Salko nebo zahuštěné slazené mléko, ne kondenzované mléko - to vám nezhnědne ani nezkaramelizuje... Jak už ale paní psala, lepší je si koupit přímo zkaramelizované (mají ho téměř všude). Já jsem ho vyzkoušela, je to daleko lepší a můžete se vrhnout přímo na pečení bez toho, abyste ho musela dopředu vařit :-)

Míša (neověřeno)
13. 11. 2013 17:28:46

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat: koupila jsem kondenzované mléko a vy jste říkala, že po dvou hodinách vaření by mělo být hnědé, což já nemám Obrázek odebrán. Nebo jste měla na mysli z toho karamelového?? Díky M.

Ilona Tomšová (neověřeno)
12. 11. 2013 20:29:52

Dobrý den,k oslavě mých narozenin jsem udělala medovník podle Vašeho teceptu.Narozdíl od Vás jsem udělala 6 placek.Na krém jsem použila 2 salka a 350g másla.Byl tak výborný,že jsem byla sama překvapena,jak je
to chutné.Díky!!!:)

Andrea (neověřeno)
12. 11. 2013 10:58:51

Dobrý den, paní Ivanko!
Po shlédnutí Vašeho videoreceptu a spousty kladných ohlasů na medovník jsem se do něj pustila i já. Přítel měl o víkendu narozeniny a dlouho jsem váhala, zda mu udělat klasický dort potažený marcipánem či medovník. Medovník nakonec vyhrál (měla jsem na něj větší chuť)a je, teda vlastně byl, NAPROSTO FAMÓZNÍ!!!! Byl to můj první medovník a jiný už dělat nebudu. Přítel mi dokonce řekl, že teď mi bude říkat už jen "Miluju tě jako medovník" :-) Takže ještě jednou moc díky!!

Andrea (neověřeno)
12. 11. 2013 10:56:26

Dobrý den, paní Ivanko!
Po shlédnutí Vašeho videoreceptu a spousty kladných ohlasů na medovník jsem se do něj pustila i já. Přítel měl o víkendu narozeniny a dlouho jsem váhala, zda mu udělat klasický dort potažený marcipánem či medovník. Medovník nakonec vyhrál (měla jsem na něj větší chuť)a je, teda vlastně byl, NAPROSTO FAMÓZNÍ!!!! Byl to můj první medovník a jiný už dělat nebudu. Přítel mi dokonce řekl, že teď mi bude říkat už jen "Miluju tě jako medovník" :-) Takže ještě jednou moc díky!!

ivana.m
10. 11. 2013 20:15:27

Určitě je víc značek, já používám caramelo condé od Bohemilk, ale opravdu to bude na každém. Prostě nám chutná :-) Ivana M

Alespoň jsem pro příště chytřejší :-) Jinak jsem nevydržela až do večera, kdy přijde návštěva a do medovíku zakrojila k snídani. Asi jsem to neměla dělat. Teď chodím a říkám si: Ještě malinký kousek... Tak doufám, že na večer něco zbyde :D Ještě se chci zeptat... Jak sllouho asi vydrží v lednici??? Není tam nic moc, co by se rychle zkazilo. I když u nás to bude možná zbytečná otázka, ale kdyby náhodou

ivana.m
9. 11. 2013 08:22:08

In reply to by Nepřihlášený (neověřeno)

Dobrý den, to je hrozně těžké, ty trouby a pečení jsou různé. Já se budu stěhovat a budu mít novou troubu a taky určitě všechno bude jinak. Ty časy pečení jsou určitě orientační a pokud placky nejsou hodně upečené a jenom tvrdé, tak to tím sirupem určitě změkne. Budete muset příště péct třeba kratší dobu a když bude placka měkká, tak jí určitě nechat na tom papíru. Ivana M

Nepřihlášený (neověřeno)
8. 11. 2013 22:42:48

Dobrý den,

moc děkuji za recept. Medovníku jsem se hrozně bála, ale po vašem videoreceptu jsem se do něj pustila. Jen se chci zeptat, na jaký program pečete. Koupila jsem novou troubu, kde je možnost zvolit i pečení moučníků apod. Já pekla na klasickou troubu přibližně 5 a půl minuty a podle videa se mi zdá, že jste měla placky trdší.

Verca B (neověřeno)
8. 11. 2013 20:38:52

Ivanko, tento Váš medovník už dělám po třetí a vždycky měl obrovský úspěch, děkuji za tyto Vaše stránky a hlavně, že si dávate práci s těmito stránkami. Už teď brousím na dalších receptech pro inspiraci na víkend. :D Jste opravdu skvělá a moc ráda podle Vás vařím. Děkuji a přeji krásný víkend.

Ivanko tak mi to nedalo a musela jsem ten Vas zazrak ochutnat a je uz ted druhy den naprosto vynikajici! Vubec sem necekala, ze se napoprve tak povede. A to jen diky tomu Vasemu detailnimu popisu. Dekuju moc! Jdu se mrknout, jestli tu mate nejake vanocni cukrovi, co bych mohla vyzkouset;-)
Helena

ivana.m
8. 11. 2013 07:34:28

In reply to by Nepřihlášený (neověřeno)

Dobrý den, to vůbec nevadí, že pláty byly měkké, ale stejně je potřeba to potřít. Dortík nemusí být zabalený ve fólii, když ho budete mít dobře uzavřený v té dóze. To je proto, aby hlavně nechytil nějaký jiný pach z lednice. :-) Přeji hezký den. Ivana M

Nepřihlášený (neověřeno)
7. 11. 2013 23:22:31

In reply to by Nepřihlášený (neověřeno)

To jsem zase ja:-) Tak vse hotovo. Jenom nevim, jestli bude na skodu, ze jsem jednotlive platy testa mela i po hodine lezeni v kuchyni dost vlacne. Nejsou skoro vubec tvrde, i kdyz do ruky sem kazdy plat vzit mohla. Pekla jsem kazdy v nehorkovzdusne troube 5min. Myslite, ze mohou byt nepropecene? A pak bych se rada zeptala na to uchovavani v lednici. Musi se opravdu cely zabalit do potravinarske folie? Aby zvlhl? Nedovedu si predstavit, jak bych to delala. Mam plastovou dozu na dort s vikem, myslite, ze to staci?

Nepřihlášený (neověřeno)
7. 11. 2013 10:42:24

Dobry den, jsem nadsena z Vaseho bezvadne zpracovaneho videa. Chtela jsem puvodne vyzkouset medovnik z casopisu Apetit, ale nahodou jsem narazila na Vas recept.Hned dneska se do nej pustim. A jdu si najit i nejake jine recepty od Vas:-) Dekuji!

Martina (neověřeno)
1. 11. 2013 22:34:59

Dobrý večer pani Ivanko, musím Vam strašné poděkovat za Vase stránky. Diky vám me baví vařit a neustále u vas hledám inspiraci. Co se tyce medovniku, nemá chybu. Za normálních okolnosti bych neměla odvahu se do něčeho takového pustit, ale s vašim videem je to hračka. Jeste jednou děkuji. Mejte se krásne.

ivana.m
25. 10. 2013 21:37:55

In reply to by Vlasta (neověřeno)

Dobrý večer paní Vlasto, vůbec nevadí že je některá placka tvrdší. Když to potřete tím sirupem, krásně to zvláční :-) Ivana M

Vlasta (neověřeno)
25. 10. 2013 20:46:01

Dobrý den, po upečení těch plátů a zchladnutí se mi zdály měkké, pekla jsem zhruba 6 minut každý protože po 4 minutách se mi ještě nezdály hotové, ale na jeden jsem zapomněla a nechala ho tam déle a ten byl po vychladnutí tvrdší, tak bych se chtěla zeptat jak to má být. Moc Vám děkuji za odpověď. Jinak všechny recepty od Vás se mi povedly na jedničku tak snad bude i ten medovník dobrej. Jste opravdu úžasná :D

Veronika (neověřeno)
19. 10. 2013 15:50:32

Chystám se udělat můj první medovník, jen trochu tápu nad tou smetanou. Je myšlena na šlehání třeba 30%? Děkuji

Kata (neověřeno)
18. 10. 2013 07:46:51

Dobrý den Ivanko, tak já Vám musím taky moc poděkovat za perfektní videorecept, protože je v něm spousta tipů (které mimochidem půjdou využít i jinde), kterých bych se sama nejspíš nedopídila a výsledek by nebyl tak skvělej :). Mám z výsledku hroznou radost!:D Díky!

Nepřihlášený (neověřeno)
14. 10. 2013 19:59:50

Dobrý večer, medovníků jsem vyzkoušela více, ale zůstala jsem u Vašeho. Pekla jsem ho nesčetněkrát, recept rozdala kde se dalo a doporučila všem k němu i Vaše video. Na manželovi padesátiny jsem medovník dělala z 5 dávek!!! Měla jsem 37 kol! Taky jsem si ho několikrát dělala i do mrazáku - kolečka proložila pečícím papírem a poté zabalila do folie. Pak už to byla rychlovka, jenom promazat. Několikrát jsem místo Vaší náplně udělala jenom obyčejnou - takovou, kterou moje mamka dává do medových řezů - 1 a půl sklenky mléka smícháme s vanilkou a 3 lžícemi hrubé mouky. Za stálého míchání uvaříme, necháme zchladnout. Utřeme jedno máslo s cukrem a přidáme vychlazenou kaši. A taky výborné. Takže všem Váš medovník doporučuji a dávám velkou jedničku. Ludmila Růžičková

Nefi (neověřeno)
7. 10. 2013 21:20:53

Dobrý den,
děkuji moc za recept, je výborný.
Chtěla bych se zeptat, jestli by se dalo místo jedlé sody použít prášek do pečiva?
Jak se mi totiž medovník rozležel, tak mi tam na něm jedna chuť vadila, předpokládám, že to byla právě ta jedlá soda, nic jiného mě totiž nenapadá.
Děkuji

andrea castellani (neověřeno)
28. 9. 2013 11:34:29

FANTASTICKY RECEPT !!! MEDOVNIK JSEM UDELALA A BYL VYNIKAJCI!! V ITALII NEEXISTUJE , TAKZE JSEM S NIM TADY UDELALA VELKOU PARADU !!! DEKUJEME ANDREA

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.