Rajská omáčka
Ivana
Doba přípravy
84 minut
Obtížnost

Rajská omáčka

Rajská omáčka
Average: 4.5 (6 votes)

Ingredience

hovězí maso podle vaší chuti (vepř.plecko)
3 bobkové listy
5 kuliček nového koření
3 kuličky pepře
1 cibule
1/4 lžičky skořice
4,5 dl vody
1 rajčatové pyré 190g
8 dl 100% rajčatové šťávy
1/2 kostičky hovězího masoxu
7 lžiček krystalového cukru
sůl podle chuti
3 dkg másla na jíšku
6 lžic hladké mouky na zahuštění
Reklama

Postup přípravy

Osolené maso dáme do papiňáku, přidáme bobk.list, nové koření, pepř,3 dl vody a vaříme doměkka. Maso vyndáme a vývar přecedíme. Přidáme rajčatové pyré, rajčat. šťávu, cukr, skořici, masox a přivedeme do varu.
Přidáme jíšku rozmíchanou v 1 dl vody, kterou jsme si na pánvičce udělali z másla a čtyř až pěti zarovn. lžic hladké mouky. Jíška bude světlá.
Omáčka se mi zdála řidká a tak jsem v 50 ml vody rozmíchala ještě 1 lžíci mouky, přidala do omáčky a krátce povařila.

Fotografie čtenářů

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
Lukáš (neověřeno)
20. 10. 2011 09:44:30

Dobrý den,
chtěl bych Vám moc poděkovat. Je mi 25 a vařit jsem vůbec neuměl. Díky Vám mě to nejen začalo bavit,ale dokonce jsou ta jídla i výborná :-) . Včera jsem vařil poprvé v životě Vaši rajskou (je to oblíbené jídlo přítelkyně) a oblizovali jsme se oba až za ušima. Takže ještě jednou upřímné díky :-)

Markéta F (neověřeno)
20. 9. 2011 09:23:28

Milá Ivanko,

tak takovou rajskou jsem ještě nejedla - je super. Já rajskou neměla ráda, někde ji dělali sladkou, jinde zas moc kyselou a tohle je zlatá střední cesta :-)
Omáčku jsem teď dovařila a je opravdu jednoduchá - i když nemám papiňák, tak jsem maso vařila v normálním hrnci a šlo to :-)
Teď se vrhnu na vaše chlebové knedlíky, k tomu se budou určitě hodit :-)

ivana.m
17. 9. 2011 15:58:28

In reply to by Markéta (neověřeno)

Dobrý den Markétko, někde se to naučit musíte, já jsem také začínala :-) Každý papiňák nemá a to nevadí. Musíte to vařit mírně a to ve vodě, pod pokličkou, ale ať Vám to nepřeteče. Počítejte radši s delším vařením hovězího, klidně hodinu a půl. Hodně záleží, jak velký kus masa budete vařit a jakou část z hovězího a z jak starého kusu to je, ale prostě zkusíte a když tak se pokračuje. Někdy to chtějí děti z vepřového plecka, to není taková klasika, ale je to vařené dříve. Ať se daří :-) Ivana M

Markéta (neověřeno)
17. 9. 2011 15:41:59

Dobrý den paní Ivanko,
asi bude můj dotaz Vám připadat hloupý, ale teprve se vařit učím a moc bych chtěla rajskou vyzkoušet, akorát jsme zatím s přítelem nepořídili papiňák. Jde to udělat i bez něho?
Moc děkuji za odpověď ;-).

paní Aleno, tak proč hledáte inspiraci na stránkách ekuchařky, vždyť Vás nikdo nenutí vařit svému vnukovi podle tohoto, vařte podle svého. Anebo si najděte na netu jiné stránky s receptama, je jich tu hodně. Počítám, že jste v mém věku, když máte vnuka, tak určitě jste již nějaký guláš nebo rajskou nebo svíčkovou vařila, tak proč hledáte recept u Ivany na internetu ? zdraví Magda

Tom (neověřeno)
2. 9. 2011 10:42:24

Dobrý den, tak opět jsem "sáhnul" na Váš recept a musím konstatovat, že se opět vydařilo :-) Díky za Vaše recepty.

Eva (neověřeno)
16. 8. 2011 23:06:15

Dobrý večer, paní Ivanko
Dnes jsem k obědu vařila rajskou omáčku podle Vašeho receptu. Přestože mám již dva dospělé syny, vařila jsem jí poprvé a to z toho důvodu, že ji od útlého dětství nejím. Syn mě přemluvil ať jí zkusím podle Vás uvařit, jelikož všechna jídla, které jsem vařila podle receptů z Vašich stránek, byla naprosto vynikající. Dnes se rodinka jen olizovala a synek vzkazuje, že lepší rajskou ještě nejedl. Moc Vám děkuji za tyhle stránky, které člověka inspirují k vaření i těch jídel, která sám nejí.
Eva

Veronika :) (neověřeno)
10. 8. 2011 08:31:57

Dobrý den,:) Chtěla jsem Vám jen napsat, že Vaše recepty jsou opravdu úžasné:) Jelikože je mi 20 a učím se teprve vařit, Vaše videa mi moc pomáhají:) Všechny recepty, které jsem zkoušela se mooc povedly a všichni si jídlo pochovalovali..Tak Vám přeji noho úspěchu. Veronika z Havířova:)

ivana.m
9. 7. 2011 06:29:31

In reply to by Nepřihlášený (neověřeno)

Dobrý den, já takovouhle rajskou dělám obyčejnou a jak jí vaříte vy? Já se ráda fakt poučím a vyzkouším i jiný receptík :-) Ivana M

Nepřihlášený (neověřeno)
9. 7. 2011 01:24:54

Nic proti receptu ale toto je spíše polévka.

Jasik (neověřeno)
8. 6. 2011 07:25:59

In reply to by janaS. (neověřeno)

Jsem muž je mě 29 let a jsem vyučený kuchař. Můj názor je, že na detailech vaření prostě záleží. Ano technologický postup vaření je samozřejmě daný, ale ten je stručný a v podstatě popisuje pouze postup vaření a nikoliv jednotlivé procesy jak mají být správně provedeny. Zahuštění je zahuštění, ale poctivá jížka není amerika (mouka+voda). To stěma bujónama, je vlastně to samé jako jížka nebo amerika, vše zaleží pouze natom, kolik času a peněz tomu uvaření pokrmu chci, nebo můžu věnovat.
Na závěr bych napsal, že recept paní Ivany se mě líbí a vyzkouším si ho. Ostatním bych doporučil debatovat více o vaření k danému téma, než o příspěvcích na webu a pošťuchování se.
Cus :-)

S tím taky souhlasím :-) Já si ty recepty přizpůsobím do zdravější varianty. Chce to jenom přemýšlet... A to některým lidem dělá problémy, hihi.
Takže paní Ivanko, chválím a pokračujte :-)

Moni.c.a (neověřeno)
30. 1. 2011 11:06:52

Dobrý den,
vaše recepty jsou super, už jsem to tu psala a i proto sem chodím. Tady mě jen zarazilo, proč do rajské přidáváte masox když děláte vývar z masa. Monica

Katka001 (neověřeno)
24. 1. 2011 13:03:09

Dobrý den Ivanko, dneska sem dělala rajskou a byla fakt super.když vařím tak vždy podle vašich receptů. Jsou opravdu dobré a všem moc chutná. Jen tak dál, moc Vám fandím :-)

Danča (neověřeno)
21. 1. 2011 12:12:28

Kdyby jste chtěl někdo vyzkoušet trochu jinou rajskou, tak písnu receptík:
hovězí maso
2 velké mrkve
1 velká cibule
1 střední petržel (lze nahradit i mraženou směsí pod svíčkovou)
1/4 středního celeru
3 bobkové listy
5 kuliček pepře
5 kuliček nového koření
5 celých hřebíčků
1 celé skořice (nemletá, myslím 1 ks celé skořice)
250g rajčatového pyré
olivový olej
cukr, sůl a mouku podle potřeby (popř. i trošku bazalky pro ty, co jí mají rádi)
Zeleninu nakrájet na drobné nudličky a společně s kořením a masem jemně orestovat na olivovém oleji. Přidáme pyré a jen lehce osmahneme, aby se nepřipálilo. Podlijeme vodou a vaříme dokud maso není měkké. Pak maso vyjmeme, přecedíme (není třeba pasírovat), přidáme vodu podle potřeby a zahustíme moukou. Mouku provařuji ještě cca 20 minut. Z tohoto množstvím jsou tak 3-4 litry omáčky.

Dobrý den Marcelko, fakt ten internet to je věc :-) Škoda že nebyl když jsem byla mladší :-) Mám radost, že se Vám daří.
Děkuji za přání a i já Vám přeji v letošním roce hodně štěstí a hlavně zdraví :-) Ivana M z Prahy

Mila pani Ivanko, pochvalen bud den, kdy jste se rozhodla se podelit o vase kucharske umeni s sirokou verejnosti na Internetu. Ja se zacala ucit varit az po svatbe a protoze neziji v CR, tak nemam tu moznost se vzdy zeptat na radu nebo recept sve maminky. Moje sestra mi poslala odkaz na vasi stranku a ja uz nevarim podle niceho jineho. Poprve jsem delala rajskou a musim priznat (ac nerada), ze byla lepsi, nez ta od maminky. Dokonce i muj manzel(american) se olizoval az za usima a to on rajcata vubec nema rad. A ze pry proc jsem pred nim takovou dobrotu tak dlouho tajila? A mela jste videt, jak nasim sousedum chutnal gulas s knedlikama! Moc Vam dekuji a preji do dalsiho roku mnoho uspechu!

Helenka (neověřeno)
3. 12. 2010 13:18:25

Milá Ivanko,máme s manželem rádi rajskou,vždy jsem dělala cibulovou jíšku,přidala vše ostatní a hlavně jsem pak musela pasírovat přes cedník.Dnes jsem jí uvařila podle Vás a je fakt skvělá,již nikdy jinak.Chystám se i na svíčkovou,tak věřim,že bude taky výborná.Ted študuji cukroví na vánoce a můžu Vám říct,že den kdybych nebyla na Vašich stránkách,by byl ztracenej.Ráda čtu komentáře a vždy si něco vyberu.Přeji Vám hodně úspěchů a at se daří.p.s.bezinkovej likér je dávno vypitej,příští rok dělám aspon trojitou dávku.Nashledanou a hezký den Heloušek

Ahojky Jiří, tak abych se přiznala, tak mě to nedošlo, protože to jindy děám z hovězího. Ale kdyby to byla jiná chuť, nebo se to nějak třískalo, tak by si moji chlapi určitě stěžovali :-) Přeji hezký večer. Ivana M

Jirka (neověřeno)
27. 11. 2010 20:05:29

Zdravím,

vaše recepty beru jako zajímavou inspiraci. Jinak k rajské, nevadí že jste dělala vepřový vývar z plecka a pak tam dala hovězí masox?? Dva různé vývary neuškodí chuti? Díky za odpověd a at se daří. Jirka

má SVOJI pravdu. Pokud já uvařím poprvé svíčkovou a chutná mi a rodina mi ji pochválí, tak si tedy myslím, že ji umím, protože se mi povedla.
A VŽDY budu v opozici a napíšu SVŮJ názor, ale nikdy nebudu tvrdit, že mám pravdu jako někteří.
A Ivanky se VŽDY zastanu.
Zdraví OPOZICE.

Nepřihlášený (neověřeno)
27. 11. 2010 14:20:09

In reply to by janaS. (neověřeno)

Pan Derik má pravdu jestli že dělá někdo svíčkovou poprvé nemůže říct že umí svíčkovou ale Vy jste vždy v opozici zdenka

Já vařím 20 let. Doteďka žádný fortel nemám, nepotřebuju nakrájet cibuli ani najemno, natož rychle (proč?), mouku s vodou liju do omáčky přes cedník (taky podvádění?) a karamel nepřepálím, nedělám ho.
Litovat mě rodina nemůže, chutná jim a pokud ne, řeknou mi to, tak koprovku nebo houby už neudělám. Taky můžou být rádi, že uvařím, ne?
Vy jako víte, JAK MÁ CHUTNAT ORIGINÁL? Já tedy ne a vařím s chutí a podle sebe i ochucuju. Slovo perfekce mi nic neříká a k životu ji nepotřebuju.
Tohle není kurs vaření, ale Ivančin KONÍČEK mimo starostí o barák a rodinu.
Pokud vy něco doporučujete, dělejte to na svém webu, ráda se podívám a pak vás třeba taky ohodnotím. Protože psát kritiku je jednodušší než udělat tyto vlastní stránky, že? A kdo nechce vařit nebo ho to nebaví a nemá k tomu vztah, nenaučí se to ani ze 3 stránek důkladně popsaného postupu.
Takže já trochu lituju vás i kvůli pravopisným chybám, ale nikdo není perfektní, že ano?

a můžete mi říct jaký máte právo ji urážet? a vykládat blbosti o tom, že jí někdo jídlo chválí z lítosti? paní Ivaně sem vděčná, že se vůbec s tímhle obtěžuje, taky jsem začínající kuchařka a spoustu věcí ještě neumím, ale nevím proč by to nemělo být dobré.. paní to vaří tak jak to umí, abysme my, co to ještě nikdy nedělali(ne že nevíme jak to má chutnat, to snad víme od svých matek) alespoň nějak zvládli... běžte si urážet jinam vy mistře vaření.. já se za něj nepovažuji a taky vařím už od svých osmi let tak si tu laskavě nevyskakujte, protože tady je pro mě king paní ivana a ne nějakej jako vy...paní Ivano přeju aby vás to i nadále bavilo sem vám za to moc vděčná

Alena (neověřeno)
30. 10. 2010 19:16:40

To je jasný vynáším mísy a občas když je třeba tak si odskočím na oper.sál někomu přišít ledvinu nebo nějaký jiný orgán.Já jsem nic nepsala o bio stravě týkalo se to úplně něčeho jiného.Sbohem Alena

Podle vaší češtiny soudím, že asi pracujete ve zdravotnictví jako vynášečka mís a bažantů. Jen by mě zajímalo, jak se stravujete. Vždyť i to Bio je podvod. kdepak asi ty superzdravé potraviny rostou? U nás? Víte, kolik je v každé potravině ve střední Evropě škodlivin ze vzduchu a půdy? Víte, že nejzdravějším národem světa s dlouhověkosti je Japonsko, kde bouchly atomové bomby a kde používají na hnojení a ochranu rostlin nejvíce herbicidu a pesticidu na světě? Hnojivo používají většinou jen umělé. Já jenm pozoruji, že časté používaní Bio potravin působí konzumentům silné poškození mozku. Jen chvilku poslouchejte jejich argumenty a příjdete k tomu zjíštění také.Viz. např. která sůl je lepší? Ta pravá mořská, která se vyrábí ze Stredozemního moře na jihu Itálie (tj. splašky z celé Evropy) nebo obyčejná kamenná z pravěkých moří? Je pravda, že v kamenné nenajdete bifenyly, pesticidy a další obohacení z dnešní doby.

HankaP (neověřeno)
25. 10. 2010 22:20:19

Ivančina rajská je určitě výborná, vaří dobře.
Já vařím rajskou malinko jinak, jíšku dělám cibulovou a dělám ji méně a na další zahuštění používám kousek
perníku na strouhání. Český perník, jednou jsem koupila jakýsi z Německa.
Ten je jinak kořeněný a rajská už nebyla taková.

Renátko, máš pravdu :-) my se tady dokonce někdy i dobře bavíme a některé hlášky se ujaly jako hlásška že používám ještě v dnešní době smrtící mast :-) :-) a prozradím Vám že je to sádlo :-) :-) všem přeji krásný den. Ivana M

Renata (neověřeno)
19. 10. 2010 09:27:08

Uf, tady si někdo léčí mindráky. Psát může samozř. kdo chce, aspoň se pobavíme, myslím, že Ivanku nenaštvete. Příznivců má dost a kdo si stojí za tím co napíše, dá podpis. Kdo nedá, říká to o něm vše. Obrázek odebrán.

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.