Medovník
Ivana
Doba přípravy
100 minut
Obtížnost

Medovník

Medovník
Average: 4.6 (58 votes)

Ingredience

těsto na placky:
45 dkg hladké mouky
18 dkg moučkového cukru
18 dkg másla
1 vejce
1,5 lžičky jedlé sody
6 zarovnaných lžic medu
4 lžíce smetany
1 lžička kakaa (kvůli obarvení těsta, ale nemusí být)
Krém:
7 dkg umletých vlašských ořechů
20 dkg másla
1 sladké zahuštěné kondenzované mléko 397 g
sirup:
2,5 lžíce cukru krystal
1,5 dl převařené vody
50 ml rumu (jestli-že kvůli dětem budete dávat rumové aroma, nezapomeňte dát víc vody)
Reklama

Postup přípravy

  1. těsto na placky:
  2. Nad párou v misce šleháme (cca 5 min) máslo, cukr, vejce, med a smetanu. Budeme mít krém, který nebude hustý. Do mísy si vysypeme mouku, smícháme s jedlou sodou a přidáme teplý krém. Vypracujeme těsto, které můžeme na pět kousků (cca 19 dkg) rozdělit hned, nebo si ho odvažovat před válením placek. Těsto není tuhé. Přikryjeme ho a necháme asi pět minut odpočinout. Oproti minulému receptu jsem zjistila, že ho nemusíme dávat do lednice, protože těsto tuhne a pak nejde vyválet.
  3. Těsto mějte stále zabalené, oschlo by.  Na pečícím papíře si vyválíme placku cca 2-3 mm silnou a vykrojíme kolo o průměru 22 cm.Těsto si můžeme podsypávat a kdyby se vám zdálo hodně řidké, stačí ho nechat trochu déle odpočívat. Zbytky těsta si upečeme nakonec a použijeme na posyp. Vykrojené kolo si přeneseme i s papírem na plech a upečeme v předehřáté troubě na 180 st. cca 4 min. Upečené si necháme vystydnout na papíře. Bude se nám s ním potom dobře manipulovat. Takto upečeme všechny placky.
  4. Připravíme si krém:
  5. Zahuštěné mléko, (plechovku vaříme den předem buďto 2 hodiny ponořenou ve vodě, nebo 1.hodinu v papiňáku a vznikne zkaramelizované mléko. Vyskytly se hlasy, že stačí v papiňáku 30 minut, já to zkusila a trochu to zkaramelizovalo a protože hodně zkaramelizované je chuťově lepší tak já to prostě vařím hodinu. NEOTEVÍRÁME TEPLÉ !!!! Plechovka by vystříkla). POZOR, POZOR, už je k dostání salko karamel a já jsem s ním moc spokojená.
  6. Vše utřeme dohromady , ale nenechávejte to moc ztuhnout, protože potom se krém špatně roztírá a stahuje hodně vršek těsta. Sice to nevadí, ale s méně ztuhlým krémem se pracuje lépe.
  7. A JDEME NA TO
  8. Spodní placku potřeme sirupem jenom zvrchu (na každou natíranou plochu vypotřebuji cca 20 ml sirupu), natřeme krém (před natíráním si krém rozdělíme na čtyři stejné díly a jeden menší, kterým nakonec potřeme celý medovník) a než přiložíme další placku, tak jí potřeme sirupem zespodu a po přiložení i zvrchu. Takhle dáme na sebe PĚT placek. Krém při natírání stahuje místy vršek z těsta, ale vůbec nevadí!!! Stáhnuté kousky rozetřete  i s krémem. Sirup vypotřebujeme téměř všechen. Pamatujte na to, že když to budete mít málo namazané sirupem, bude to tužší. Krémem lehce namažeme taky vršek a strany. Rozsekáme 3 dkg vlašských ořechů a 5 dkg z upečené placky (zbytek si snězte) a tím posypeme strany a vršek medovníku. Takhle připravený medovník už můžeme jíst za 24 hodin, ale samozřejmě ho můžete nechat uležet déle.
  9. Příprava, pečení a dokončení jde v pohodě zvládnout za cca 85 minut. Samozřejmě nepočítám vaření karamelu.
  10. Můžete ho udělat z dvojité dávky:
  11. vyválíte na pečícím papíře 6 plátů o velikosti 35×22 cm a z odkrojených kousků upečeme malý plát, kterým posypete hotový medovník.

Fotografie čtenářů

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
ivana.m
11. 10. 2012 11:49:57

In reply to by Nepřihlášený (neověřeno)

Dobrý den, tak smetanu tam přidávám ke šlehání, ale už někdo psal, že tam dal smetanu 12 % a dokonce tam někdo dal jenom plnotučné mléko a bylo to dobré. Tam se jedná asi o tu tvrdost,když přidáte třeba jenom mléko, ale tím jak se to promazává sirupem, tak pak s tím není žádný problém :-) A opravdu hořké to bylo oříškama. Přeji hezký den Ivana M

Nepřihlášený (neověřeno)
10. 10. 2012 20:56:25

Dobrý den,
medovník jsem už jednou zdárně zvládla, akorát byl trošku nahořklý, což přisuzuju oříškům. Všem moc chutnal, tak jsem ho slíbila sestře k narozeninám, ale teď jsem narazila na další problém, nemůžu tu nikde najít kolika procentní to má být smetana :D netuším kde jsem to tu přečetla minule a radši se chci zeptat, předpokládám že to má být 12%, tak prosím poraďte. :-)

Nepřihlášený (neověřeno)
26. 9. 2012 10:54:34

hodně lidí tu píše ,že je to sladké. Změnit se to dá přece jednoduše nedávejte tam salko!!! To dělá tu sladkost :-) 0,25 l mléka,2 lžíce hrubé mouky, 120g moučkového cukru,250g másla. Z mléka a mouky uvaříme hustou kaši.Vychladlou kaši smícháme s vyšlehaným máslem a cukrem. Je zajimavé, že se stejným množstvím dělám z toho 14 plátu tudiš dva medovníky.A vubec to nepotírám tím sirupem. A tvrdé to fakt není ale samozřejmě se to musí nechat rozležet, to je právě to pravé.pa

Petra (neověřeno)
14. 9. 2012 20:51:11

Dobrý večer, dnes dopoledne jsem vyzkoušela Váš recept na medovník a teď večer jsem už neodolala a ochutnala a musím říct, že je naprosto vynikající. Děkuji za super recept

ivana.m
10. 9. 2012 18:17:47

In reply to by Nepřihlášený (neověřeno)

Dobrý večer, fakt ta miska kterou to vykrajuji má 22 cm. Teď jsem jí přeměřovala :-) Je to malý dortík. On by jinak byl hodně nízký, kdybych dělala větší průměr placek. Ivana M

Nepřihlášený (neověřeno)
10. 9. 2012 18:08:12

Dobry den,
mela bych na vas dotaz. Na medovnik se zitra chystam. Pripravila jsem si misku s prumerem 22 cm, ale zda se mi opravdu mala. Tacek mam stejny jako vy, ale opravdu by ho zdaleka nepokryl cely jako je videt u vas na videu. Zda se mi ze ho mate celkove o hodne vetsi a vyssi, nez podle udaju. Prumer 22 cm mi pripada jako maly medovnicek. Nebo se mi to opravdu jen zda ?

Nepřihlášený (neověřeno)
6. 9. 2012 07:19:08

Dobrý den,dnes budu péct Váš medovník už asi po osmé a musím říct,že je báječný a skvěle se s těstem pracuje.Po každé sklidil obrovský úspěch.Mockrát za něj děkuji.

JANINA (neověřeno)
2. 9. 2012 23:14:27

In reply to by Katk.a (neověřeno)

Dobrý večer Kačko,

tak medovník dostal pochvalu a zmizel.........než by jsi řekl ŠVEC :D

Jee pani Ivanko moc dekuju za rychlou odpoved. Ja mozna prece jenom upecu novej a spravne. V sobotu je tu Cesky Festival tak at je perfektni. Vezu ho tam nasim znamym co jejich pra pra cesi utekli do statu. Tak at Vam delam spravnou reklamu. Muj muz stejne rikal, ze si neni jistej, jestli tenhle uz upecenej medovnik do soboty prezije bez uhony. Vase stranky jsou naprosto bezkonkurencni, proste radost byt v kuchyni. Jeste jednou moc dekuju Veronika

Dobrý den paní Veroniko, tak medovník špatný určitě nebude, jenom nebude takový vláčný, ale z toho si nic nedělejte i takové někdo dělá. A určitě se ještě proleží :-) Ivana M

Nepřihlášený (neověřeno)
31. 8. 2012 07:47:04

Krasny dobry den pani Ivano,
dneska jsem upekla vas medovnik, ale udelala jsem chybu potrela jsem placky jen s 20 ml syrupu (proste skrat) misto 20 a 20 kazda strana. Mam upect novy, nebo ho muzu nechat prolezet 48 hodin a mozna zvlacni? Posilam moc pozdravu a dekuji za skvely recepty. Pekla jsem i vase rakvicky a vsichni se olizovali.
Veronika Texas

Dobrý den paní Antonie, tak to určitě někomu pomůže, každý nemá rád takovou sladkost a já to nezkouším, protože naši jsou na sladké :-) Takže děkuji i za děvčata. Ivana M :-)

Dobrý večer, taky se připojím. Medovník už jsem dělala mnohokrát a vždycky s velkým úspěchem, ale postupně jsem začala experimentovat s tou velkou sladkostí, kterou jsem chtěla trochu srazit.
Osvědčilo se mi dávat těch 6 lžic medu opravdu vrchovatých, moučkového cukru jen 5 dkg, cca 8-10 dkg škrobové moučky (to místo zbylého mouč. cukru, aby se zachovala ta hustota) a když budete tu hmotu přimíchávat k mouce, tak mouky dát 50 dkg (tzn. o 5 dkg víc). Mělo by to akorát vyjít na tu přesnou konzistenci původního receptu. A do toho sirupu taky nedávám žádný cukr, jen vodu a rum (kolikrát jenom ten rum :-)
Tahle umírněná verze nám moc vyhovuje, tak snad pomůže i ostatním, co tápou. Ať to jde!

Jani, jeste me napadlo, že by bylo treba lepší místo cukru tam dát více medu, takze napriklad ubrat cukru - 160 g a nechat 6 lžic medu :-) Myslím, že med je lepší v každým směru a taky ne tolik "agresivní" jako cukr.

Nepřihlášený (neověřeno)
11. 8. 2012 11:58:13

Dobrý den, včera jsem pekla medovník podle vašeho receptu, dnes jsem ho chutnala a můžu říct, že je perfektní.Díky za váš skvělý recept Michaela

Denisa (neověřeno)
6. 8. 2012 17:07:57

Dobrý den paní Ivanko, zrovna jsem narazila na Váš recept medovníku a po shlédnutí videa jsem měla jasno, že ho musím upéct! Komentáře jsou všechny vychvalující, takže není co řešit:) Váš medovník vypadá úplně senzačně a zbíhají se mi sliny, čili zítra se na něj vrhnu, tak mi držte palce:)Ve Vašem videu je vše důkladně vysvětleno a nic není složité, co by se nedalo pochopit, takže s radostí do pečení:) Mějte se krásně a ať se Vám dobře peče :D

Tak jsme medovník ochutnali a byl méně sladký jen o malinko, skoro bych řekla že byl téměř stejný. Takže pokud výrazně méně sladký, asi bych osobně ubrala cukru jak z těsta, tak ze sirupu a těch lžíc medu bych tam dala tak tři, podle dřívějšího receptu paní Ivany, nicméně nevím, jaký to bude mít efekt, i když by me to dost zajímalo :-)

Žanča (neověřeno)
5. 8. 2012 13:10:31

Dobrý den paní Ivanko,Váš recept je naprosto dokonalý.Medovníky dělám často a vždy všem moc chutnal.Takže moc děkuji za Váš receptík a přeji krásný den Žanča

Dobrý večer Jani, popravde jsem přemýšlela, že odebrat 2 lžičky ze sirupu by asi byly málo, tak jsem se rozhodla odebrat cukru jen z těsta a to ze 180 g na 170 g a 5 lžic medu místo šesti. Medovník je hotový, chladí se v ledničce a zítra dám vědět, jak to zabralo :-)

Dobrý večer Katko, zrovna hledám v komentářích sladkost medovníku a hned první dotaz je to pravé ořechové co hledám. Tento medovník peču pořád, vždy sklízím pochvalu, teď ho mám upéct kamarádce, ale ta mne poprosila, aby byl méně sladký. Můžete mi pak prosím napsat, zda rada od paní Ivanky postačila? Ještě jednou sklízím poklonu paní Ivance, za tento VÝBORNÝ MEDOVNÍK. :D

Na stránkách medovniky.cz jsem našla "Recept od paní Ivany" a podle popisu jsem uznala, že bude asi váš. Bylo v nem více rumu, o dve lžičky více cukru na sirup a také 3 lžíce medu místo šesti, proto jsem se na to ptala :-) Zkusim teda ubrat trochu cukru a uvidíme, děkuji za váš úžasný recept a video, díky němuž jsem se do medovníku odvážně pustila již několikrát :-)

Dobrý den paní Katko, video na medovník jsem přetáčela už před hodně dlouhou dobou a stejný recept a ani si neuvědomuji, že bych tam teď dávala víc medu. Nemusíte dělat sladký ten sirup na potírání, zkuste to potřít třeba jenom rumem s vodou a sladkost by se měla zmírnit :-) Ivana M

Katk.a (neověřeno)
3. 8. 2012 11:38:15

Paní Ivanko, chtela jsem se Vás zeptat, vy jste v původním receptu dávala jen 3 lžíce medu. Bylo to méně medové, že nyní dáváte 6 lžic? Když jsem tento medovník dělala, tak mi pár lidí říkalo, že je výborný ale dost sladký a já bych ho nyní chtěla vyzkoušet méně sladký, ale nevím jestli je ubrat cukru nebo medu.. Můžete mi poradit? :-)
Děkuji Vám!

Klára R. (neověřeno)
24. 7. 2012 20:25:37

Dobrý večer,
medovník podle Vás děláme už dlouho, vždycky všem chutnal, jen děláme 2 menší :). Právě jsem dodělala další, bohužel v něm budu pokračovat až zítra tak jsem placky proložila a naskládala do misky doufám, že vydrží :)Také podle Vás peči další věci a vždy byly skvělé ;-)

Lucka (neověřeno)
23. 7. 2012 22:20:37

Dobrý večer Ivanko,už hoodně dlouhou dobu si říkám že bych skusila udělat poprvé v životě medovník,docela sem bála že je to dost pracný a pyplačka ale po Vašem úžasném videu jsem zmněnila názor,jdu do něj,udělám ho a pak písnu jaký byl,tak držte palce,jinak děkuju moc za Vaše videa,už jsem pár Vašich receptů uklohnila a měla jsem úspěch.Lucka M.

ivana.m
21. 7. 2012 20:58:40

In reply to by Nepřihlášený (neověřeno)

Dobrý večer Simono, klidně dávám celý hotový dort do mrazáku, tedy dobře zabalený, aby nenačichnul nějakými pachy.Ovšem klidně by vydrřel i týden zabalený v lednici.
Jinak klidně si dělám placky dopředu, tedy když chci medovník dělat do týdne, tak placky proložím aby se neslepily, zabalím do fólie a nechám v kuchyni a jinak si takhle proložené placky nechávám v mrazáku třeba měsíc.
Přeji hezký večer. Ivana M

Nepřihlášený (neověřeno)
21. 7. 2012 18:11:16

Dobrý den, ráda bych si medovník "předpřipravila" ... budeme týden mimo domov, po příjezdu bych ho ráda měla připravený ...jaký způsob uchování mám vybrat? 1- pláty do mrazáku
2- hotový dort do mrazáku
3- hotový dort do lednice
4- pláty do lednice
??? Mockrát děkuji Simona

já osobně do těsta smetanu nedávám, protože je mi líto kvůli pár lžícím ji celou otevírat a tak místo smetany dávám mléko. S tím mlékem rozdíl od smetany nepoznáte je to stejně dobré. Tam jde podle mě o tu tekutinu než o to jestli je to mléko a nebo smetana, protože tou tekutinou je těsto měkčí, tam nejde o ten tuk ve smetaně protože tuku je v těstě díky máslu až až.

ivana.m
20. 7. 2012 19:05:18

In reply to by Karolin (neověřeno)

Dobrý den Karolin, není zač a myslím že když tam nedáte smetanu, tak to nebude problém :)I kdyby to bylo tvrdší, tak to tím potřeným sirupem změkne. Ivana M

Karolin (neověřeno)
20. 7. 2012 14:34:31

Zdravím, chtěla jsem se zeptat, zda se musí do těsta dávat ta smetana.
Ještě chci poděkovat paní Ivance za tyto úžasné stránky, skvělá inspirace pro každý den. Karolin

Katy (neověřeno)
17. 7. 2012 21:08:38

Dobrý den Ivanko, chtela jsem se zeptat zda nemáte odzkoušeno jak dlouho medovnik vydrzi v teple, cca asi ve 23 °C. Jestli vydrzi alespon 4 hodiny v pořádku. Ptám se hlavně kvuli krému, ve kterém je i máslo. Děkuji!

Nepřihlášený (neověřeno)
6. 7. 2012 08:15:15

já přidala sodu ještě do vaření nad parou, vadí to? Ivanko mám to vylít? Moc děkuji Markéta

Ted jsem si všimla, že tam je 1,5 dl vody a ne 15 ml :D Už jsem takhle udelala dva medovniky a všichni byli velmi spokojení, takze asi to nevadí.. Kazdopadne děkuju za upozornění a vám Ivanko za úžasný recept! :-)

Dobré jitro Kristýnko, právě že salko karamel je už dobrý karamel a nevaří se, takže já už teď vůbec nekupuji zahuštěné slazené kondenzované mléko a nevařím se s tím :-) Přeji hezký den. Ivana M
Jo a abych nezapoměla, už je víc výrobců, ale aby jste omylem nekoupila kakaové kondenzované mléko. Prostě tam musí být napsáno karamelizované nebo karamel apod. :-)

Kristýna (neověřeno)
5. 7. 2012 00:46:47

Dobrý večer Ivanko, chtěla jsem se Vás zeptat na ten krém. Mám koupit zahuštěné kondenzované mléko a po uvaření je zkaramelizované nebo mám koupit zahuštěné kondenzované zkaramelizované mléko a to uvařit. A jak píšete, že je k dostání salko karamel, tak ten ale také musíme nejprve uvařit, že? s pozdravem Kristýna