Medovník
Ivana
Doba přípravy
100 minut
Obtížnost

Medovník

Medovník
Average: 4.6 (58 votes)

Ingredience

těsto na placky:
45 dkg hladké mouky
18 dkg moučkového cukru
18 dkg másla
1 vejce
1,5 lžičky jedlé sody
6 zarovnaných lžic medu
4 lžíce smetany
1 lžička kakaa (kvůli obarvení těsta, ale nemusí být)
Krém:
7 dkg umletých vlašských ořechů
20 dkg másla
1 sladké zahuštěné kondenzované mléko 397 g
sirup:
2,5 lžíce cukru krystal
1,5 dl převařené vody
50 ml rumu (jestli-že kvůli dětem budete dávat rumové aroma, nezapomeňte dát víc vody)
Reklama

Postup přípravy

  1. těsto na placky:
  2. Nad párou v misce šleháme (cca 5 min) máslo, cukr, vejce, med a smetanu. Budeme mít krém, který nebude hustý. Do mísy si vysypeme mouku, smícháme s jedlou sodou a přidáme teplý krém. Vypracujeme těsto, které můžeme na pět kousků (cca 19 dkg) rozdělit hned, nebo si ho odvažovat před válením placek. Těsto není tuhé. Přikryjeme ho a necháme asi pět minut odpočinout. Oproti minulému receptu jsem zjistila, že ho nemusíme dávat do lednice, protože těsto tuhne a pak nejde vyválet.
  3. Těsto mějte stále zabalené, oschlo by.  Na pečícím papíře si vyválíme placku cca 2-3 mm silnou a vykrojíme kolo o průměru 22 cm.Těsto si můžeme podsypávat a kdyby se vám zdálo hodně řidké, stačí ho nechat trochu déle odpočívat. Zbytky těsta si upečeme nakonec a použijeme na posyp. Vykrojené kolo si přeneseme i s papírem na plech a upečeme v předehřáté troubě na 180 st. cca 4 min. Upečené si necháme vystydnout na papíře. Bude se nám s ním potom dobře manipulovat. Takto upečeme všechny placky.
  4. Připravíme si krém:
  5. Zahuštěné mléko, (plechovku vaříme den předem buďto 2 hodiny ponořenou ve vodě, nebo 1.hodinu v papiňáku a vznikne zkaramelizované mléko. Vyskytly se hlasy, že stačí v papiňáku 30 minut, já to zkusila a trochu to zkaramelizovalo a protože hodně zkaramelizované je chuťově lepší tak já to prostě vařím hodinu. NEOTEVÍRÁME TEPLÉ !!!! Plechovka by vystříkla). POZOR, POZOR, už je k dostání salko karamel a já jsem s ním moc spokojená.
  6. Vše utřeme dohromady , ale nenechávejte to moc ztuhnout, protože potom se krém špatně roztírá a stahuje hodně vršek těsta. Sice to nevadí, ale s méně ztuhlým krémem se pracuje lépe.
  7. A JDEME NA TO
  8. Spodní placku potřeme sirupem jenom zvrchu (na každou natíranou plochu vypotřebuji cca 20 ml sirupu), natřeme krém (před natíráním si krém rozdělíme na čtyři stejné díly a jeden menší, kterým nakonec potřeme celý medovník) a než přiložíme další placku, tak jí potřeme sirupem zespodu a po přiložení i zvrchu. Takhle dáme na sebe PĚT placek. Krém při natírání stahuje místy vršek z těsta, ale vůbec nevadí!!! Stáhnuté kousky rozetřete  i s krémem. Sirup vypotřebujeme téměř všechen. Pamatujte na to, že když to budete mít málo namazané sirupem, bude to tužší. Krémem lehce namažeme taky vršek a strany. Rozsekáme 3 dkg vlašských ořechů a 5 dkg z upečené placky (zbytek si snězte) a tím posypeme strany a vršek medovníku. Takhle připravený medovník už můžeme jíst za 24 hodin, ale samozřejmě ho můžete nechat uležet déle.
  9. Příprava, pečení a dokončení jde v pohodě zvládnout za cca 85 minut. Samozřejmě nepočítám vaření karamelu.
  10. Můžete ho udělat z dvojité dávky:
  11. vyválíte na pečícím papíře 6 plátů o velikosti 35×22 cm a z odkrojených kousků upečeme malý plát, kterým posypete hotový medovník.

Fotografie čtenářů

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama

Dobrý den Ondro, ale jestli jste dělal průměr placek stejně velký jako mám napsáno v receptu, tak jestli jste upekl pět nebo klidně sedm placek, tak po slepení by to mělo být stejně vysoké :-) jako je to na fotce :-) Ivana M

Ondra P. (neověřeno)
19. 4. 2012 20:14:19

Dobrý den,
tak dnes jsem dopekl,dodělal.Bohužel,jsem to asi vyválel příliš moc,a nechal těch 5 minut péct.Ale po vytažení a i po vychladnutí,byli stále hodně měkké a tenké.takže je dort tak o 1/4 menší.Ale to vůbec nevadí,už se těším až ochutnám.Recept je skvělý :-)

Věra Pavlisová (neověřeno)
18. 4. 2012 10:07:13

Děkuji za opravdu jedinečný recept. Těsto se nelepí, krásně se s ním pracuje. Zkoušela jsem opravdu hodně receptů jelikož medovník je u nás v rodině velice oblíbený a nikdy jsem ho neudělala tak snadno jako podle Vašeho receptu. Navíc skvěle chutná. Díky, těším se na další recepty. Věra :-)

Renata (neověřeno)
16. 4. 2012 22:32:16

Dobrý večer, paní Ivanko.
Právě jsem dodělala medovník a vypadá opravdu nádherně. Ostatně jako všechno, co udělám podle Vás.
Už se na něj moc těšíme.
Děkuji.
P.S. : Koupila jsem Salko již zkaramelizované. Je o trošku dražší, ale už se s ním nemusí nic dělat. Je tmavé a husté. :-)

Nepřihlášený (neověřeno)
16. 4. 2012 20:22:36

Dobrý den paní Ivanko,váš recept na medovník je naprosto skvostný,moc Vám za něj děkuji.Také Vás musím pochválit za suprové video,díky němu jsem si na medovník troufla.Jste pro mě inspirace.Všem nám moc chutnal,a určitě ho upeču znova,díky díky díky :-) Gabriela

Eva (neověřeno)
15. 4. 2012 21:57:44

Prosím poraďte... v receptu je psáno - průměr 22 cm, mě se to tedy zná strašně malé, to by byl přece malý dort, nebo špatně měřím??

Michaela (neověřeno)
14. 4. 2012 08:41:54

Zdravím Vás paní Ivanko, medovník podle vás jsem dělala před 2 dny, ještě kousek zbyl,ale dnes jdu dělat druhý mamince k narozenám, chci Vám moc poděkovat za Vaše stránky, peču podle Vás i české kynuté buchty, které tak nemají konkurenci. Vždy když něco nevím najdu si to na Vašich stránkách a vždy je to perfektni - medovník, ale vážně zabodoval u celé rodiny - dnes si nadělám i placky do mrazáku, tak jak jste poradila ve videu. Takže moc děkuju za Vaše tipy a rady :-)

Nepřihlášený (neověřeno)
13. 4. 2012 09:16:14

Dobrý den,
chtěla jsem Vám jen poděkovat za výborné recepty a videa. Na Velikonoce jsem dělala váš medovníček a dopadl výborně. Kdo ochutnal, myslel , že je koupený.
Přeji hezký den
Renata

Andy (neověřeno)
11. 4. 2012 11:10:44

Dobrý den, moc děkuju za tento perfektní recept! Jsem kuchařka/pekařka začátečník - medovník jsem podle tohoto návodu dělala už dvakrát a pokaždé se povedl na jedničku! Takže na vás nedam dopustit, děkuji mockrát :-)

Nepřihlášený (neověřeno)
6. 4. 2012 23:32:32

Dobrý den,prosím poraďte, dnes jsem dělala medovník a někde jsem udělala chybu, po upečení a vystydnutí jsou placky měkké. Už při válení se mi hodně těsto lepilo a musela jsem si ruce namočit do mouky. Přitom vím, že jsem měla vše naváženo správně. Zítra to zkusím znovu.Pokud Vás napadne, kde jsem udělala chybu, prosím poraďte. Děkuji. Jarka.

Terka (neověřeno)
5. 4. 2012 13:20:17

Dobrý den, mnohokrát Vám děkuji za tento videorecept. Co se týče kuchyně, jsem úplná začátečnice a dneska jsem dělala poprvé medovník a vybrala jsem Váš recept, protože jsem na něj četla samou chválu a musim uznat, že je oprávněná. Medovník se mi hned na první pokus povedl a chutná výtečně. Nechala jsem ho ztuhnout jen 2 hodiny, jak jsem byla nedočkavá a už je pevný dost. Zítra bude určitě ještě rozleželejší a lahodnější. Ještě jednou děkuji. Terka

Lucka (neověřeno)
4. 4. 2012 19:42:19

Dobrý den, předem bych Vám ráda popřála vše nejlepší k svátku. Musím přiznat, že Váš medovník peču už asi rok. Vždy se mi těsto různě lepilo, a s dalším a dalším se prodlužovala doba, kdy jsem nechávala těsto trochu ztuhnout. Minulý týden jsem se rozhodla kamarádovi upéct dvojitou dávku a dávala jsem si extra záležet a postupovala znovu krok za krokem (časem to začne totiž člověk trochu odbývat). A musím říct, že trochu medu navíc vážně může hodně uškodit. Poprvé po tolika medovnícíh (byly úžasné, všichni si je chválili) jsem byla i já naprosto nadšená hlavně z těsta. Nelepilo se, úžasně se peklo, natíralo. A zkusila jsem i hotový karamel od Salka, a je mnohem lepší, než když jsem si ho vařila sama. Tmavý, hustý a podstatně méně sladký. Všichni byli z medovníku nadšení, a mě dělalo obrovskou radost je vidět, jak si pochutnávají. I z malého kousku byli všichni plní. Proto Vám ještě jednou děkuji za úžasný recept (už jsem to pomalu chtěla vzdát). Teď chci znovu na Velikonoce vyzkoušet Váš mazanec, jen na chuť, přestali jsme je totiž slavit. Děkuju za skvělé stránky. Lucka

miri (neověřeno)
29. 3. 2012 17:57:07

Dobrý den, já mám podobný recept na medovník a je úžasný takže ten měnit nebudu ale inspiruji se od vás krémem.. Dělám do něj totiž klasický máslový s medem sice dobré ale chtěla bych zkusit jinak... tak díky za inspiraci.. :-)

Nepřihlášený (neověřeno)
29. 3. 2012 13:45:28

In reply to by Daniela (neověřeno)

Condé není moc dobré, kupte si klasické salko, které je už zkaramelizované už ho taky prodávájí a je výborné mám ho vyzkoušené .
Iris

ivana.m
26. 3. 2012 19:51:30

In reply to by Romík (neověřeno)

Ahojky Romíku, tak to z Vás mám fakt radost :-) Oni ty recepty když jsou psané, tak to vypadá složitě a když to člověk vidí, tak si řekne že to nic není :-) Ivana M

Daniela (neověřeno)
26. 3. 2012 19:48:29

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jde použít také mléko Condé Caramelo? Kupuje se v penny a už je to taková zkaramelizovaná hmota (tmavý krém) je tam napsáno že je to náplň do dortů... Já se totiž docela bojím vařit plechovku v papiňáku... :-) moc děkuji za odp.

Romík (neověřeno)
26. 3. 2012 08:20:28

Dělala jsem ve čtvrtek kamarádce k narozkám a , odpusťte ten výraz, "sežral" se v sobotu.
Nikdo mi nevěřil, že není kupovaný a že jsem jej pekla sama..
Luxusní a tento týden peču další 2 kamarádovi na rozlučku a za další týden sestře k narozkám :-)
Překvapilo mně, že není ani tak pracný a s těstem se pracovalo lehce, jako s modelínou :-)
moc moc moc děkuji za recept :-)

Perfektní ! Přesně to jsem udělal a vím včem byla chyba , měli jsme špatně nastavenou váhu :-) . Přidal sem trochu mouky a bylo to v pohodě . Děkuji moc

ivana.m
21. 3. 2012 21:08:41

In reply to by Nepřihlášený (neověřeno)

Dobrý večer, to mě fakt mrzí, ale jste jeden z mála komu se to zatím stalo Obrázek odebrán.
Takže, vážíte na digitálních váhách? Někdy ty obyčejné můžou hodně provažovat. Tak samozřejmě se může stát, že se budeme lišit ve velikostech lžíce, ale to by mělo spravit pár lžic mouky. Tedy rozhodně bych to nevyhazovala, ale tu mouku tam připracovala. A i kdyby po upečení byly placky tužší, tak se mažou sirupem a ten to změkne. Ivana M

Nepřihlášený (neověřeno)
21. 3. 2012 20:14:19

Dobrý den . Dělal jsem vše dle návodu ale těsto mi neztuhlo ani když jsem ho dal do lednice už je to 2. pokus a furt je řidčí a lepkavé . Nalil jsem "krém" do mouky+sody a rozšlehal . Nevíte čím to je ? A dá se stím těstem něco udělat nebo ho mám vyhodit ? Děkuji

Barbora (neověřeno)
20. 3. 2012 19:57:51

Dobrý den, jsem z tohohle webu nadšená. Medovník jsem dělala a dopadl na výbornou. Jen jsem trochu déle čekala než ztuhnul a přestal lepit. Možná jsem to moc nahřála. Taky jsem dala na starost med přítelovi tak to bylo trochu více medové,ale tak od toho se to jmenuje medovník ne?:) ale příště už si to radši udělám sama;) Skvělé recepty opravdu, zjišťuju jak vše jednoduché jen se do toho musí chtít:)

Deadly-nidhtshade (neověřeno)
20. 3. 2012 07:55:49

Pro velký úspěch bude mít tento týden reprízu. Díky za něj:-) Vaše práce na tomhle webu je fantastická:-)

Michaela (neověřeno)
15. 3. 2012 20:34:51

Drahá paní Ivanko,
jste moc šikovná. Probrouzdala jsem vaše stránky a musím sklonit klobouk. Konkrétně medovník jsem zkoušela a povedl se na výbornou! (A to jsem klasicky líná sedmnáctiletá holka...)
Máme raději hodně krémů do dortů, tak jsem do receptu zkusila přidat vanilkový puding a krému byl dostatek a je úžasný-doporučuji.
Přeji hodně dalších úspěchů!!!

lucie (neověřeno)
11. 3. 2012 16:30:11

dobrý den chci se jen zeptat musím se salkem opravdu počkat do druhého dne ?

Tak a já ho zvorala,dělala jsem ho s vnuky a když se dohadovali ,,kdo co a rychle,,asi jsem mouku vsypala do ušlehané směsi příliš brzy,byla hodně teplá.Měla jsem neforemnou kouli,z které se stále uvolňuje tuk.Placky už se však pečou,voní a co jsem zanebdbala na vzhledu,snad spravím krémem.:-)

Zuzana (neověřeno)
8. 3. 2012 18:59:56

Dobrý večer paní Ivanko, již dlouho obdivuji vaše stránky a strašně ráda zkouším Vaše recepty. Dělám tento medovník a každou placku ještě namažu švestk. povidli. je to neuvěřitelně dobrá kombinace s karamelovým krémem. Vyzkoušejte někdy. zdraví Zuzana

Hanka (neověřeno)
7. 3. 2012 17:39:47

Dobrý den paní Ivanko,
včera jsem náhodou objevila recept na Váš medovník. Nakoupila potřebné suroviny a dnes jsem dort upekla. Před pečením jsem ještě jednou pozorně sledovala Vaše video. Placky se povedly výborně. Krém také. Medovník je v lednici. Moc Vám děkuji - lepší už to být nemůže. Patřím ke starší generaci a stále se učím.
Přeji hodně úspěchů a hodně zdraví.
Hanka

Lenka (neověřeno)
28. 2. 2012 21:23:34

Dobrý den paní Ivanko,

zítra budu dělat medovník poprvé a tak bych se chtěla zeptat, pokud budu dělat krém bez ořechů (pouze medovník jimi posypu), jestli mám ke zkar. ml. přidávat i to máslo :-) Děkuji, Lenka

Nepřihlášený (neověřeno)
27. 2. 2012 10:05:02

Taky se na něj teď v brzký době chystám. A mám asi poloviční formu ve tvaru srdce, tak chci udělat dva a jeden dát mamince. Snad to dopadne dobře :-) A je to úžasný recept, už mám na něj chuť :-)

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.