Fazolová polévka se zeleninou
Ivana
Doba přípravy
80 minut
Obtížnost
     

Fazolová polévka se zeleninou

Fazolovou polévku musíte vařit opravdu s velkým časovým předstihem, než jí budete chtít podávat.
Average: 5 (2 votes)

Ingredience

20 dkg červených fazolí
3 dkg mrkve
3 dkg petržele
3 dkg celeru
35 dkg brambor
1,5 l vody pro začátek
podle chuti sůl, česnek, majoránku, pepř
5 dkg másla
2 lžíce oleje
3 vrchovaté lžíce hladké mouky
1 cibule
Reklama

Postup přípravy

Fazole namočíme na 12 hodin do studené vody. Druhý den dáme novou vodu, nesolíme a vaříme doměkka. Během vaření přidáváme vodu. Fazole měknou hodně dlouho (klidně i hodinu) a tak někdo je vaří v papiňáku.
Zatímco vaříme fazole, uděláme jíšku.
Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme najemno nakrájenou cibuli a jakmile začne zlátnout přidáme mouku a jíšku mícháme až zhnědne.
Mezi tím nakrájíme brambory a nastrouháme zeleninu.
K téměř měkkým fazolím přidáme brambory, zeleninu, sůl a pepř. Ke změklým bramborům přimícháme jíšku rozmíchanou ve vodě, majoránku a česnek.
Provaříme a podáváme.

4 porce
Máčení fazolí 12 hodin
Příprava cca 80 minut

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
Marta
16. 1. 2016 12:37:15

Moc děkuji za recept. Vařila jsem ji z adzuki. Za půl hodinky byla hotová. Večer namočit, a ráno pět minut papiňák. Prostě skvělá a téměř bez práce. Přidala jsem i maličkou pohanky. Zdraví Marta.

Iva (neověřeno)
14. 11. 2015 14:15:05

"Pepř ne, ten do žádného jídla nepatří."
Nechápu tuto větu. Já pepř dávám skoro všude, ať má jídlo "říz". Toto čtu tedy poprvé. Obrázek odebrán.

Jirka (neověřeno)
14. 11. 2015 09:33:58

Pokud si dobře pamatuji, doma jsme dělali fazolovou každý váíkend do velkého hrnce. Systém "všechnu zeleninu, co doma najdeš uvař, do ní pak přidej uvařené fazole a zahusti tmavou jíškou a ještě krátce povař", kmín, majoránka a česnek tam patřil také. Žádné maso ani jiné vymyšlenosti. Cibule se nakrájela na hrubo a vařila se spolu se zeleninou, jíška byl jen olej a mouka. Pepř ne, ten do žádného jídla nepatří.

hajibuni
4. 10. 2015 11:44:46

Dobrý den,

děkuji za recept. Polévka je výborná. Já se snažím vařit "odlehčenější" verze jídel, proto jsem dělala jíšku z pohankové mouky a 2 lžic oleje (bez másla). Nakonec jsem zvyklá trošku okyselit octem, jinak vše podle Vás :-)

Asket (neověřeno)
20. 2. 2015 02:21:06

to, ze dlouho varite fazole... inu da se rychleji do tlakace - papinaku, nez hodiny varit.
Kazdopadne tuto polevku beru jako klasickou fazolovku, nekdo to to rad s chilli nebo s uzenym apod. to je na kazdem. inu je skvela.
Pro ty co delaji 12h. apod.
Po smene namocit a pred sichtou to scedit a dat novou vodu idelane plny kotel pod poklici :-) a dat do varu a pote vypnout a jit na smenu... po smene to uz bude dozajista mekke, takze trochu povarit a pridat veci a nemusite varit x hodin na kamnech... teoreticky to nedelate pul dne, ale cely den s tim, ze to trochu povarite.
Mno ja povarim fazole a pulku dam bokem na omacku.. a z te druhe delam tuto polevku a do polevky davam drceny cerstvy cesnek - vselek.

Lecram (neověřeno)
6. 11. 2013 19:18:57

říka se tomu Globální myšleni a opravdu to tak ve světě funguje.

janaS. (neověřeno)
31. 7. 2013 23:46:16

souhlas. Když mám volno nebo dovolenou, baví mě to víc, uvařím dva chody :-) a upeču moučník. Ráda zkouším nové.
Ale po ranní nebo před odpolední (pracuju v obchodě na úseku) se mi někdy nechce. Dnes byla rychlovka - řízky z kotlety bez kosti a bramborová kaše. Na brambory, než jsem je oloupala, jsem nechala uvařit vodu v rychlovarné konvici. :-)
A pořád budu říkat, každý ať si vaří podle sebe - já vyzkouším, a potom zařadím nebo vyřadím.
Dobrou z Ostravy. :-)

Sylva (neověřeno)
31. 7. 2013 22:59:52

Přesně tak, Jani. Já bouchám dokonce 12ti hodinové směny a pak jsem ráda, že večer umíchnu trochu polévky nebo máznu chleba a můžou mi dát všichni pokoj :D A když mám volno, tak můžu v pohodě uvařit dobré jídlo, upéct něco ke kafíčku a spokojení jsou všichni. Tady jak Ivanka použije nějaký zlepšovák, tak hned všichni prskají, jako kdyby neuměla vařit, ale spousta lidí zapomíná, že má člověk taky jiné povinnosti než stát jen u plotny. Jak říkám, perfektní jídlo je balzám na duši i tělo, ale někdy je to požírač času ;-) Zdraví Sylva z Plzně.

janaS. (neověřeno)
31. 7. 2013 19:21:33

já můžu jenom souhlasit. Každý může vařit podle sebe, ale já ráda používám věci, které mi po šichtě a po 8 hodinách na nohou ulehčí práci a vaření.
Mám doma fazole zn. Menu, kde je v návodu - přebrat (moc mě to "baví"- kamínky a smetí), na 8 hodin odmočit a 3 hodiny vařit. Tak až budu mít dovolenou. :-)
Já třeba fazole v nálevu používám i k vaření guláše, s kvalitní uzeninou nebo masem. :-)
Pěkný večer.

ivana.m
31. 7. 2013 19:12:55

:-) Ahojky Wendy, tak já si kolikrát když něco vidím v telce vařit, říkám to samé. Přeji hezký večer. Ivana M

Sylva (neověřeno)
31. 7. 2013 17:18:44

Ivanko skvělá polévka! Ale taky musím přiznat, že to nekonečné vaření a měknutí fazolí mě štve, tak kolikrát raději sáhnu po nějaké předpřipravené variantě a myslím, že u těch fazolí to opravdu ušetří čas, i když vidím, kolik remcání to tady pak spustí, když občas něco použijete např. z plechovky apod., ale s těmi fazolemi je to fakt hrozné, že jo? Dřív jsme si je s mamkou i samy pěstovaly, ale pak už jsme to nějak nechaly, protože se dají koupit skvělé fazolky s minimem práce ;-) Taky mám ráda poctivou práci a čerstvé suroviny, ale fazole mě fakt dokážou naštvat :-)

Wendy (neověřeno)
4. 10. 2012 18:09:04

asi máme telepatii, protože tuhle polévku jsem si v podstatě vymyslela a dělala 27. 9., jen jsem ještě dávala papriku a uzené maso, jinak co se přísad týká - v podstatě stejná.

Maruška (neověřeno)
3. 10. 2012 20:12:19

přidávám opečenou klobásku a polévku trochu okyselím.
Ta dokáže pořádně zasytit a "přilehne na žebra".

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.