Kapr - příprava (zbavení šupin, kuchání, porcování)
Ivana
Doba přípravy
60 minut
Obtížnost
     

Kapr - příprava (zbavení šupin, kuchání, porcování)

To zvládnete.
Average: 3.3 (4 votes)
Reklama

Postup přípravy

  1. Kapr příprava
  2. Zbavení šupin, kuchání, porcování
Počet porcí
1 kapr

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
xakru (neověřeno)
6. 10. 2016 10:13:02

Žábra hořká nejsou. Ve skutečnosti jsou nasládlá. Je to mýtus.

Kapri (neověřeno)
24. 4. 2016 21:38:38

Dobrý den rád bych poradil okounicka na kmíně, já osobně miluji škrabání baví mě střílet šípiny všude.
Je daleko lepší okoun nežli kapr je s ním menší práce a zabava, když už je u břehu a on hodí ,,zpátečku'´

:-) Filip M.

milan miklas (neověřeno)
14. 3. 2014 11:45:20

velmi jednoduché a rychlé,dáte do hrnce vařit vodu kapra tak jak je strčíte do vařící vody na 5-10 vteřin .Držíte jej za ocas .Po vytažení stáhnete uplně jednoduše kůži .....

ivana.m
10. 7. 2013 17:58:11

Dobrý den Filipe, tak téměž všechny ryby takhle jdou. Mám takový pocit, že platýz se kuchá jinak a asi se ještě nějaká rybka najde, ale takové ty co jsou tady k dostání kuchejte takhle :-) Ivana M

Lenka (neověřeno)
24. 5. 2012 18:53:37

Dobrý Večer paní Ivanko.Máte moc moc krásný recepty a hlavně moc moc dobrý.Píšu vám protože tu nemohu najít nějaky recept na pstruha.Děkuji lenka

Sonia (neověřeno)
13. 10. 2011 17:32:37

Víte, jak se "bourá" maso, stahuje králík, škubou a kuchají opeřenci a přesto jíte maso? Nebo jste to nikdy neviděl/neviděla? Podle mne drastické je vařit aragostu nebo astice. To je "nelidské" a je mi z toho opravdu špatně...

janaS. (neověřeno)
13. 10. 2011 17:24:09

jsou tady myslím dobré, neumím si představit, že by někdo jedl kapra takového, jak ho ulovil nebo koupil ?

ivana.m
13. 10. 2011 17:06:41

Dobrý den, tak hlavně mě vadí že jste se nepodepsala a nenapsala co je na tom drastického. Vykuchání kapra? Odstranění šupin? Takový je život. A třeba porcování kuřete to je dobré??? Tedy opravdu se podivuji co Vám vadí. Prosím, kdybych ho zabíjela a dala to sem, tak to ani nemuknu, ale tohle to se na mě nezlobte drastické není. Ivana Malatincová

Nepřihlášený (neověřeno)
13. 10. 2011 15:12:28

Dobrý den, připadá mi to hodně drastycké to sem dávat i když je to dobrá rada jím maso ale tohle ....

Nepřihlášený (neověřeno)
19. 9. 2011 08:45:50

Vaše recepty jsou prima a návodné. Díky za ně a jen tak dál! Kapra dělám často, aby mi neklouzal při škrábání mám na to starý škrabák na boty (z Vietnamu?.Jsou to dřevěné laťky se silnými silon. štětinami) voda tím rychle odtéká a ryba je dobře "upevněná". Škrábu ostrým velkým nožem proti "srsti" a neberu na odstřik ohledy. Vše čistím nakonec octovým hadrem. Kůži stahuji za pomoci hadříku a nože od zářezu za hlavou k ocasu a trošku směrem k břichu. Pro grilování kůži nechávám.Ploutve nepoužívám. Zabití: úder shora "mezi oči",proříznout žábry, zaříznout za hlavou přes páteř a bodnout nožem za ocasní ploutev do páteře-vyteče trocha krve a ryba už nereaguje na mechanické popudy. Do polévky se z hlavy musejí žábra odstranit-hořknutí.Jinší využití materiálu: Z vnitřností udělat pomazánku, není to sice kaviár, ale je to dobré i jako podmázka na jednohubky.
Odfiletovanou celou kostru rozstříhat na menší kusy, dát do mikrovlnky asi na 5 min.,plný výkon. Stáhnout maso ze žeber a udělat rybí salát.
Perův zdar!

Káča (neověřeno)
5. 12. 2010 19:13:55

Ono asi přijde na to.. já beru na Vánoce ryby z Pohořelic a jsem s nimi spokojená, to "odmáčení" a "odslizování" je spíš taková prevence.

Záleží, odkud ryby jsou, ale předpokládám, že vy berete odněkud z Třeboňska :-)

Jinak si nemyslím, že velká ryba = nutně bahno, jen mám zkušenost, že příliš velká ryba = hodně tuku, což má vliv na chuť. Ty dvě a půl kila považuji za zlatý střed, samozřejmě cokoliv kolem tří kil chutná v podstatě stejně.

Jinak já bych potřebovala radu, jak poznat od sebe mlíčňáka a jikrnačku.. jednou jsem požádala prodávajícího rybáře, aby i to vysvětlil a ukázal a spokojeně jsem odcházela s tím, že si odnáším holku a kluka.. a pak jsem zjistila, že to byli dva kluci :D

Káča (neověřeno)
5. 12. 2010 19:07:57

Dobrý den, Ivano,
vůbec mi to nevadí :-) , není na tom nic závadného :-)
Jsem ráda, že Vám některé rady hodí.
Udit ryby jsem nezkoušela, máme docela netolerantního souseda, který hrozně vyvádí, takže když uzenou, tak jedině makrelu :D

ivana.m
3. 12. 2010 16:02:17

Dobrý den Kačko, doufám že Vám nevadí že Vás osluvuji takhle, mám dceru Kateřinu a takhle jí oslovuji i když je velká :-) určitě jsem si to ráda přečetla a něco z toho se mě hodí a ostatním určitě také. :-) Já jsem jednou dostala obr kapra a tak než jsme ho udili, tak jsem ho namočila do mléka, tedy trochu zředěného, protože byl veliký a uzený byl vynikající a vůbec nesmrděl bahnem :-) přeji krásný předvánoční čas. Ivana M

Jana B. (neověřeno)
3. 12. 2010 14:28:39

Kapr bahnem nesmrdí můj manžel je rybář dobře krmená ryba nesmrdí vúbec zásadně jíme kapra přes tři kila a je výbornej.Jana jižní čechy

Káča (neověřeno)
3. 12. 2010 14:08:15

Dodatek:

ještě jsem zapomněla na jednu maličkost: odstraňování ploutví:

hřbetní a řitní ploutev mají jedno společné: první paprsek je ostrý a kostěný (pozor, můžete se o něj říznout) a vrůstá do těla jakýmsi trnem, který zasahuje poměrně hluboko.

Ploutev řežu odzadu směrem k prvnímu paprsku. Kolem prvního paprsku naříznu tkáň ze všech stran a potom kroucením (chce to docela zabrat) "vyšroubuji" první paprsek i s trnem.

Zbylé velké kosti se odstraní při vykostění.

Káča (neověřeno)
3. 12. 2010 13:58:18

Dobrý den, Ivano,
já jsem takový rybář-nerybář, poslední dobou se bohužel dostanu k vodě jen zřídka, ale můžu jen doporučit, je to skvělá relaxace!
Odbornice nejsem v žádné případě, ale vím, že někteří kapra nejedí, protože "chutná jako bahno" a já si myslím, že je to škoda, protože se to dá ovlivnit.

Chcete nějaké fígle? Tak já se podělím :-)

Rybu zásadně kupuji živou dva až tři dny před plánovaným zabitím (23.12.), ale to vyžaduje, abyste měla doma někoho, kdo ji posléze "ubezduší". Rybu dám do vany a několikrát během těch pár dní ji vyměňuji (aspoň 2x denně). Ryba se takto částečně vyčistí a poznáte to podle toho, kolik "sajrajtu" z ní vyplave.
Nejlépe je koupit rybu kolem 2,5 kg (pokud je vás víc, tak klidně i dvě), těžší ryby nejsou tak dobré a mohou mít vysoký podíl tuku (jeden rok jsme to nějak nezvládli, takže jediná ryba, kterou jsme sehnali, byl šestikilový kapr. no, nebudu to protahovat.. nebyl moc dobrý). Pokud nemáte rádi kůži a neumíte ji stáhnout (bohužel neporadím, u nás kůži jíme), doporučuju jít do šupináče, je to sice dřina s odstraňováním šupin, ale lysec má mnohem silnější kůži, což každému nemusí chutnat.
Rybu zabíjím úderem do hlavy s následným přetnutím žaber. Krev, která začne téct, se rychle sráží, takže chytat do kbelíku. Nikdy nebodám po omráčení rybu do srdce, ani nepřerušuji míchu, v prvém případě bych mohla trefit žlučník a v druhém bych si ztížila následnou manipulaci.
Při kuchání je, jak je uvedeno ve videu, nutno vést řez uprostřed břicha, protože je nutno trefit se mezi břišní ploutve, aby šla ryba dobře otevřít. Při otvírání strčím do břišní dutiny ruku a opatrně odtlačuju vnitřnosti, abych je neprořízla špičkou nože.
Když vyjmete vnitřnosti, nezapomeňte ještě na srdce (v hlavě, za tuhou blánou).
Rybu zbavím ploutví krom ocasní (u nás se částečně jí) a prsních (ty se dávají jako součást hlavy do přípravy polévky) a vcelku ji jdu "odslizovat": krátce opatrně spařím horkou vodou (pozor, nepřehnat, aby se ryba neuvařila), dokud kůže nezíská šedavý ("plesnivý") nádech, což je uvolněný sliz. Ten nožem odškrabu a celé opakuji, dokud není ryba slizuprostá.
No a pak následuje vykostění a porcování.
Proti bahnité chuti prý pomáhá také namočit kousky ryby přes noc do mléka, ale to jsem nikdy nezkoušela. Kombinace "vyčištění" ve vaně a následné "odslizení" se mi osvědčila, a ryba nemá ani náznak bahna.

Velkou pomocí jsou při přípravě dokonale ostré nástroje.

Takže to jsou v kostce "fígle", které považuji za osvědčené a používám už mnoho let. Snad v nich najdete něco užitečného :-)

Díky za přání a jak se říká: Petrův zdar!

Wendy (neověřeno)
1. 12. 2010 14:16:13

na zápach po rybině pomáhá citron, stačí po vymačkání šťávy potřít ruce, prkénko atd. tou dužninou a na sliz posolit a promnout rybu, opláchnout a je to lepší.

ivana.m
1. 12. 2010 14:03:50

:-) Dobrý den Kačko, to jste dobrá. Já jsem si kolikrát říkala že by mě asi rybaření bavilo a mám to k vodě kousek, ale není čas :-) Takže taková odbornice na ryby nejsem a musím vždycky z někoho dobré rady vytáhnout, takže klidně jestli máte radu, piště, piště :-) přeji hezký den a ať berou. Ivana M

Káča (neověřeno)
1. 12. 2010 12:54:09

Tak u nás v rodině tohle dělám já a jenom já. Prý proto, že jsem rybář :D Nic na tom není, jen člověk pak smrdí rybinou, ale není to nic, co by se nedalo přežít. Postup mám ale trochu jinačí, u nás je zvykem nedělat podkovičky, ale vykostit páteř a žebra rovnou,"kostru pak používáme při přípravě polévky".
Šupiny řeším podobně, i když mám po dědečkovi speciální škrabku a to z čiré lenosti: pomocí prstů to jde krásně oddělit a nelítá to na všechny strany.
Možná jste mohla ještě dodat nějaké "odbahňovací" a "odslizovací" fígle a bylo by to úplné, každopádně určitě moc užitečný pomocník pro všechny, kdo se s tím budou letos i v příštích letech potýkat :-)

janaS. (neověřeno)
6. 11. 2010 12:27:01

já vím, že některé věci prostě nikdy dělat nebudu, i když to přísloví znám a občas řeknu. ;-)
U nás se kapr nejí a málokteré ryby, já nesnáším kosti a vykuchávat nemám talent, ani vykosťovat, kupuju hotové.
Tak jako nikdy třeba nebudu dělat dorty potahované nebo v různých tvarech, prostě na to nemám. Ale rozhodně mi to nevadí. ;-)

jaruš (neověřeno)
5. 11. 2010 12:58:33

Ivanko to se ti tedy povedlo.To snad pochopí každý.Krásná a čistá práce,díky moc.

jaruš (neověřeno)
5. 11. 2010 12:56:24

Ivanko moc pěkně znázorněné,opravdu šikulka.Nikdyto dělat nebudu,ale takového kapříka už hotového bych si taky dala,nebudeš na vánoce dělat na kšeft???chachaAsi bych se celá pořezala.Máš asi hodně ostrý nožík.

Mirkaeva (neověřeno)
5. 11. 2010 10:16:06

Paní Ivano, umíte to líp, než můj manžel-rybář, dělává to na dvoře na klepači a šupiny zametám ještě týden! Kapr je česká tradice a měla by se to naučit každá kuchařka. Jo a s kostičkama je lepší než vyfiletovaný a není tolik odpadu, do polévky stačí hlava, ocas a vnitřnosti. Papapa Mirkaeva

ZUZANA (neověřeno)
5. 11. 2010 09:01:44

Dobry den Pani Ivanko,ukazka je super,to se mi bude hodit.Bohuzel uz jsem byla jednou nucena si s kaprem poradit sama.Jak jsem zacala krajet podkovy a narizla jsem pater,parkrat s sebou mrsknul a pak uz jsem se ho bala dotknout a musela jsem zavolat souseda :-))).Mate proti tomu mrskani a hybani nejaky figl?Dekuji Zuzana

ivana.m
5. 11. 2010 08:30:48

:-) Dobrý den paní Aničko, já se to musela naučit, protože spoustu našich kamarádů je rybářů a moc ryby nejedí, takže mě velmi často podarují :-) Přeji hezký den. Ivana M

Wendy (neověřeno)
5. 11. 2010 01:35:34

máš můj obdiv, ale stejně jako JanaS. to zřejmě nikdy dělat nebudu, u nás je to totiž pánská záležitost, stejně jako stahování a kuchání bažantů, králíků nebo div. kachen ap.

janaS. (neověřeno)
4. 11. 2010 22:54:50

krásné a názorné video, i když já toto nikdy dělat nebudu.
Rybu bez kostí, jinou a hotovou = bez hlavy a šupin, nic pro mě jako jiné věci... ;-)

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.