Hrachová polévka
Ivana
Doba přípravy
50 minut
Obtížnost

Hrachová polévka

Hrachová polévka
Average: 5 (6 votes)

Ingredience

15 dkg hrachu
10 dkg anglické slaniny
1 středně velká cibule
1 kostička zeleninového bujónu
1 až 2 stroužky česneku
sůl a voda podle potřeby
Reklama

Postup přípravy

Hrách si namočíme přes noc do vlažné vody. Druhý den ho propláchneme, přidáme 3/4 l vody, bujón, lisovaný česnek a anglickou s cibulkou, kterou jsme zesklovatěli. Osolíme a vaříme doměkka.
Během vaření můžeme vodu přidávat. Než hrách změkne, tak si rozmyslíme jestli rozmichujeme všechno, nebo jenom polovinu. Podle hustoty přidáme také vodu a dochutíme.

Hrachová polévka +videorecept

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
Jakube (neověřeno)
16. 2. 2016 18:01:14

Zdravím.
Nenamáčí, protože to je zblanšírovaný a zamražený čerstvý hrášek, kdežto ten druhý je dehydrovaný čili sušený.
Proto se namáčí, je to stejné asi jako u sušených a nebo zamražených hub.

Hezký den všem.

Václav (neověřeno)
15. 2. 2016 14:45:47

O tomto víkendu jsme byli na víletě a chtěli sme se naobědvat v penzionu v Novém dvoře. Pan Vaško zde pěl mnoho chváli na svoje kuchařské umění a tak jsme doufali. Hmm, p. Vaško/byl-li jste to Vy?/ nikdy nepoznáte pana Pohlrajta neboť do takovéto restaurace by on nikdy nevstoupil.

Nepřihlášený (neověřeno)
10. 4. 2013 12:34:22

Zkusila jsem, vařila jsem a v pohodě.. Každý má na to svůj způsob, sama jsem si tam třeba místo slaniny hodila párek apod a každý rozumný člověk si to třeba nějak dodělá dle sebe...
Základ je základ, který tady je a myslím si, že začátečníkům to stačí...
Komu se to nelíbí, nechápu, co tady leze...
Mám fotografickou paměť a videorecepty se mi lépe pamatují... Jsem vděčná, že se vůbec někdo tady v tom státě snaží pomoci i ostatním a moc si toho cením...

ivana.m
6. 3. 2013 21:09:03

Dobrý večer arctido, díky za přáníčko :-) Já nejsem vyučená kuchařka a ani v žádném jiném příbuzném oboru a prostě mě to baví :-) Ať se daří i Vám :-) Ivana M

arctida (neověřeno)
6. 3. 2013 19:57:01

Milá pani Ivanka, dostala som sa k Vašej stránke s receptami a som milo prekvapená, ako kultivovane je urobená, videá sú zrozumiteľné a je vidieť, že sa nehráte na celebritu, ale naozaj viete variť.
Pod týmto receptom som si prečítala pár ohlasov, ale rýpali sa nájdu všade :-).
Informácia, že sa strukoviny nemajú soliť pred varením je už zastaralá, milé kuchárečky, vygooglujte si to:-) a majorán sa nevarí, pridáva sa tesne pred dokončením polievky. Každý podľa chuti.
Som toho názoru, že toto je aj pre začiatočníkov, aj pre pokročilých, každý si tu svoje nájde.
Chcem sa Vám poďakovať za túto stránku a určite ju odporučím ďalej.
Všetko dobré, Ivanka! :-)

Jarin (neověřeno)
14. 1. 2013 21:06:37

Hrachovou polévku podle Vašeho receptu uvaří i chlap, který se v kuchyni moc nevyzná. Receptje dobrý vaření snadné a rychlé. Já jsem hrachovou polévku vařil proto že jsme měli vývar z uzeného masa. Ten jsem použil jako přídavnou vodu při vaření polévky. Také česneku jsem dal více, ele to jen proto, že česnek máme rádi a hodně. Recept doporučuji každému.
Jaroslav Nečesaný

Nepřihlášený (neověřeno)
14. 7. 2012 18:43:23

Velmi podobně ji vařil i Vodochodský, tak nechápu tu kritiku.

Milan (neověřeno)
6. 2. 2012 14:45:08

Vážená paní Ivanko.I když je moje žena výborná kuchařka tak hrachovou,fazolovou a gulášovou polévku vařím podle Vašeho receptu já a celá rodina si je nemůže vynachválit.Díky za Vaše recepty a těmi rypáky se nenechte znechutit.

Lucie (neověřeno)
29. 12. 2011 09:47:26

DObrý den, polévka dle Vašeho receptu byla u nás na Vánočním stole. moc díky za recepty, díky ním i já "umím" vařit ;o)

manakro (neověřeno)
7. 11. 2011 20:58:54

Také nechápu tolik negativních reakcí některých čtenářů. Je zde spousta receptů. Některé mi vyhovují, jiné mne nezaujaly. Je to stejné jako v klasické vázané kuchařce. Tak proč se stále do někoho "navážet". Recepty beru jako inspiraci a pokud se mi něco nelíbí či nevyhovuje, upravím si to prostě podle svého. Tato internetová adresa patří mezi moje oblíbené. Našla jsem zde spoustu bezvadných receptů a inspirace. Líbí se i kolegyním v práci a čerpá z ní i syn pro jeho příležitostné kuchtění na privátě:-))).
Vaše stránky se nám líbí, nenechte se odradit. Hodně štěstí a dalších receptíků. M:-)))

Nepřihlášený (neověřeno)
7. 10. 2011 15:57:46

:-) Jen pro ujištění Moniky - jedná se o hrachovou a ne hráškovou polévku.

Nepřihlášený (neověřeno)
5. 10. 2011 13:33:56

Musím říct že ten kdo sem opsal tento recept je totálně ubohý, opsat to s kuchařky pana Polraicha je opravdu ubohost. A docela mě to mrzí chodím sem na rady dost často a sem s tímto vebem spokojen. On i pan Polraich jak jsme se dočetly opisuje recepty a vydává je za své. takže se vám není co divit vážená paní Moniko. Děkuji že tento veb tu je. S pozdravem.

Zuzana U. (neověřeno)
6. 8. 2011 11:57:48

Pani Monika,
toto je recept Zdenka Pohlreicha z knihy Prostreno bez servitku, vsak? (str. 50) Kym tu kritizujete niekoho, kto tu prezentuje svoj vlastny domaci recept, prosim, pridte s niecim vlastnym a chutnym. Pekny den prajem

ivana.m
3. 8. 2011 17:06:29

Dobrý den Patriku, tak to Vám chválím tenhle obor :-) Dobrých kuchařů není nikdy dost. Takže ať Vám ten zájem ještě rok vydrží a dostanete se někam asi na střední školu nebo do učňáku. Ivana M

Patrik (neověřeno)
3. 8. 2011 11:56:51

Dobrý den dekuju za tento fajny recept je mi 14 let ted du do 9. třídy a chu se dát na kuchařinu :-) tak zkouším ruzné recepty tenhle je opravdu vynikajicí pochutnali jsme si na tom všichni :-) dekuju moc :-)

Nepřihlášený (neověřeno)
29. 5. 2011 03:51:23

Absolutne nechapu to mnozstvi negativnich komentaru. Na netu je tolik stranek o vareni, ze si kazdy muze vybrat co mu vyhovuje. Ja jsem se jako naprosta zacatecnice naucila podle pani Ivany varit tak skvele, ze si cela rodina vytvorila zavislost. A to ziju v Australii a mam problemy se shanenim surovin. O medovniku podle jejiho receptu uz tady ve meste koluji legendy. Takze jen tak dal.

Věra (neověřeno)
5. 4. 2011 14:43:30

Polévka je výborná,jako všechno, co jsem zatím podle zdejších receptů uvařila.Ať si říká kdo chce, co chce!Já Vám paní Ivanko moc děkuji i za manžela,který se jen olizuje.

Jana (neověřeno)
11. 1. 2011 19:03:10

píšu si recept, ale tohle je hrášková polévka, jestli se nepletu? Pokud myslíte ZELENÝ hrášek. Jinak hrách jako luštěnina - to je recept původní.

Monika (neověřeno)
11. 1. 2011 10:51:18

Ingredience: 1 litr kuřecího vývaru, 1 kg čerstvého hřášku (v zimě může být i mražený), 2 střední cibule, 90 g másla, 500ml smetany (12%), špetka muškátového květu, sůl, pepř a opečený toastový chléb.
Postup: Cibuli orestujeme na másle, zalijeme vývarem, ochutíme a přivedeme k varu. Do vařícího vývaru nasypeme hrášek a vaříme cca 10 minut. Mezitím si opečeme krutony. Paveřenou polévku rozmixujeme dohladka a přecedíme přes hustý cedník. Přidáme smetanu a ještě dochutíme solí, pepřem a muškátovým květem. Krátce provaříme a je hotovo. Je to opravdu výborný a jemný.

Jana (neověřeno)
10. 1. 2011 22:23:29

nerozumím výrazům, které tu používáte. Polívku vařím podobně, navíc z předvařeného hrachu, přidávám majoránku a smetanu.
Sbírám recepty, tak vy oba napište (protože asi nenatočíte), jak tedy vy vaříte hrachovou polívku a z čeho ? Ať se taky přiučím, pokud to není vaše tajemství.

Renata (neověřeno)
9. 1. 2011 21:47:01

Vážený pane šéfkuchaři, zapomínáte, že je vaření vaší profesí a věnujete se mu asi hlavně v pracovní době. My, obyčejní strávníci, vaříme až po návratu z práce jiné, nebo o víkendech, kdy chceme s rodinkou podniknout také něco jiného a ne prostát tento vzácný čas u plotny. Přesto se rádi u stolu scházíme a chutná nám.
A p.Monika? Jste určitě zručná hospodyňka, která zvládá vše profesionálně, ovšem to čuchtění? Dalo se to napsat jinak. Natočte video, jak se co dělá, vždyť je tu prostor i pro cizí nahrávky.
Krásný večer všem. :-)

maruška (neověřeno)
9. 1. 2011 20:17:24

zeleninového bujonu zde nevidím žádnou náhražku ani polotovar!!!

Jaruš (neověřeno)
9. 1. 2011 20:10:33

Myslím,že asi nebudete žádný dobrý kuchař,když si nevíte rady s tím,jak nahradit něco jinými surovinami a nebo dodělat to tak, aby to chutnalo vám.Tak nekritizujte a učte se,ještě máte do toho málo co povídat.Slušný člověk to tímto způsobem nesděluje.

Jaruš (neověřeno)
9. 1. 2011 20:07:04

Vážení rýpalové.Tento net není pro profíky,ale pro domácí vaření.Také pro toho pro koho jsou suroviny jejich peněženkám dostupné.Vím,že se nemůže nikdo zavděčit všem.Prosím zapomeňte na tento net a nechoďte sem.Nelíbí se vám,prosím odejděte rýpat jinam,díky.

ivana.m
9. 1. 2011 19:47:43

Já bych řekla, že tomu komu se to nelíbí, tak ať sem nechodí, protože tohle tlachání tady zbytečně zabírá místo pro příspěvky které tady něco řeší, nebo pro přínosné poznatky jak pro mě nebo pro děvčata, takže sem pokud možno nepiště a jako anonym už vůbec ne. Ivana M

Monika (neověřeno)
9. 1. 2011 19:29:57

Dobrý den Jardo, s panem Jaroslavem opravdu nic společného nemám a Vaše podezírání mi přijde úsměvné. :-) A všechny videa jsem opravdu neviděla, pokud někdo umí opravdu vařit, tak mu stačí proběhnout názvy a mrknout na ingredience, jak se to spatlá dohromady si už skutečně představit dokážu. :-) Ale nic ve zlém, jen jsem napsala, že spousta věcí tady je klasické domácí "čuchtění" a za tím si stojím. A stejně tak si stojím za tím, že spoustě lidí Váš styl vaření vyhovuje a pro ně je tento web určený. :-) Tak si to neberte tak osobně a ať se Vám daří. :-)

Ekucharka
9. 1. 2011 18:59:05

Dobrý den Moniko,
říkáte že drtivá většina receptů zde není opravdové vaření? Že to tak dobře víte. to jste je asi musela vidět? Kdybych měl stejný názor jako vy, tak bych zkouknul jedno video a už bych sem prostě nepřišel když to není profesionální web.
Nemáte náhodou něco společného s panem Jaroslavem? :-) Jako admin beru takovéto komentáře s nadhledem :-)

Mějte se hezky
Jarda (neprofesionální kuchař. Teda abych to upřesnil vůbeckuchař. Je pravda že polévka z pytlíku mi jde).

Monika (neověřeno)
9. 1. 2011 18:42:48

Vážený pane Jaroslave, jako s profesionálem s Vámi musím jenom souhlasit. Drtivá většina receptů na tomto webu není opravdové vaření, ale takové domácí "čuchtění". Ale spoustě lidí to tak bohužel vyhovuje a chtějí vařit rychlovky splácané z polotovarů. Je dobře, že jsou ještě poctiví kuchaři a přeji Vám hodně zdaru ve Vaší práci! :-)

ivana.m
9. 1. 2011 18:40:14

Dobrý den vážený pane Jaroslave, já nejsem vyučená v oboru a ani v žádném příbuzném, takže takhle si vařím doma už přes 30 let a myslím že naše rodina žádnou újmou netrpí a já tu ostudu přežiji, to mě věřte :-) To je můj koníček a nikomu tyhle stránky nevnucuji.
A myslím že národ se nenechá blbnout a svobodně se každý rozhoduje o tom jestli se sem podívá nebo ne a jestli si to uvaří.
Pěkný večer přeje Ivana M

Jaroslav (neověřeno)
9. 1. 2011 18:25:36

Vážená paní Ivanko. To co jste tady předvedla nemá s hrachovou polévkou nic společného. Možná by se to dalo nazvat hrachovou rychlokvaškou. Je vidět že o vaření a jeho základních postupech nic moc nevíte. Proto bych vám raději doporučil nedávat vaše recepty na net. Děláte tady hlavně ostudu sama sobě a ještě blbnete hlavu celému národu. J. Vaško. šéfkuchař penzionu Nový dvůr.

ivana.m
10. 12. 2010 14:14:22

Ahojky Lucíku, to skvělá zpráva :-) Děkuji za přání a já Vám přeji krásné a klidné svátky :-) No s těmi dárky nevím, něco jsem slyšela že se ježíšek zastřelil :-) :-) Ivana M

Lucík (neověřeno)
10. 12. 2010 11:46:36

Milá Ivanko je mi třicet let a vařit jsem se naučila jen díky vám. Chtěla bych vám moc poděkovat za vaše video recepty jsou úžasné nic bych na nich neměnila! Včera jsem dělala hrachovou polévku a byla výborná! Přeji vám i vaší rodině krásné svátky a bohatého ježíška. Lucík

ivana.m
4. 12. 2010 13:33:12

Dobrý den, já také nejsem odbornice a s tou solí to slyším poprvé :-) Jinak nikdy majoránku nedávám, nechtějí jí tam prostě mít, ale každý si ingrdience může dát podle sebe a že v hodně receptech je, tak nemusím to dělat podle nich ne? :-) Ivana M

Soňa z Prahy (neověřeno)
4. 12. 2010 12:06:54

Dobrý den,jsem "kuchařka z leknutí", tzn., že nejsem žádná přebornice a tudíž mě vaření moc nebaví. Ale samo, že rodině musím kuchtit. Domnívám se ale, že luštěniny se solí až po uvaření. Jinak špatně měknou. Paní Ivano, proč nedáváte do polévky majoránku, nechutná Vám?
Děkuji za odpovď.

ivana.m
4. 11. 2010 13:38:21

Dobrý den paní Alenko, tak takovýhle příspěvek mě vždycky hodně potěší :-) A přiznávám se, že kolikrát musím také nakouknout jinam :-) No prostě, nikdo není dokonalý a to je tak správně :-) Přeji krásný den. Ivana M

Alena M. (neověřeno)
4. 11. 2010 11:30:58

Vážená paní Ivanko,
Vaše recepty se mi moc líbí a skládám Vám velikánskou pochvalu. Jste úžasná. Mám Vaše webstránky založené v oblíbených a i když nejsem kuchařka začátečnice, ráda se do nich podívám a řídím Vašimi pokyny. :-)
Pokud Vám někdo něco vytýká, tak si to vůbec neberte, kverulantů a mudrců je v našem národě moc. Přeji hodně pohody optimismu a nám ještě další a další recepty.
Alena

magdalena (neověřeno)
7. 10. 2010 19:34:19

Anonymní čtenářko, proč se slušně nepodepíšete ? Anebo ještě lépe, proč nekritizujete televizi za "Itala v kuchyni"- to je čeština ! nebo pořad se Zdeňkem Pohlrejtem, kde je v každé větě 2x i 3x vypípnuté sprosté slovo. . .
Tady se to dobře kritizuje, anonymně na webu. Magda.

janaS. (neověřeno)
7. 10. 2010 17:05:31

Pokud můžu taky napsat svůj názor, mi právě vyhovuje způsob komentářů u vaření a líbí se mi, že Ivanka mluví jako u ní doma, žádná umělotina a strojenost. Tohle je třeba pro mě zrovna na úrovni. Protože kdybych já točila videa, taky bych mluvila podle sebe a ne jinak a ona to má jako koníčka, ne profesi.
Pěkný den.

ivana.m
7. 10. 2010 13:00:45

Dobrý den, tak ta poslední videa už jsou snad lepší, to víte to jsou začátky a takhle se prostě u nás doma mluví a asi i ve většině domácností :-) No měla jsem výčitky, ale když slyším některé kuchařské pořady i v televizi, tak už je nemám, nicméně se teď snažím, ale abych přetáčela asi 400 videí, tak na to fakt nemám, protože to nemám jako zaměstání, ale jako koníčka :-) přeji hezký den. Ivana M

ctenarka (neověřeno)
7. 10. 2010 11:21:51

Dobry den,
diky za recept, polevky moc neumim, spis varim hlavni jidla, nebyla jsem si jista jak se hrachova dela a s vami jsem ji zvladla.
Na vasich videich me trochu rusi uroven tech sdelovanych instrukci, beru ze to rikate lidove a tak aby to bylo pro vsechny, ale protoze stranky vypadaji dobre, profesionalne a jsou funkcni a uzitecne, tak by clovek cekal, ze i ta videa budou tak nejak na "urovni", ne jako kdyz si dve kamaradky po telefonu predavaji recept. Mozna je to jenom muj problem, ze mi to vadi, mozna neni jenom muj, nechci znehodnotit vasi praci, jen je to muj nazor. Pokracujte dal, je to tu super!

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.