Brokolicová polévka
Ivana
Doba přípravy
50 minut
Obtížnost
     

Brokolicová polévka

Brokolicová polévka
Average: 4.3 (3 votes)

Ingredience

1 středně velká brokolice (po ořezání 20 dkg)
1 l zeleninového vývaru (i více)
sůl a pepř podle chuti
4 lžíce sladké smetany
5 dkg másla
3 lžíce hladké mouky
Reklama

Postup přípravy

Na pánvičce si rozehřejeme máslo, přidáme mouku a po chvíli zašleháme vývar.
Přidáme brokolici rozřezanou na malé růžičky, sůl pepř a vaříme doměkka. Jakmile brokolice změkne, můžeme půlku rozmixovat a vrátit zpět. Nakonec přilijeme 4 lžíce sladké smetany, která nám polévku zjemní.
Polévku podáváme s opečenou, nakrájenou houskou.

Příprava 30 minut

Brokolicová polévka +video

Počet porcí
4 porce

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
Helča (neověřeno)
14. 2. 2014 21:43:35

Dobrý den, tak jsem zase po čase zabrousila na Vaše stránky, jsou super, polévku tedy dělám také brokolicovou, ale trošku jinak ....V hrnci rozpustím máslo nebo olej orestuji na jemno nakrájenou cibulku - část odeberu do malého rendlíku, přidám opranou, očištěnou brokolici přidám vodu nebo vývar , pokud mám jen vodu, tak dávám zeleninový bujon Natura , trošku sypané směsi zeleninové do polévky také od Natura , přisolím, uvařím do měkka , rozmixuji . V malém rendlíku mám cibulku , přidám podle potřeby ještě trošku tuku , cca 2 lžíce hladké mouky a udělám jíšku , tu přidám do rozmixované polévky dle potřeby. Provařím a ke konci varu klepnu do polévky vajíčko- rozkvedlám a přidám ještě rozetřený stroužek česneku. Usmažíme z housky krutonky , když jsem v presu - použiji toustový chléb do toustovače a nakrájím místo krutonků , chutná taky dobře :-) . Smetanu si každý přidává až na talíři. Dobrou chu ť.

ivana.m
17. 1. 2014 08:14:52

Dobrý den paní Evo, tak někdo používá kostku a někdo si udělá vývar.
na 2 l vody dávám 1 mrkev, 1/2 menšího celeru, 1 cibuli, 1 petželku, 5 kuliřek nového koření, 5 kuliček pepře, sůl, ale nemusíte solit a osolit pak polévku. Někdo do vývaru ještě přidává 1/2 pórku. Každý ho vaří prostě trochu jinak.
Zeleninu na kousky a vařit doměkka, potom scedit a použít vývar. Vydrží v lednici tak 3 dny a někdo ho i mrazí.
Ivana M

Eva (neověřeno)
16. 1. 2014 22:58:40

Dobrý den, jsem začínající kuchařka, jak děláte zeleninový vývar? Vyvaříte nějakou jinou zeleninu? Nebo ze zeleninového masoxu a vody? Moc děkuji.

ivana.m
12. 9. 2012 20:39:48

Dobrý večer paní Miriam, tam je hlavně rozdíl, že v druhé polévce se mixuje brokolice i brambory a je to fakt dobré :-) Jo a ty hrnce jsou titanové na indukci. Tedy oni jdou i na jiné sporáky, ale chvíli to trvá než se rozpálí. Jinak se to v nich ale vůbec nepřipaluje.Takže mám i slabé nádobí na indukci a když vařím třeba brambory, které se nepřipálí, tak je dám do slabého kastrolu, aby to bylo hned. :-) Ivana M

Miriam (neověřeno)
12. 9. 2012 16:30:35

dobrý den, paní Ivano, jaký je rozdíl mezi touto polévkou a tou druhou brokolicovou krémovou polévkou? a ještě jestli se můžu zetat, z jakého materiálu máte ty "kovuvzdorné" hrnce? jinak podle Vás nejen vařím, ale koukám, jaké různé šikovné náčiní do kuchyně používáte.

Míša (neověřeno)
15. 1. 2012 14:05:23

Dobrý den paní Ivanko,

Vaší brokolicovou dělám už po několikáté a je opravdu výborná, moc děkuji! Jsem začínající kuchařka a Vaše stránky jsou naprosto super, ještě děkuji, že se tu s námi podělíte o kuchařské umění a přeji Vám i celé rodině mnoho zdaru!!!

Míša :-)

ivana.m
18. 2. 2011 20:36:13

Silvi, já jsem si brokolici oblíbila na stará kolena :-) Škoda že to moje osazenstvo jí nejí, tedy polévku ano, ale já jí klidně můžu vařenou nebo zapečenou :-) a to oni ne.

ivana.m
18. 1. 2011 19:57:30

:-) :-) Zdravím, tak to je príma že je to i k pobavení. Jednou bylo někde takové hodnocení a weby s vařením dostávaly body za tři věci, jestli se něco podle nich někdo naučí, jestli je to zábavné a to třetí si už nepamatuji. Takže mě předběhli nějací hoší, kteří nic neuvařili, ale byla legrace :-) To bych teď dostala třeba i nějaké plusové body. :-) Přeji hezký večer a já zase nějaký výraz k vymyslím. Ivana M

lada (neověřeno)
18. 1. 2011 17:15:30

Dobrý den, díky za recept, vařím podle Vás pravidelně a ani pro srovnání více receptů Vás nikdy nevynechám. Dnes jsem se navíc velmi pobavil nad tím slovním obratem 'tlustší/trošku větší centimetr' :D Nic ve zlém, naopak, dokonalé :-)).

Nepřihlášený (neověřeno)
28. 11. 2010 07:20:08

Ahoj ,já dělam stejnou bez bujonu ,vaše recepty jsou super přeji hodně inspirace na další vaření a hodně zdravíčka

AnnaA 5.2.2010 (neověřeno)
13. 2. 2010 17:31:38

Ahoj všichni,dnes jsem dělala brokolicovou polévku, trošku jinak .
Dám si také máslo do kastrolu,až se rozehřeje,přidám hl.mouku a udělám sv.jíšku, zaliju studenou vodou, přidám 1 kostku masoxu a pořádně a promíchám,,aby nám nevznikly hrudky, až se jíška ve vodě spojí,pak přidám růžice z brokolice a nechám to vařit do měkka.Až je brokolice měkká,tak do ní udělám nočky a přes haluškové síto je protlačuji do polévky.Když nemáme síto,stačí dát na prkýnko a nožem jen tak ukrajovat malé kousky a házet rovnou do polévky.
Nočky:
Záleží kolik máme polévky,do mísy si dáme hr.mouku,osolíme dle chuti,přidáme 1 vajíčko a vodu tolik,aby těsto nebylo ani husté ,ani řídké,tak napolo,a nočky nebyly tvrdé,a nebo se nám zase nerozvařili.

Nepřihlášený (neověřeno)
11. 2. 2010 15:59:09

Smetana se nevaří!!! Smetana se přidává až nakonec, když je polévka uvařená.

babi (neověřeno)
9. 3. 2009 13:56:57

Ivanko,dnes jsem měla brokolicový den ,byla tato výborná polívčička a brokolicové krokety s kuřecím masem.A samozřejmě to nemá chybu.Moc děkuji za recepty.Ahoj babi-měj se.

Daniel (neověřeno)
3. 3. 2009 12:24:51

Ahoj Ivano,

jsem teď na půl roku v zahraničí a tak nějak mi došla v kuchyni inspirace, tak jsem sem konečně zabrousil a hnedle brokolicová polévka! Supr! Tyhle krémové mnohdy stačí jako oběd! Přiznám se, dělal jsem to ve velmi provizorních podmínkách - bujón mi chyběl (byl jsem líný skočit do obchdou) a brokolice byla původně mražená. Nicméně vzešlo z toho velmi přijatelné dílo a já ti za to děkuji!

S pozdravem,
D. Mimra

Jana (neověřeno)
26. 2. 2009 22:37:30

Dobrý den, taky moje děti mají rádi brokolicovou. Já do ní dávám vločky a tavený sýr. Děti jí říkají Schrekova polévka ( to je taková zelená kreslená příšerka). Tuhle určitě taky vyzkouším. Mějte se krásně Jana

No jo Mončo, ale nesmíte zapomenout, že já to mám jako koníček a při tom mám na starost celou domácnost, barák, zvířata,jednoho unvalidu dítě sice už velké a manžela a tak taky někdy vařím jídla, která tady už jsou a neměla bych recepty na přidávání.

gabriela.jakoubeova (neověřeno)
22. 2. 2009 20:19:14

Ivanko, brokolicovou polévku dělám snad každých 14 dní - hlavně děti se po ní můžou utlouct :-). Ale místo osmažený housky jim k tomu dávám kupovanej smaženej hrášek-ten v ní milujou.

Dobrý den Mončo, já bych tak řekla že už pět nebo šest receptů s brokolicí tady je. Taky jsem vyvinula brokolicové krokety, které tady jsou a nám moc chutnají. Receptů se špenátem tady není moc to je pravda. Ty natočené tam syn přidávápo dvou nebo třech dnech. Teď jich mám hodně a tak chci aby každý druhý den sem něco dal. Ono totiž kdyby jsme sem dali najednou třicet receptů, tak by se tady pak nic nedělo nového a byly by to z mé strany takové pasivní stránky.Zdraví Ivana M

monča (neověřeno)
22. 2. 2009 10:45:01

Já mám také ráda brokolici,určitě si polévku udělám.A paní Ivano už jsem od vás udělala doma 2 recepty a moc chutnaly.A chtěla jsem se zeptat zda by jste třeba nemohla natočit více receptů s brokolicí nebo špenátem.A kdy zveřejníte již natočené recepty.děkuji

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.