Halušky s bryndzou
Ivana
Doba přípravy
45 minut
Obtížnost

Halušky s bryndzou

Halušky s bryndzou
Average: 4 (4 votes)

Ingredience

50 dkg syrových brambor
20 až 25 dkg hladké mouky
1 menší vejce
sůl podle chuti
20 dkg bryndzy
10 dkg anglické slaniny
1 lžíce sádla
pažitku nebo petrželku
Reklama

Postup přípravy

Brambory nastrouháme najemno, osolíme, přidáme vejce, mouku a zpracujeme. Těsto nebude řídké a jestli si nebudete jistí,že je dost tuhé, tak si lžičkou hoďte malý kousek do vody a když se rozvaří, přidejte ještě mouku.
Halušky vaříme ve slané vodě a asi po třech až čtyřech minutách zkusíme jestli už jsou hotové. Přecedíme je a můžeme je i propláchnout. Zamícháme s nastrouhanou bryndzou (ona se stejně rozteče).
Můžeme si ještě na sádle opéct slaninu a halušky si s ní posypat. Posypat je můžeme i pažitkou nebo petrželkou.

Halušky s bryndzou

Počet porcí
3 malé

Fotografie čtenářů

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
ivana.m
8. 3. 2021 18:38:56

Dobrý večer pane Gregušo, tak kritiku přijímám samozřejmě a už před dlouhou dobou mě s tím vejce mě to někdo psal a tak jsem je přetočila a koukám že video není vyměněné, musím na to kouknout. Zrovna dneska jsem je vařila a už bez vajíčka :-) Ať se daří. Ivana M

Greguša
7. 3. 2021 23:11:18

Dobrý den paní Ivano, dnes jsem si dělal k obědu brynzové halušky a jen tak pro informaci jsem se podíval na Váš recept a nezlobte se, ale mám několik kritických poznámek. Jestli to má být recept na pravé slovenské halušky, tak do těsta se nedává vajíčko, mouka má být polohrubá, protože při vaření nejsou halušky oslizlé. Také se nepatlám s těstem přes cedník, ale klasicky dám těsto na prkénko a seškrabuji kousky těsta do vroucí vody. Mám za to, že časově to vyjde stejně a člověk i nástroje nejsou nijak zapatlané. Uvařené halušky se necedí a už vůbec neproplachují. Z hrnce se vybírají cedníčkem do misky a hned se promastí tukem z vyškvařené uzené slaniny. Samozřejmě ne anglické, tu Slováci neznali. Halušky hned servírujeme, rozdrobíme navrch brynzu a posypeme škvarečky slaniny. Když si brynzu vyndáme z lednice dostatečně brzy aby měla pokojovou teplotu, nemusí se strouhat, horké halušky ji samy roztopí. Také se do halušek nevmíchává, nevypadá to pak na talíři moc esteticky, to si pak zamíchá každý sám. A nakonec myslím, že na pravé slovenské brynzové halušky zdobení pažitkou, petrželkou atp. nepatří.
Nezlobte se prosím na mne za tuto kritiku, nemyslel jsem to zle jen jsem měl potřebu sdělit svůj názor. Přeci jen jste zveřejnila tento recept už před 12 lety a myslím, že dnes byste jej už asi napsala jinak. :-) Ivanko, na závěr chci napsat, že jinak mám mnoho Vašich receptů rád, často podle nich vařím a nikdy nezapomenu na "Štrudl jako listový", který mne přivedl na Vaše webové stránky. :-)

Pavel Klapák
15. 9. 2018 21:53:34

Je strašné kolik diletantů se zajíma o vaření.Přečti si receptůru halušek a strapaček a poznáš a nesnaž se změnit slovákum receptůru . Je to strašná drzost.

Naďa Wosková (neověřeno)
28. 1. 2017 12:06:05

dobrý den,

dnes jsem uvařila a jso skvěl děkuji za skvělý recept a dobrý nápad na oběd.
dělala jsem je poprvé a jsou vynikající.

Helios (neověřeno)
8. 9. 2015 15:48:11

Vážení, říkejte si tomu jak kdo chcete. Dnes jsem udělala se zelím a vyuzenou slaninkou a je to bašta, takže kdo má chut šup do toho a půl je hotovo :-)

lajda (neověřeno)
10. 4. 2013 13:59:07

ja brambory oloupu , rozkrajim a jednoduse nahazim do odstavnovace ,potom cast tekutiny slyju a zbytek se skrobem , ktery se usadi znovu smichah s drti. je to jednoduche a rychle,zvlast kdyz mate velkou rodinu a brambory nemaji cas zhnednout ajsou velejemne.Ludmila Tupa Dansko

Dušan (neověřeno)
25. 3. 2013 10:03:43

Slanina zásadne údená a nie ANGLICKÁ! Pri varení použime vätší hrniec a viacej vody. Po vybratí uvarených halušiek je ich treba omastiť aby sa nezlepili! Čiže do hrnca dáme masť alebo aj olej. Pokiaľ uvaríme viac halušiek, tak sa bryndza riedi s vodou, ktorá zostala z halušiek. Na riedenie brydze sa môže použiť aj smotana.
Halušky s bryndzou dáme na tanier a polejeme s upraženou údenou slaninou.
Kto chce experimentovať môže dažť na halušky kopček smotany, trocha nastrúhaneho sýra a toto poliať slaninkou.

Ak sa vám brydza minie a halušky ešte zostali, tak icj polejte smotnou a vypraženou slaninkou a máte furmanské halušky.

Dobrú chuť !

eva (neověřeno)
27. 2. 2013 14:05:24

Dobrý den
zaujala mě diskuze o haluškách. Je to zajímavé jak má každý jinou verzi halušek. Jsem ze Slovenska ale žiju v Čechách. Dělám doma halušky ( ale original halušky slovenské) docela často. Na těsto potřebujete brambory nastrouhané na kaši ( to je ta třetí strana strouhadla s těma divnejma otvorama jak si na něm dorežeme prsty). Prostě to musí být taková ta kaše. Do toho sůl a polohrubá mouka. správnou konzistenci poznáte tak, že když tam hodíte kousek těsta do vařící vody tak se vám nerozpustí a udrží tvar. Až vyplavou, necháte je chviličku považit a pak je vyndáte. To už budete mít připravenou vyškvaženou slaninu ( vyuzený špek) nakrájenou na kostičky a v jiné nádobě budete mít rozdrobenou bryndzu zalitou půlkou šlehačky na šlehání. Uvařené halušky scedíte a vhodíte do nadoby s bryndzou ale ještě nemícháte. Halušky polejete pořádně vyšvařeným sádlem a až pak zamýcháte. Nandáte na talíře a halušky posypete škvarkama ze slaninky.

PS: Na tom strouhadle jak to strouhala paní Ivana, tak tak se dělají ty strapačky s vejcem a moukou.
hezký den

Lenka (neověřeno)
2. 9. 2012 19:12:23

Dobrý den ja vařím halušky často tak mě to naučili na Slovensku brynzu je lepší do ní dat zakysanou smetanu a vyškvařit kvalitni slaninu.jinak halušky s uzenym a zelim mám radši.

Bago (neověřeno)
12. 7. 2012 21:45:46

Halušky a strapačky su jedno a to samé.(Kuchárska kniha od Imricha Sečanského).ALE!!!Keď som bol minulý rok doma-na Slovensku,tak ma otec ivote som takú volovinu nepočul.Ukázal mi(starú) kuchárku a tam bol naozaj ršokoval,že urobil halušky z tvarohom a dal mi na tanier vrtule-cestoviny!V žecept na cestoviny nazývaný-Halušky.Pátral som po známých a rodine a v niektorých oblastiach sa cestovinám hovorí halušky a Slovenským(podľa mňa haluškám)zase Strapačky.Existuju aj prílohové halušky k masu-Perkelt,Paprikáš-a tie sa robia z múky,vajíčka a mlieka.Ale to je o niečom inom.Len tvar maju ako pravé halušky.Myslím,že tu otcovu knihu písal neaký maďar:-))))Haluška a Strapačka-jedno jest!

Kuba (neověřeno)
27. 3. 2012 15:16:13

No teda ředit bryndzu mlíkem nebo smetanou, to bych do vás, Slováci, neřekl. Já si je dělám s bryndzou a se zelím, ale bryndzu neředím, fuj. A slaninu ani za boha.

Radka (neověřeno)
19. 3. 2012 10:31:35

Dobrý den neznámý,

samozřejmě, že takovýhle příspěvek bude smazán. Víte proč? Protože tento web včetně komentářů a fóra má, na rozdíl od Vás, úroveň.
A Jardovi přejeme, co nejméně mazání čili práce vniveč a paní Ivance co nejvíce spokojených čtenářek a čtenářů webu, kteří osvědčené receptíky vyzkouší, ke své spokojenosti.
Tyto halušky jsem vařila a upřímně byly nejlepší, jaké jsem kdy jedla. Výborné. Navíc nezapomeňte, že recepty a recepisy prochází vývojem, úpravami, používají se nové a jiné ingredience. Názvy se liší vzhledem k lokalitě a zvykům, tradicím. To je naprosto normální a přirozené. Na každém je, který recept nebo úpravu zvolí. I zde v komentářích je znát, že se halušky (strapačky apod.) vařili v minulosti jinak a jinak byly nazývány. Bylo to dáno dostupností použitých surovin.
Paní Ivanko, Jardo a všichni slušní a vychovaní příznivci webu, mějte se krásně, jarně!

Nepřihlášený (neověřeno)
18. 3. 2012 13:51:19

No tak si je smažte ale tím nesmažete to že pokud napíšete recept na halušky s bryndzou tak at v něm nejsou bludy .....pak raději je snad lepší takové zhuvěřilosti sem ani nedavat....... a to že někdo píše anonymně , když má pravdu, tak na tom nic není,je to každého věc

Nepřihlášený (neověřeno)
18. 3. 2012 13:47:15

Když už chcete o něčem psát tak si aspon přečtěte nějaky recept na skutečné halušky a ty noky si žerte s odpuštěním sám a neplette se do debaty když nevíte ktera bije

Nepřihlášený (neověřeno)
18. 3. 2012 13:42:13

S odpuštěním jsem slovak a takhle zpoarchantit slovenské skoro národní jídlo jsem ještě neviděl- místo slaninky anglickou a posypat pažitkou no to je fakt barbarství nejhrubšího zrna .....no proti gustu žádný dišputat ale pak to nazvěte jinak a né halušky s bryndzou važený autore ........

sima4 (neověřeno)
17. 8. 2011 13:56:39

Tak a teraz mam v tom uplne hokej, halušky na Slovensku su z brambor a polohrubé muky dava sa vajíčko halušky bez brambor nie su halušky !!!!!!!!!!

Heřman (neověřeno)
26. 4. 2011 18:04:22

Dobrý den Ivanko,byl jsem teď o svátcích v Praze a na Staromáku si dal halušky se zelím a klobásou.Měli je výborný,dobře ochucený,i nekřesťansky drahý.Rád bych si je doma udělal,ale nevím ,čím to dochutit.Poradíte mi??

Nepřihlášený (neověřeno)
15. 4. 2011 20:24:48

tak toto mozu robit iba cesi, halusky s bryndzou a anglickou slaninou, tie sa predsa robia s oravskou a bryndza sa rozmiesa s trochou smotany alebo mlieka.

Světluše (neověřeno)
22. 1. 2011 11:02:37

TYTO HALUŠKY JSEM DĚLALA NĚKOLIKRÁT A JSOU OPRAVDU VÝORNÉ JINÉ NEDĚLÁME.....DĚKUJEME ZA RADU A TIP

Dužina (neověřeno)
7. 1. 2011 14:31:31

Dobrý den, Iris, nespojil jsem Grenadýrmarš s haluškama ale s jídlem z nudlí. Asi jsem to nenapsal dost srozumitelně, nejsem moc na recepty. Souhlasím s váma v receptuře na Grenadýrmarš(znám od své babičky), jen bych doplnil, že to slovo se přestalo používat po zániku c.k. armády a vzniku republiky s tím, že připomíná staré časy monarchie a zavedlo se pojmenování halušky. Vyčetl jsem toto v úvodu kapitoly o všedních jídlech pracujících v Kejřové kuchařce. Jen jsem to připsal pro zpestření ve své poznámce, čemu všemu se v Čechách říká halušky, což Slováky a slovenské Maďary na Češích velmi rozčiluje.

Ta diskuze je pro mě zajímavá. Určitě se shodneme, že jiný kraj, jiné pojetí. Taky se o to zajímám, některé recepty jsem převzala od tchýně, která je z moravy, ale léta žije na slovensku.Ale sbírám kuchařky a hlavně klášterní. Granadýr / granatnický pochod, grenadýrmarš/ bych s haluškami nespojovala.Cituji : zkráceně: do omastku usekanou cibuli zapěnit, lžíci růžové sladké papriky zapěnit, do toho hnedle vařené na kostky nakrájené brambory a oceděné flíčky, dle potřebyosolit atd, můžeme přidat vařené uzené maso.
recept z vojenské kuchyně c.k.1916 pěší pluk znojemský.
Grenadýr vařím léta, jak jsem převzala od tchýně, recept tu najdete.
Já jen, že vaření je krásná záležitost a historie mě opravdu baví.
Ráda si přečtu jiná krajová pojetí a i ty diskuze.

Dužina (neověřeno)
30. 12. 2010 09:43:57

Halušky jsou vždy z brambor, neboť název pochází ze Slovenska. To, co píšete Vy, jen z mouky a vejce, jsou noky. Neubírám vám tímto sdělením právo nazývat vaše noky jakkoliv, třeba i halušky ale mějte na paměti, že Slováky a slovenské Maďary tím rozzuříte do nepříčetnosti. :D

Dužina (neověřeno)
30. 12. 2010 09:37:40

Dovolím si přispět svou troškou do sporu o názvech halušky, strapačky.
V Čechách se říká halušky i nudlím s tvarohem nebo s dušeným kysaným zelím a sypaným pálivou paprikou, pokrmem to ze zákopů I.svět. války, zvaným pamětníky "Grenadýrmarš". Strapačky je název z moravskoslovenského pomezí, jde o těsto na halušky strouhané na obyč. struhadle s jemnými struhy, kdy po uvaření jakoby vykukují střapečky z halušků. Toto těsto bylo nastatavováno(mírně)vařeným bramborem, většinou z minulého dne. Do strapaček se vejce přidává právě kvůli nastavení vařeným bramborem. Těsto se nesolí a díky vejci ho lze vařit. Hotové halušky/strapačky se podávají s dušeným kysaným zelím, hodně kořeněným a osmaženými kostičkami uzeného masa, nejlépe bůčku. Tam, kde je těsto ze syrových brambor a vařených brambor "půl na půl", nazývá se bosáky, klouzáky podle toho ve kterém kraji. Poznatky mám od své prababičky, která se učila vařit ve Vídni a Budapešti, a pak až do sňatku vařila v hraběcí kuchyni Palfyovcům ale i chudým sloužícím tradiční pokrmy. :D

Dužina (neověřeno)
30. 12. 2010 09:18:55

Skutečné, slovenské bryndzové halušky jsou pokrmem z 15stol., kdy se do Evropy dostaly brambory. Používají se starší škrobnaté brambory. Strouhají se na speciálním struhadle, tedy nikoliv na běžném s jemnými struhy. Vejce ani sůl se nepřidává, neboť vejce byla pro chudý lid zdrojem příjmů, sůl vzácná, těsto váže škrob obsažený v bramborách. Do nastrouhaného těsta se přidává polohrubá mouka dle toho jak nastrouh.brambory sají (bývá to vskutku různé) až do chvíle, kdy těsto je vazké, čili maže se. Taktéž se pravé slovenské halušky nevaří. Voda se převaří asi po 5 minutách varu, ztlumí se plamen a halušky se z hromádky na mokrém prkénku jakoby odkrajováním tenkých nudliček, vhazují do vřící vody těsně před varem. Halušky padají ke dnu a jakmile se srazí škrob, vyplavou na povrch. Po vyplavání necháme nevýše 2 - 3 minuty na povrchu a sbíráme cedníkem do vedle stojícího dalšího hrnce s horkou osolenou vodou. Až jsou všechny halušky uvařené a v hrnci se slanou vodou odpočaté, jsou hotové.Dobře scedíme a rozdělíme na talíře.Původně se jedli ze společné mísy. Pravá bryndza je krémovitá, strouhání nepřipadá v úvahu. O anglické slanině se chudým na Oravě, Spiši či Horehroní ani nesnilo a tradičně se dodnes používá slanina(špek). Cca 10 dkg bryndzy a 5 dkg slaniny na porci. Petrželka, pažitka či bazalka se používá jen na zdobení, zato bohatě a doporučuji těm, kdo jídlo nikdy neviděli nebo nejedli. Pokrm totiž po přelití bryndzou nevypadá vábně a každému, smaženým špekem roztavená bryndza nevoní.Dobrou chuť k pravým, slovenským, bryndzovým haluškám. :D

Kristina (neověřeno)
4. 10. 2010 06:22:13

Dovolim si oponovat...Na prave bryndzove halusky sa NIKDY nedava smotana. Vzdy len cista brybdza. To ,ze to tak podavaju vo vsetkych restauraciach neznamena, ze je to spravne.

ivana.m
2. 10. 2010 17:53:22

Hlavně se slovně kroťte,nebo Vám příští příspěvky vymažu. To je každého věc a vy si to dělejte jak chcete. A že píšete jako anonym tak to Vám nevadí?????

Je to tak, že je jedno jestli se zelím či s bryndzou.... prosím, základní rozdíl je v tom, že halušky jsou bez brambor, mouka, vajíčko... zatímco strapačky jsou ze syrových brambor,do kterých vajíčko opravdu nepatří ! Problém je v tom, že u nás se říká halušky vlastně strapačkám a bohužel i v některých hospodách.

Nepřihlášený (neověřeno)
2. 10. 2010 16:34:37

Ktory blbec vymyslel, ze bryndzu treba struhat? Je to mlety ovci syr, ktory sa teplom halusiek sam roztopi! Ako syrokrem, alebo ako maslo. Do slovenskeho narodneho jedla davat anglicku slaninu!!!??? Domacu, alebo oravsku. Do halusiek sa nikdy nedava vajce!

ivana.m
29. 9. 2010 12:53:11

Ahojky Olinko, tohle už vařila manželova babička před 25 lety a tak to nazývala a já to prostě převzala :-) Ona tam dávala to vajíčko, ale jak vidím tak nemusí být :-) přeji hezký den. Ivana M

olina (neověřeno)
29. 9. 2010 12:01:21

Včera jsem se vrátila ze Slovenska a nakoupila jsem jsem brynzu.Halušky jsem si dala i v restauraci.Připadaly mi , že jsou bez brambor.Dělám takové podle starých norem pro restaurace.Slyšela jsem,že ty z brambor jsou střapačky.Tak teď v tom mám hokej.Jak to vlastně je?Dnes jsem je vařila podle Ivanky a byla to mňamka.Ivanko díky .....

Nepřihlášený (neověřeno)
14. 6. 2010 18:47:34

Dobrý den paní Eriko,
moc Vás prosím o zaslání receptu na pravé brynzové halušky podle toho jak se vaří u Vás ve Vaší oblasti, neboť vím, že v každé slovenské oblasti se vaří trochu jinak.
Moc děkuji za zaslání
Ludmila

Olga (neověřeno)
8. 5. 2010 20:29:40

Christoph, tak krupica do cesta na bryndzové halušky - to už vôbec nie, vajce tiež netreba, stačia zemiaky a múka, dnes som dala hrubú aj hladkú a halušky nemali chybu, bryndza bola veľmi chutná, v tomto období je najlepšia.

Christoph (neověřeno)
8. 5. 2010 18:50:32

Hruba mouka a k tomu krupice delaj o mnohem lepsi vysledek nez hladka mouka.

ivana.m
25. 4. 2010 07:35:50

Dobré jitro paní Lexono, zdravím na Slovensko .To mám opravdu radost :-) Do těch rybiček se budu muset nějak vložit i když jsem teď dělala filety z mořské štiky a časem sem také dorazí.
Hezký den z Prahy přeje Ivana M

lexona (neověřeno)
24. 4. 2010 23:38:05

Pani Iva, som úplne nadšená týmto Vaším výmyslom....na túto stránku som prišla len náhodou a hneď sa mi zapáčila...odvtedy dám chlapom doma na výber, čo chcú obedovať, zalistujem vo Vašej kuchárke a všetko je jednoduchšie....síce varím už 18 rokov sama, ale o niektorých receptoch som ani nechyrovala...najviac mam nedostatky s úpravou rýb, tak týmto chcem poďakovať aj za tých pár receptíkov, ktoré tu máte..

ivana.m
24. 4. 2010 15:49:21

Díky za pochvalu, ale tohle nám chutnalo, ale jak já říkám, každý má jiné chutě. Jinak kritiku samozřejmě také beru, když je slušně napsaná a podepsaná. přeji hezký víkend. Ivana M

Marie (neověřeno)
24. 4. 2010 14:37:31

Souhlasím .Brynza se rozpustí na slanině a potom se do toho zamíchjí halušky.To co bylo ve videoreceptu asi moc dobré nemohlo být.Jinak se mě vaše recepty moc líbí.Díky

Dagmar Matysová (neověřeno)
8. 2. 2010 01:01:31

Musím Vám odpovědět. Jsem na tom tak nějak stejně, tatínek pocházel z Velkého Šariše, každé prázdniny u babičky a dědy a s tím i jídla úplně jiná než v Praze. Babička pro nás vyvářela, masitá jídla, bezmasá, sladká, jenom ty polévky. No a já to přenesla do své rodiny. Vánoční cukroví - konkrétně ořechové štangle - ty peču já v Praze, sestřenice na Slovači je nepečou. Moje dcera je miluje. A halušky? My těmto haluškám říkáme trepánky - trepance, no ty jsou jasné. Ty, když udělám, manžel nedýchá. Slovenská jídla jsou výborná a dá se na nich trochu ušetřit. Tak se mějte hezky a ať se Vám dobře vaří a hlavně předejte recepty svým dětem, ať neupadnou v zapomnění. Dagmar

ivana.m
28. 11. 2009 13:44:11

Dobrý den paní Olgo, to já když je to napsané slušně, tak to všechno beru. přece učený z nebe nespadl. přeji hezký den. Ivana M

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.