Halušky s bryndzou
Ivana
Doba přípravy
45 minut
Obtížnost

Halušky s bryndzou

Halušky s bryndzou
Average: 4 (4 votes)

Ingredience

50 dkg syrových brambor
20 až 25 dkg hladké mouky
1 menší vejce
sůl podle chuti
20 dkg bryndzy
10 dkg anglické slaniny
1 lžíce sádla
pažitku nebo petrželku
Reklama

Postup přípravy

Brambory nastrouháme najemno, osolíme, přidáme vejce, mouku a zpracujeme. Těsto nebude řídké a jestli si nebudete jistí,že je dost tuhé, tak si lžičkou hoďte malý kousek do vody a když se rozvaří, přidejte ještě mouku.
Halušky vaříme ve slané vodě a asi po třech až čtyřech minutách zkusíme jestli už jsou hotové. Přecedíme je a můžeme je i propláchnout. Zamícháme s nastrouhanou bryndzou (ona se stejně rozteče).
Můžeme si ještě na sádle opéct slaninu a halušky si s ní posypat. Posypat je můžeme i pažitkou nebo petrželkou.

Halušky s bryndzou

Počet porcí
3 malé

Fotografie čtenářů

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
Olga (neověřeno)
28. 11. 2009 09:48:02

..pripájam sa k Ďurimu, na bryndzové halušky sa dáva obyčajná údená slanina, halušky zásadne nepreplachovať, bryndza sa nemusí strúhať, stačí nadrobiť, ona sa v horúcich haluškách rozpustí. Ak sú halušky po zmiešaní s bryndzou veľmi tuhé, pridáva sa tá scedená voda z uvarených halušiek, treba si vždy trocha nechať,to sú pravé "Liptovské halušky".Žila som na Liptove 15 rokov a v našej obci sa poriadala aj súťaž vo varení bryndzových halušiek, ktorá mala už aj celoslovenský charakter, takže skúsenosti mám. Neberte to ako nejaké mentorovaniez mojej strany, ale to sú len moje dobre mienené rady.

Ďuri (neověřeno)
18. 11. 2009 11:58:16

Súhlasím s Martinom!Slanina jedine poctivo udená a nie nejaké anglické výtvory/kedy prišli slováci do styku s anglickou slaninou?/.Najprv zaliať vypraženou slaninou a potom bryndzu rozmiešanú v smotane alebo v prípade núdze v trochu mieka.Nič iné!No a na záver,halušky nie sú také šúľky ale malé kúsky hádzané do vody z lopárika ako to robila moja mama.

Nina66 (neověřeno)
6. 11. 2009 23:26:36

to asi nepojde..domaca bryndza ;-) k tomu treba ovecku-mliecko-syridlo(myslim ze je to enzym chymozin zo zaludku teliat- sice je mozny aj suseny)-urobit ovci syr v osatke - vyzriet - syr pomliet - a mate bryndzu...asi tak nejak priblizne.. tak vidim to na zajdenie do obchodu a kupenie..

Nina66 (neověřeno)
6. 11. 2009 23:16:48

Ja som zo zapadneho Slovenska a o tych sa hovori ze nevedia varit dobre halusky..a po tom co ma to naucila spolubyvajuca na intraku - original z Kysuc(tam maju tiez casto halusky lebo maju ovce i bryndzu), uznavam ze je to pravda. Ako prve do tychto halusiek - nikdy vajce, ked muku tak hrubu s trochou hladkej, preplachovat sa nemaju, maju byt trochu oslizle (niekto nechava dokonca aj trochu vody) a hned sa tam da bryndza a roztiecie sa.. Vegetariani mozu navrch osmahnut posolenu cibulu do hneda..
Ja uz ine nerobim..
Pozn.: Halusky s vajcom a hladkou mukou (ale bez zemiakov) sa robia ako priloha k masu (perkeltu) a na juznom Slovensku sa volaju nokedle

Dobrý večer Eriko, tak to mě klidně můžete poslat to mě zajímá. Mejlík je na každé stránce. Pořád je co se učit :-) Takhle mě to naučila maminka mého muže už před dvaceti roky a tak to dělám a vlastně jsem nikde jinde nepátrala. Zdraví Ivana M z Prahy :-)

Erika (neověřeno)
19. 10. 2009 20:52:34

Dobry den,

Viem, ze kazdy narod si prisposobuje recepty ineho naroda tak ako im najviac vyhovuju. Tak isto i kazda rodina vari jeden a ten isty recept inym sposobom. Ja pochadzam z oblasti, kde sa halusky varia tyzdenne v niektorych rodinach i 2 krat. A mozem Vam povedat, ze prave bryndzove halusky varia uplne inak. Ak by ste mali zaujem, tak Vam cely postup poslem a skuste ich uvarit potom. Budu chutnejsie... S pozdravom Erika zo Slovenska

Jarmila (neověřeno)
1. 10. 2009 23:23:19

Milá Pepino, kromě bryndzy jsou výborné s dušeným zelím nebo s tvarohem, ale to musí být polité rozehřátým máslem.Dají se taky jíst s vaječinou usmaženou na slanině.Přeji dobrou chuť. Jarmila

Honza (neověřeno)
1. 10. 2009 19:12:59

Jednou jsem byl na Slovensku a jedna rodina mě pozvala na halušky s
brynzou.Mladá žena mi řekla,že takové halušky jako vaří její stará
mama jsem nejedl! Měla pravdu!Byla to mňamka.Občas si je někdy dám
restauraci.Ale takové halušky které vařila za stará mama už neuvaří
nikdo!

Viera (neověřeno)
16. 9. 2009 11:26:43

Keď už,tak pirohy a nerobia sa z rezancového cesta,to by sa nedalo zlepiť,ale bez vajcia.Tieto jedlá sa varia dodnes na výchde Slovenska.Cesto je oveľa mäkšie,po rozvaľkaní sa poreže na štvorčeky a plní sa kyslou varenou kapustou,okorenenou,alebo so zemiakmi od druhého dňa a zmiešané s bryndzou,alebo so syrom /horký syr sa to volá/ je to tvaroh dosť posolený a namačkaný do nádoby,nechá sa stáť poliaty maslom 1-2 týždne na studenom mieste a potom sa može použiť jak na halušky,tak do pirohov,ale zmiešaný so zemiakmi.Je to dosť pikantné a samotné by nebolo tak dobré,pirohy sa plnia aj slivkovým lekvárom a na to opraženú struhanku s maslom,Poliaci robia s kyslou varenou kapustou a hríbami.Je to pracné,ale lacné a sytém a potom len pijete vodu.Varí sa to dosť často.Opytajte sa svojich rodičov čo odtiaľ pochádzajú čo to je za dobrota.

Viera (neověřeno)
16. 9. 2009 10:52:43

Tie halušky sa naozaj robia bez vajcia,zemiaky nasrúhané najemno,na sítku s veľkými otvormi sa prepasírujú a može sa to robiť z malej dosky-prkénka lyžicou,je to rýchlejšie,ale sú väčšie kúsky.Až vyplavú,tak je to hotové.Prelejem to horúcou vodou,necham okapať a pomastí sa to.Tá bryndza sa nestúha,ale rozdrobí a navrch škvarená slanina,najlepšie domáca,ale ak nieje,tak kúpená,ale nie náhražky.Robí sa to s kyslou podusenou kapustou,sladkou z hlávky kapustou,ale mastí sa cibuľkou.Škvarky sa možu dať na vrch.V Čechách sa robia,ale väčšie kúsky,ale k tomu musí byť mäso/ chlupaté knedlíky/a kapusta.Do cesta radšie potom dám vajičko,je to istejšie.Nesmie to byť tvrdé.

monika (neověřeno)
26. 8. 2009 11:11:49

já je dělám podle babičky která byla ze slovenska. nedáváme vajíčko, slaninu opečeme a do ní rovnou zamícháme halušky s bryndzou. Halušky jsou uvařené když vyplavou na povrch. Je to moje nej. jídlo. Vynikající jsou i pyrohy. To se udělá nudlové těsto. na náplň se uvaří tak 3 brambory, vyšťouchají se a přidá se k nim bryndza a pažitka. z těsta se vykrojí kolečka která se naplní touto náplní, dobře uzavřou (vznikne půlkruh) a uvaří ve vodě. Polijí se vyškvařenou slaninou.

Lucia (neověřeno)
3. 6. 2009 13:54:32

Ivanka,
je to delikatesa. Kludne si daj aj ty, ked budes predtym aspon tri hodiny v lese pilit stromy :D

Lucia (neověřeno)
3. 6. 2009 12:40:37

Ahoj, v prvom rade pochvala za tento super web!
A teraz k haluskam - uz tu boli spominane rozne verzie, ja si dovolim pridat este jednu, podla mna fantasticku, ktora sa vari u nas na vychode Slovenska. Pozor, je to kaloricka bomba :-)
Pripravime si klasicke haluskove cesto /zemiakove, bez vajicka/. Halusky vsak nehadzeme do cistej vody, ale do osolenej vody, v ktorej sa predtym do makka varili susene huby - najlepsie prave dubaky - a tiez male kusky zemiakov /velke asi ako halusky/. Ked halusky vyplavu na povrch /budu mat jemne hnedu farbu od tych hub/, vodu scedime, halusky, huby aj zemiaky dame do misy a dame do toho rozpustit cele (ak robime mensiu davku, tak polovicu) maslo :)). Pridame kyslu smotanu, mlete cierne korenie, mozme aj sol podla chuti a papkame :-)
Dobru chut!

Bětko, díky za rady. Já jsem ty halušky převzala od babičky a ani mě nenapadlo nějak je upravovat, ale příště zkusím bez vajíčka a stejně je musím přetáčet na jiný formát. Přeji hezký víkend :-) :-) IVana M

Bětka (neověřeno)
4. 4. 2009 01:46:36

Dobrý den Ivo,jsem nadšená vaším webem.Jestli mohu pár poznámek k haluškám.Halušky bez vejce,hladká,nebo polohrubá mouka,je to jedno jinak postup stejný.To vaše udělátko na halušky,nemusíte tam strkat lžíci,ani ruce,jenom vrchní částí pohybujte,jezděte,sami budou padat do vody a nebudou tak dlouhé,vy budete mít čisté ruce:-),Brynza,nemusí se strouhat,dám do kastrůlku omastek,dávám máslo,a brynzu na tom omastku mírně zahřeji,rozpustí se,pak zamíchám scezené halušky.Halušky můžete před podáním polít na drobno nakrájenou usmaženou slaninou,uzeným masem,to už podle chuti,žádná petrželka,ani pažitka.Na halušky místo brynzy lze použít jakýkoliv chuťově výrazný sýt,výborné jsou s Nivou,také jí na omastku v kastrůlku nejdříve rozpustit.Výborně chutnají se zelím,ať hlávkovým nebo kyselým.Ale je to trochu náročnější na čas,zelí se nevaří,ani nedusí,zelí se praží.Praží se nakrájené na nudličky na omastku,stojí se u toho a míchá dokud nedostane světle hnědou barvu,a to jak hlávkové tak kyselé.Do upraženého zelí se uvařené a zcezené halušky zamíchají,osolí a kdo má rád opepří,je to výborné.Vím o čem mluvím,moji rodiče pocházeli z Maďarska,kde se vaří tuto jídlo jak na Slovensku.Mě je 60 roků a tato příprava,je z dávných dob,umím to od mojí maminky:-).Pokud by jste zkusily podle mne,tak vám přeji dobrou chuť:-)

Fidel (neověřeno)
18. 3. 2009 08:22:49

Co tak dat namiesto Anglicke slaniny klasicku oravsku s tym to chuti milion krat lepsie. A toho zeleneho je neak moc na tu ozdobu, a halusky su moc dlhe .

Dakujem ze som mohol nechat koment...

Ivana N. (neověřeno)
10. 3. 2009 23:55:53

Ahoj Ivanko, videla som video na prípravu bryndzových halušiek. Všetko je OK, ale ja som dosť často varila "bryndzáky" tak, že som nastrúhala na najjemnejšom strúhadle zemiaky, jemne osolila a IBA prisypala hladkej múky, proste - koľko toho vypili zemiaky. Musela som to cesto urobiť dosť husté, lebo by sa fakt rozvarilo, ale neboj sa ho urobiť bez vajíčka. A ešte: nepoužívam žiadne pretláčadlá na tie halušky. Časť cesta si dám na drevenú doštičku - strednej veľkosti, aby sa mi dobre držala a nožom namočeným vo vode "hádžem" halušky do horúcej vody.Postupne si cesto pridávam na dosku, takto ho použijem všetko. To sú vlastne STRAPAČKY - vraj pravé halušky./V reštauráciách, ked donesú halušky, to je hotový "maglajz" a to fakt nemusím./

Betty (neověřeno)
20. 2. 2009 14:48:32

Bryndzové halušky se nenahrazují ničím, pak už to nejsou bryndzové halušky.Na pravé halušky se kromě bryndze dávají škvarky a kysaná smetana a hlavně bez petrželky.

lenka (neověřeno)
5. 2. 2009 08:55:32

do halusek nepatri zadne vajicko a to uz nie neaka pazitka len zemiaky voda a hladka polohruba muka pol na pol

Kamchinka (neověřeno)
3. 2. 2009 16:06:38

tak já jsem to udelala zase jinak, bohuzel jsem nesehnala bryndzu, dala jsem smetanovou lucinu, zeli a slaninu a take dobre...

Dobrý den milá paní Dagmaro, se synem, který mě dělá administrátora tohohle webu, jsme zkoušeli natočit video kde budu vidět, ale přišlo nám, že když si to potom někdo pustí na téhle malé obrazovce, tak není pořádně vidět co beru do ruky a jak to dělá. Prostě jsem rušivý element. Takže z tohohle důvodu se neukazuji. Jinak nahoře na liště je kolonka o nás, kde se něco málo dočtete a teď jsme ve forogalerii založili rubriku portréty, kde je už taky moje maličkost na fotce. Děkuji za přání a ještě dost nápadů mám, tak budu pokračovat. Zdraví Vás Ivana Malatincová

dagmar (neověřeno)
12. 1. 2009 11:54:16

Mila pani Ivano,vase recepty sleduji 3 krat tydne,je to pro me inspirace.Myslim,ze kazda z nas si klade kazdy den tu samou otazku:Co budu dneska varit?No tak ja uz to vim,diky pani Ivane.No a jeste neco,rada jsem vas videla aspon na chvilku pritim grolovani venku.Preji hodne stesti a uz ted se tesim na nove recepty. Dagmar

Míla (neověřeno)
10. 1. 2009 11:41:39

Hezký den podruhé, zapoměla jsem napsat, že já nemám to udělátko = struhadlo, či jak se to jmenuje, na halušky, tak je musím házet "automatiky ručně". Těsto si dám na mokré prkénko to opřu o okraj hrnce a hážu je do vody pomocí nože. (Těsto si na konci prkénka uhladím asi na 0,5 cm výšku a pak ukrajuju kratší nebo delší nudličky = jak se mi zrovna zadaří). Míla

Míla (neověřeno)
10. 1. 2009 11:17:10

Ahojky, Ivanko, halušky jsou uvařené až vyplavou všechny navrch,pak ješte cca 2 minutky, ale já také "prubnu zda jsou".Kysané zelí je dobrý, bryndza se zakysanou smetanou a slaninka hodně křupavá, ale moje mamka umí báječné zelí (sladká kapusta)= hlávka zelí se nakrájí na nudličky a udusí do zlatova a pak na ty halušky. Jo a bez vajíčka. Hezký den Míla

Soňa (neověřeno)
2. 1. 2009 18:18:00

Ivanko,náhodou jsem narazila na velmi zajímavý recept od Iris(Bezmasá jídla-Slovenské střapačky/halušky...ze 16.11.2OO8)a myslím,že i bez vajíčka se halušky povedou.Sama dělám bez vajíčka bramborové knedlíky (den předem ve slupce uvařené brambory nastrouhám na jemném struhadle,zvážím,přidám poloviční množství hrubé mouky,osolím,vypracuji těsto,vytvaruji knedlíky a ihned vařím).Mám mnohokrát vyzkoušené,z 1kg brambor jsou 3 knedlíky.Děkuji za Vaše bezvadné stránky.Soňa

Věruše (neověřeno)
30. 12. 2008 22:11:01

Já jsem na haluškách odchovaná. Tatínek je ze Slovenska z Michalovců. Dodneška je to naše oblíbené jídlo, i když jsme je mívali v dobách totality tak 2-3x do týdne (je to levné jídlo). Děláme je jak z vepřového, hovězího tak z kuřecího masa. Nakrájíme je na kostičky a dáme spolu s cibulkou a masoxem dusit, až zbyde takový sosík. Smícháme dohromady s haluškama a to buď s vařeným kysaným zelím a nebo s tvarohem na stouhání. Do haluškového těsta dáváme polohrubou mouku a bez vejce. Můžu potvrdit, že těsto drží pohromadě a jako Hanka brambory strouhám na úplně jemném struhadle. Je to opravdu moc dobré jídlo.
Když jedu k našim a dopředu nahlásím příjezd, tak mě tam zaručeně vždycky čekají tátínkovi halušky. Věruše

mejada (neověřeno)
30. 12. 2008 12:13:53

A tyto halušky je možné udělat se zelím,výborné jsou taky s usmaženejma houbama..tedy pro ty co nemaj rádi brynzu .

Mirkaeva (neověřeno)
30. 12. 2008 08:23:30

Halušky milujeme, dělávala je moje slovenská tchýně, vajíčko dávala a polohrubou mouku. Nejlepší je prý májová brynza nebo domácí kysané zelí. Slovenská kuchyně je skvělá.

Martin (neověřeno)
29. 12. 2008 21:29:35

ked mozem poradit. Halusky bez vajca. slaninu "poctivu" udenu doma alebo kupenu v dobrom mäsiarstve nie oravsku. najprv omastit az potom bryndzu. mam to od mojej babky. mast sa ,a nalepit na halusky, ak sa da neskor vsiakne do bryndze.

verka123 (neověřeno)
29. 12. 2008 16:52:29

Něco takového jsem dneska chtěla dělat, ale ne s brinzou, ale se zelím a anglickou, ale odstrčila jsem to na zítra, tak to asi bude. Po těch sladkostech už se mě po něčem takovým stýská. Věrka.

Dobrý den děvčata,
Jani já to měla poprvé s bryndzou a moc mě to chutnalo.
Pepino, jinak chlapi doma chtějí vždycky halušky s pečeným vepřovým masem a zelím. Ale stačí na to klidně osmažit ta cibulka, nebo slanina.
paní Haničko, já to klidně zkusím. To víte s tím vajíčkem to je pro mě jistota, že to bude držet pohronadě, ale když to píšete, tak bude zkouška.
Zdraví vás Ivana M

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.