Vývar s játrovými knedlíčky
Ivana
Doba přípravy
45 minut
Obtížnost

Vývar s játrovými knedlíčky

Vývar s játrovými knedlíčky
Average: 5 (5 votes)

Ingredience

1,5 l vývaru (z masa, z kostky bujónu nebo z čerstvé zeleniny)
15 dkg vepřových nebo hovězích jater (po odblanění)
1 bílek
1 lžička majoránky
sůl, pepř podle chuti
1 až 2 stroužky česneku
10 vrchovatých lžic strouhanky
Reklama

Postup přípravy

Odblaněná játra umeleme (můžeme je naškrábat nožem, nebo rozsekat v mixeru), smícháme s ostatními surovinami. Dobře ochutíme a namočenou rukou si uděláme knedlíčky.
Knedlíčky dáme vařit do vývaru a po pěti minutách zkusíme, jestli jsou provařené. Samozřejmě záleží na velikosti. Do polévky můžeme ještě nasekat petrželku nebo pažitku.
Někdo ještě do polévky zavařuje nudličky.

Fotografie čtenářů

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
Jakube (neověřeno)
16. 2. 2016 17:31:09

Já dělám drožďové knedlíčky trochu jinak.
Dám máslo roztavit a buď cibulku a nebo porek na drobno, lehce zpěním.Másla dám víc.Základ receptu je jako na krupicové knedlíčky.
Pak přidám trochu mléka a dám do něj 4 kostky droždí rozpustit.Když je to rozpuštěné, tak osolíte opepříte
a nebo místo pepře přidáte na špičku nože muškátový květ nebo oříšek.Promícháte a pak sypu dětskou krupičku, pozor čím hustší tím pak jsou knedlíčky tuhšší.Přisypete krupičku a mícháte až do zhoustnutí.Nechám vychladnout a pak přidám 2 vejce a promíchám a dělám knedlíčky a já je zavařuji rovnou v polévce.Místo cibulky můžete dát pažitku nebo petrželku jak kdo chce.

A ještě rada k játrovým knedlíčkům.Když udělám zavářku, jelikož to syrové neochutnám.
Tak to dám na chvilku do mikrovlnky, tam se to uvaří a můžu ochutnat a případně dochutit.Toto dělám i s mletým masem na sekanou a karbanátky.

Habina
6. 10. 2015 11:01:09

Dobrý den. Ivanko. Mám dotaz? Váš recept na knedlíčkovou polévku je asi pro kolik osob? Hledám, návod a hlavně, radu kolik čeho budu potřebovat, na knedlíčkovou polévku pro 30 osob, na svatbu.

ivana.m
4. 3. 2014 21:02:25

Dobrý den Ondro, tak určitě knedlíčky jdou i z jiného masa, bude to jiná chuť a ty ledvinky mají určitý zbůsob zpracování, než by jste je namlel. Oni se musí i rozkrojit a vyčistit. Ivana M

ondra (neověřeno)
4. 3. 2014 16:20:28

Muzu mit dotaz omyĺem jsem místo jater veprove ĺedvinky da se to.udelat z ledvinek?

Wendy (neověřeno)
4. 2. 2012 12:12:43

Není zač, jsem ráda, že Vám taky chutnají. Já je mám radši než z jater.

Michaela (neověřeno)
4. 2. 2012 11:12:12

děkuju za receptík na drožďové knedlíčky. Hledala jsem ho tu a už jsem to pomalu vzdávala. moc dík Míša

Ekucharka
3. 11. 2010 23:24:50

Koukněte co je napsáno v závorce v ingrediencích! (z masoxu, nebo z čerstvé zeleniny)

Masox nemusíte používat.

Jarda

Nepřihlášený (neověřeno)
3. 11. 2010 23:21:52

Souhlasím, já taky rozvářím, když stojím celou šichtu na nohou a pak potřebuju něco rychle uvařit a nechce se mi stát u plotny a VYVÁŘET.
Pro mě tyto věci jsou, aby se používaly, kdo nechce, nechť je nepoužívá.
Vyřešeno.

ivana.m
30. 10. 2010 07:39:51

:-) dobrý den Mílo,tak s tím důvodem to máte pravdu. Já myslím že je to prostě takhle zajeté :-) A i já s tím mám občas problémy, protože se někdo čertí a napíšem, že přece se od jakživa do nějakého pokrmu dává určitá surovina, já mu odepíši a proč by se tam nemohlo dát něco jiného :-) No a z 99% procent mě nikdo neodepíše :-) :-) přeji krásný den :-) Ivana M

I kureci jatra jsou dobra smichat s hovezimi jatry, ale v mensim pomeru, kureci jatra jsou "silnejsi", Vidim, ze pouzivate kureci vyvar (bujon). Ja varim hovezi morkovy kosti s trochou masa kolem (shank), ty pak dostane pes, maso jde do polevky. Veprovy jatra vubec nepouzivam. Kdo nema moc rad jatra, muzete ho "osidit" tim, ze k jatrum pridate jemne mlete kureci, nebo teleci maso,(ale to je asi pro Vas moc drahe),nebo libove hovezi maso, ale i mlete kruti. je OK. Knedlicky jsou vyborny a nacechrany. Ale to dam spetku prasku do peciva ke strouhance. Davam cele vejce. Jaky je duvod davat jenom bilek?? Ja davam cele vejce. Tohle je moje nejmilejsi polevka.
Mila

janaS. (neověřeno)
2. 2. 2010 20:59:16

já to před časem napsala do "polívek" ve fóru. ;-)
Tak jsem si to připomněla, je to rychlejší než z masa, není to syrové. :-) Ale jinak každý dle chuti. ;-)

janaS. (neověřeno)
2. 2. 2010 18:42:22

Snad nevadí, že reaguju, mám ten samý recept od mého taťky, dávám celé vajíčko a používám paštiku z plechovky, protože nám jinak moc nechutná. ;-) Je to jednoduchá a rychlá zavářka. Pěkný večer.

Nepřihlášený (neověřeno)
2. 2. 2010 16:20:37

Teď, když už jsme s manželem sami, tak někdy narychlo udělám knedlíčky z játrové paštiky - / prodává se na váhu, v alobalu/ přidám žloutek, česnek, pepř, majoránku, strouhanku. Je to rychlé a taky dobré.

Anna Stuchlova (neověřeno)
2. 2. 2010 11:33:36

moje tchyne dela knedlicky jenom z kurecich jater(vynikajici ty knedlicky tchyne ne)a pak jeste tu hmotu da do kurete a ma s toho nadivku do kurete a je to taky mňamka

marie (neověřeno)
12. 8. 2009 19:04:57

paní Ivano tak jsem dělala tu polévku je vyborná ala knedlíčky dělam z kuřecích jater nejsou vůbec cítit a jsou jemnější

Wendy (neověřeno)
12. 8. 2009 00:14:47

Na drožďové knedlíčky: 1 menší cibule a tenký plátek angl. slaniny na drobounké kostičky, osmažit, přidat 2 kostky droždí (84 g) a míchat až po rozpuštění zase houstne a nechytá se nádoby, nechat zchladnout, pak vmíchat 2 syrová vejce, sůl, pepř, majoránku a asi 10 stroužků česneku (droždí ho hodně srazí), přidat strouhanku až je dost tuhé, ale aby šly dělat kuličky (namočenýma rukama) a povařit v polévce. Jak vyplavou, je hotovo. Dobrou chuť. W.

Wendy (neověřeno)
11. 8. 2009 16:28:06

Máte na mysli drožďovou polévku nebo drožďové knedlíčky ve vývaru? Drožďovou pol. nemusím, ale na knedlíčky drožďové mám výborný recept.

Zdenek (neověřeno)
11. 8. 2009 05:14:12

Ahoj Ivano,

pamatuji si na drozdovou polevku...moc byla dobra, chutnala jako knedlickova. Mohla by jsi tuto polivku uvarit a zverejnit? Moc dekuju. Mej se moc fajn.

Martinka (neověřeno)
29. 10. 2008 12:04:21

Ahoj Ivanko, tak zavářku do polévky jsem ještě nekoupila, knedlíčky dělám z jakýchkoliv jater, nejraději z kuřecích. A přesně jak jsem četla od ostatních protlačuji je přes haluškovač a někdy přidávám i domácí nudle. Ty si dělám sama od doby co byli děti malé, ale někdy je také nemám, tak použiju koupené. Na ty domácí mám dost dobrý strojek, samo to válí i krájí. Ale né vlastně úplně samo, já u toho musím stát a to se mi také vždycky nechce. Měj se fajn. Martinka

Dášenka (neověřeno)
20. 9. 2008 12:09:34

Ahoj Ivanko,
já je zase tolik nerozmazluji (i když si myslím,že jsem si je rozmazlila dost),ale mám domácí nudle udělané od léta, když jsem měla velkou zásobu domácích vajíček. Dáša B.

Dášenka (neověřeno)
19. 9. 2008 18:22:34

Čauky,
já knedlíčky dělám také z kuřecích, krůtích nebo králičích jater, přidávám celé vejce a nesolím, ale přidávám olej a knedlíčky dělám ruce namočené v oleji. Přidávám domácí nudle - no je to paráda.
Dáša B.

Hančí (neověřeno)
15. 8. 2008 17:28:19

Ahojky Ivanko,tak já je dělám taky z kuřecích,krůtích nebo králičích jater,přidávám oříšek másla,muškát.květ a bez česneku,majoránky do drůbeží polévky,do hovězí s majoránkou a s česnekem.A jedině domácí nudle,to máme rádi.Pouze jako rychlovku, zavařím do polévky místo nudlí, trochu hrubé krupice.Stejně jsem je dělávala i z morku.Ale taky někdy koupím hotovou zavářku,ale domácí je lepší.Z droždí mi taky chutnají,ale zas jsem léta nejedla špenát,kvůli školní jídelně.Až po letech jsem začala kopřivovým,ten mi chutná nejvíc, a pak jsem zas začala i normální špenát,ale snad až ve 30 letech.Hančí

Jana H. (neověřeno)
15. 8. 2008 14:15:54

Lucko, taky jsem je dělávala, když děti byly ještě doma. Mohly se po nich utlouct. To jsem kupovala 40dgk kvasnic. Do 6ti litrového hrnku. nedávala jsem už nudle, jen ty knedlíčky. Jana H.

Lucie (neověřeno)
15. 8. 2008 13:36:27

Zdravím, já miluji knedlíčky a dost často je dělám z droždí.... jsou strašně dobré a vůbec droždí není cítit a od masových myslím k nerozpoznání. A asi je to zdravější :-)

Janinka (neověřeno)
15. 8. 2008 13:18:30

Jé, knedlíčkovou polívku miluju. Knedlíčky dělám s kuřecích jatýrek, kuřátko dostáváme domácí od babičky, takže žádné vyhnané hormonama a to je potom mňamka a k tomu domácí nudle. A dávám do nich petrželovou nať. Jé, já mám hlád :-)

Věruše (neověřeno)
14. 8. 2008 22:35:04

Já, knedlíčky většinou kupuji v 1 kg balení v Makru. Jsou dobré. Jen je musím aspoň rozpůlit, protože nabydou a jsou pak moc velké. Nebo koupím v řeznictví zavářku, ale to vyjímečně, zdá se mi docela nakyslá. Ale občas si udělám domácí. Na ty zkrátka není. Domácí jsou domácí!
V dětství jsem knedlíčkovou nesnášela, ale co se mi narodily děti, tak se po ní můžu utlouct. Proto kupuju v Makru to velké balení a máme ji u nás dost často. Věruše

Jana H. (neověřeno)
14. 8. 2008 15:30:14

Ladi, taky to protláčím sítkem na halušky, protože se mi s knedlíčkama nechce dělat. Zavářku kupuju už hotovou, přidám vejce, sůl, pepř, majoránku, trochu strouhanky a je hotovo.Jana H. Iva se nám pěkně rozjela. :-)

Návštěvník (neověřeno)
14. 8. 2008 15:27:54

Mňam, knedlíčky mám ráda. Ladi, ty asi děláš játrovou rýži, ta se dělá přez síto, nebo se strouhá na struhadle a to se dělá zase hustější hmota. Věrka.

Ladie (neověřeno)
14. 8. 2008 15:10:00

Domácí knedlíčky jsou super! I když taková zavářka z Globusu taky není špatná :-)

Já do knedlíčků dávám celé vejce a dělám je o dost řidší-pak je protlačím přes síto (jako na halušky). Máme rádi drobné knedlíčky.

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.