Rýže zapečená se špenátem
Ivana
Doba přípravy
75 minut
Obtížnost

Rýže zapečená se špenátem

Rýže zapečená se špenátem
Average: 5 (2 votes)

Ingredience

15 dkg syrové rýže
sůl podle chuti
1 lžíce sádla
pepř podle chuti
1 až 2 stroužky česneku
1 středně velká cibule
1 balíček zmraženého špenát (40dkg)
2 vejce
2 až 4 lžíce smetany
10 dkg tvrdého sýra (30%)
sádlo na vymazání misek
strouhanka na vysypání misek
Reklama

Postup přípravy

Rýži uvaříme doměkka v osolené vodě. Na lžíci sádla zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme špenát (vymačkaný, bez vody), osolíme, opepříme, přidáme česnek a krátce ho obděláme.
Vymažeme si dvě zapékací misky (15x15 cm) sádlem a vysypeme si je strouhankou. Na dno dáme vrstvičku rýže na to vrstvičku špenátu a to opakujeme. Nahoře zůstane rýže.
Rozšleháme si vejce se smetanou (dejte radši ty 4 lžíce), osolíme a přidáme čtvrtku nastrouhaného sýru. Zamícháme a nalijeme na poslední vrstvu rýže. Nakonec posypeme zbylým nastrouhaným sýrem. Snažte se, aby všechna rýže byla přikrytá, jinak Vám při pečení okorá.
Propečeme hlavně vejce a je dobré když sýr je hezky načervenalý. Je dobré si k tomu dát sýr cotage.

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
Tereza (neověřeno)
11. 7. 2011 23:31:10

Mňam, měli jsme to dnes k večeři a bylo to moc dobré! Umím si v tom představit ještě kuřecí nudličky, ale občas je potřeba udělat si i den bez masa :-) Chválím :-)

Mirka (neověřeno)
18. 8. 2008 21:27:22

No my si ho taky dělali týden dopředu a měla jsem ho napsaný v kalendáři. Bylo to moc dobré, protože jsem nemusela vymýšlet co vařit.

Ahojky Ivko.U nás je to to samé.Když se zeptám co mám uvařit,tak každému je to jedno.Ale kdyby aspoň poradili.Taky mě to vadí.Jednu dobu si děcka psali jídelní lístek na celý týden.To byla pohodička.Už jsme to zrušili,protože dělám v práci přesčasy,a kolikrát je nějaká rychlovka.Skus to taky a uvidíš,že je to pohodička. JÍDLU ZDAR!

Naďa (neověřeno)
27. 5. 2008 14:13:44

Všechny zdravím,
hned zítra se pustím do rýže se špenátem,tahle kombinace by mě nenapadla,ale vypadá móóc dobře.Co taky furt vymýšlet dětem...Tady má paní Ivanka inspirace až až:-)

vasek (neověřeno)
9. 5. 2008 23:11:25

Rýže zapečená s drůbežím masem

Ingredience:
1 hrnek rýže,
1 cibule,
3 lžíce oleje,
sůl,
½ l vývaru z drůbeže,
1 balíček drůbeží směsi na polévku,
4 žampióny,
2 lžíce másla,
2 lžíce hladké mouky,
špetka muškátu,
300 ml mléka
200 ml vývaru z drůbeže,
2 vejce,
tvrdý sýr na strouhání

Postup:
Drůbeží maso uvaříme v osolené vodě doměkka (nejlépe v tlakovém hrnci), obereme z kostí a nakrájíme na kousky. Rýži uvaříme tak, že na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme rýži a chvilku restujeme. Pak rýži zalijeme půl litrem drůbežího vývaru. Na másle osmahneme mouku, zalijeme mlékem a vývarem, ochutíme muškátem, přidáme na plátky nakrájené žampióny a vše podusíme asi 15 minut. Pak vzniklou omáčku promícháme s rýží, pokrájeným masem, vmícháme rozšlehaná vejce, promícháme, podle chuti přisolíme, vložíme do vymaštěného pekáčku a zapečeme dozlatova. Nakonec posypeme strouhaným sýrem.

Ladie (neověřeno)
9. 5. 2008 13:03:32

Teda, tak tohle vidím poprvé! Ale vypadá to moc dobře, určitě vyzkouším! A taky mě místo špenátu láká nějaká houbová směs nebo rajčata... Mňam.

Ahojky, někdy něco zpatláme dohromady a buďto to vyjde nebo ne. No a taky kamarádky. Chodím ochutnávat a vařím. Ale převážně to bylo z mojí knihy, nastřádané recepty za léta.Bobino dobrou chuť, dělám kuře na smetaně a paprice. Ivana

Jana H. (neověřeno)
8. 5. 2008 08:46:27

Ahoj děvčata, já budu mít dneska úlet. Zeleninu s kus kusem. Nějak mi ten kus kus zachutnal a to rychlé uvaření , no už se těším. Jak vidím, tak jsme se opravdu sešly. Přeju pěkný den a pracujte pěkně na těch vašich zahrádkách, ať máte velkou radost z úrody. Jana H.

Věrka123 (neověřeno)
8. 5. 2008 08:08:49

No Ivo, tohle neznám a asi by mě to ani nenapadlo, to budu muset vyzkoušet. Myslím, že to je dobrý, ale já jsem trochu masová, tak to určitě udělám, když ne s masem, tam by asi pasovalo uzený, tak určitě s anglickou, nebo něco takovýho. Zrovna včera jsem dělala rýži s masem a zeleninou a k tomu kozí rohy, to mě ten špenát prostě nenapad. Věrka.

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.