Chlebové dalamánky z kvásku a kysaného podmáslí
Ivana
Doba přípravy
180 minut
Obtížnost
     

Chlebové dalamánky z kvásku a kysaného podmáslí

Dalamánky jsou dobré a měkké i druhý den a to díky kysanému podmáslí, které je v těstu.
Average: 5 (1 vote)

Ingredience

Rozkvas:
4 dkg žitného kvásku
5 dkg žitné celozrnné hladké mouky
3/4 dl vody (možná i o něco více podle savosti mouky)
Těsto:
30 dkg chlebové mouky
1,5 lžičky soli
1 lžička drceného kmínu
1,5 dl kysaného podmáslí
25 až 40 ml vody (podle savosti mouky)
kmín a sůl na posypání podle chuti
1 lžíce oleje do mísy
Reklama

Postup přípravy

Suroviny na rozkvas rozšleháme vidličkou, přikryjeme fólií a necháme 6 až 8 hodin sát na kuchyňské lince. Můžeme také zadělat rozkvas večer a použít ho ráno a nevadí, že to bude třeba o hodinku déle.
Všechny suroviny na těsto i s rozkvasem dáme do hnětače a na stupeň č.1 hněteme 4 až 5 minut a na stupeň č. 2 hněteme 3 minuty. Každá mouka saje trochu jinak a tak třeba bude potřeba připracovat 2 až 3 lžíce mouky, tak se toho nebojte. Těsto, nebude tak tuhé jako na chléb.
Těsto přikryjeme a necháme ¾ a 1 hodinu stát v kuchyni. Záleží na teplotě v kuchyni. Poté ho přeložíme, přikryjeme a necháme ještě jednou stát. Za další hodinu přeložíme, přikryjeme a čekáme další hodinku.
Těsto vyklopíme na pomoučněný vál, rozdělíme na kousky, které vytvarujeme do určitého tvaru a těsto trochu jakoby utáhneme. Pokládáme na plech s pečícím papírem. Tupou stranou nože vytlačíme v polovině dalamánku rýhu. Přikryjeme a necháme dobře vykynout, klidně 2 hodinky. !!! Lehce poprašte dalamánky moukou, aby se Vám fólie při kynutí nepřilepila na těsto.
Dalamánky postříkáme lehce vodou, posypeme kmínem nebo hruborzrnnou solí a pečeme v předehřáté troubě na 210 st. cca 25 minut. Příště zkusím zvednout teplotu a péct je 20 minut. Ale to poznáte, jakmile začnou červenat, jsou upečené.

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
Pavel Minichbauer (neověřeno)
6. 5. 2022 17:47:53

Bylo by mnohem lepsi kdyz by jste uvedli vsechny pomery v jednotne skale. Mate tam dekagramy, decilitry, lzicky, mililitry...? Uvedte vsechno v gramech a bude to jasne. Lzicka soli muze byt hodne rozdilna, 15 g soli je precizni.

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.