Žitný chléb
Ivana
Doba přípravy
50 minut
Obtížnost

Žitný chléb

Žitný chléb
Average: 4.9 (7 votes)

Ingredience

Do formy  30x11 cm:
1 lžíce octa
1,5 až 2 lžičky soli
1 lžička cukru krystal
25 dkg hladké mouky
20 dkg žitné celozrnné mouky
sušené droždí na 45 dkg mouky
4 dl vody
1 lžička drceného kmínu
sádlo na vymazání formy
slaná voda na potření
Reklama

Postup přípravy

Všechny suroviny smícháme dohromady měchačkou a potom dobře uhněteme. Těsto není hodně tuhé, posypeme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme pořádně vykynout.
Vykynuté těsto si vyklopíme na pomoučněný vál a těsto z mísy sundáme stěrkou. Rukama vytvoříme tvar, který nám půjde do vymazané a vysypané formy. Necháme ještě asi 20 minut dokynout a potom potřeme slanou vodou.
Celkem chleba pečeme asi   35-38 minut na 150 st. a z toho 5 minut pečeme na 250 st.  Chléb dáváme do předehřáté trouby !!!

Fotografie čtenářů

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
palecek (neověřeno)
17. 10. 2016 15:40:11

Dobrý den p.Ivanko,sleduji Vaše stránky cca 2 roky a dost receptů které publikujete jsem odzkoušel a vše bylo super,za což Vám velké díky.Ohledně chleba mám ale výtku,proč droždí a ne kvásek.Z kvásku je kvalita chleba úplně někde jinde.

Petronela (neověřeno)
13. 9. 2015 18:01:20

Zdravím, dnes jsem pekla váš chlebík, je úžasný, ale chtěla bych se zeptat pro příště, jestli bych ho takto mohla upéct jen ze žitné mouky, pokazím tím něco? Nebo je lepší dát mouky dvě. Díky moc za odpověď, ať se daří, ráda vařím podle vašich receptů. P.

Elizabeth (neověřeno)
12. 1. 2015 22:55:04

Zdravím,
dnes jsem Váš recept vyzkoušela, byl to můj první recept na žitný chleba a ač jsem použila pouze žitnou mouku, povedl se, akorát jsem ho pekla delší dobu a měla jsem ho ve skleněné míse :-)

Hezký den,
Eli

jiřka (neověřeno)
15. 1. 2014 15:30:02

dobrý den,
mohu poprosit, jak se dělá kvásek?

jíťa (neověřeno)
1. 9. 2011 09:23:23

Hezký den,
ještě se zeptám, pokud bych pekla chléb z kvásku je tam ten ocet taky důležitý - nutný ? Díky Jíťa

ivana.m
31. 8. 2011 08:13:59

Jíťo také zdravím, tedy to je úlet. Určitě jsem tu lžíci dala do té vody, takže jí tam dejte :-) To až budu znovu péct, tak to musím přetočit. Takže díky za upozornění. Přeji hezký den. Ivana M

jíťa (neověřeno)
30. 8. 2011 21:56:06

Zdravím Ivanko,
v receptu uvádíte lžíci octa ! Ve videu je sice vidět na chvíli lahev s octem, ale žádná zmínka zda se dává do těsta !Ano či ne ?

jíťa (neověřeno)
30. 8. 2011 21:41:23

Hezký večer Petrulinko,
pošlete recept na Váš chléb Ivance, ráda bych ho vyzkoušela, díky Jíťa

ivana.m
21. 4. 2011 10:00:55

Dobrý den Leoši, přikryté to dám v pokoji někam na sluníčko, tedy když svítí. Když jsou velká vedra, tak to kyne někde v místnosti samo a protože teď vedra nejsou, tak to dávám také do mikrovlny přikryté, otočím jednou, dvakrát, nechám zavřené a zase třeba za deset minut znovu. :-) Někdo si ohřívá v kastrůlku vodu, vypne to a mísu posadí na to :-) Doufám že si vyberete a ať se daří. Ivana M

Leoš (neověřeno)
21. 4. 2011 08:52:42

Chystám se vyrobit Váš chlebíček. Jen nevím, co si představit pod pojmem "teplé místo", když už se v bytě netopí. Co třeba trošilinku ohřít troubu a strčit do kynout do ní?

ivana.m
30. 3. 2011 20:11:03

Ahojky Petrulinko, já se přiznám, že jsem pekárnu dostala a je to opravdu pohodlnější, protože to tam nasypu a už se o nic nestará. :-) Zezačátku jsem s ní nějak bojovala a chtěla jsem se vrátit k formám, ale už jsem to vychytala. Musím někdy zkusit v pekárně chlebík z kvásku abych to pořádně posoudila :-)
Petrulinko díky za přání :-) Ivana M

Petrulinka (neověřeno)
30. 3. 2011 18:11:18

Ivanko, chléb vypadá velice dobře. Já musím říct, že se zabývám pečením domácího chleba už dlouho, ale naučila jsem se péct chléb výhradně z kvásku a pouze žitný. Někdy přidám trošku ječné a špaldové mouky, ale bílou nepoužívám vůbec. Pečení z kvásku je sice časově náročnější, ale určitě to stojí za to, chléb je totiž o hodně chutnější, než chléb pečený z droždí. Chléb už nekupuju, jedině snad v nouzových případech, když se můj upečený chléb sní dříve, než jsem předpokládala. Tak potom nezbývá, než chléb zakoupit. A peču jen v troubě, pekárnu nevlastním. I když jsem po ní toužila, ale když jsem zjistila, že umím výborný chléb upéct v troubě, tak jsem od toho upustila. A jak tady někdo psal, tak já mám 2 formy a peču vždy rovnou chleby dva. Takto peču co druhý den, někdy každý den. A mám z pečení velkou radost. Ivanko, přeju spoustu dalších skvělých receptů a hlavně spokojené návštěvníky těchto stránek.

Markétko,dnes mi manžel řekl,ať Vám napíšu,abyste si pořídila ŠPEJLI!Tou bodnete do těsta,áááž dolů na dno :-D, a zjistíte,jestli se těsto patlá,nebo ne!Šííš,a při tom to tak dělám a nenapadlo mi to,ještěže toho broučka mám.Tak teď už jsem si jista,že svůj chlebíček upečete ke své radosti.A-proós,ráno manžel vstal po 6.té hodině a šel zadělat na chleba.Konečně jsme nezapomněli do něj dát ty vločky :-).Trouba už se hřeje,těsto se jen směje,to zas bude mňaminka na ráádiu ♥PRALINKA♥! :D ♥Mňam!♥♫♥škyt

Dobrý den,možná bych jej před koncem dala na menší oheň a zkusila,aby se dopekl takto asi 5-6minut a pak ho nechat ještě po vypnutí v troubě.Nic tím snad nezkazíte.Přála bych Vám,aby to vyšlo.♥♫♥tralaláá♥

Markéta (neověřeno)
18. 3. 2011 22:50:05

Dobrý večer,
potřebovala bych poradit. Včera jsem pekla žitný chleba, dělala jsem ho z 1,5 dávky. Je chutově moc dobrý jen mi připadá trošku mazlavý a u spodního kraje zůstal po celé délce viditelný tak 3mm pruh větší mazlavosti. Jako kdyby byl nedopečený, ale to mi nepřijde pekla jsem ho podstatně déle než je uvedeno. Ani jsem během pečení neotevřela troubu ale koukala jsem na svůj výtvor přes sklo. Nevíte náhodou kde jsem udělala chybu?
Díky M.

ivana.m
16. 3. 2011 21:20:22

Dobrý večer milá pralinko, úpravám a vylepšením se meze nekladou :-) Tedy to máte bezvadného chlapa, takže ho moc zdravím :-) a ať se daří a to nejenom ve vaření :-) Ivana M

Vážená paní Ivanko,ozývám se znova,protože to jinak ani nejde:).Jak jsem kdysi předeslala,vaří můj manžel a používá k tomu Vaše úúúúžasné stránky.Dívá se,jak pracujete,jak to všechno hňácáte:-D.V TV viděl,jak soutěžící dělali chleba a hned se vrhnul na tyto vaše stránky.Nikdy bych si nepomyslela,že se budeme doma "pááárat" s chlebem!Ale protože nám kupovaný chleba plesniví,a to i barevně(!!)a také máme čas,pustil se manžel do Vašeho recepisu:)Máme to už trochu vychytané-takže již nedáváme hladkou mouku,ale jen tu chlebovou♥žitnou♥Jeho chuť je naprosto úúúžasná!Vykynuté těsto nedáváme na vál,abych si nepřidělávala práci:-),ale prodělám jej měchačkou a hned z mísy těsto přelívám do formy.Necháváme sádlo v pokojové teplotě změknout a mašlovačkou formu báječně vytřeme.Ruku si namočím do vody,těsto protáhnu do všech koutů.Co se týče droždí,dáváme do chleba čerstvé."Poučila" jsem se,mezi pečením už troubu neotvírám,aby se chleba nezdrcnul.Jedna paní tu šikovně poznamenala,že si koupí DVĚ FORMY,a bude péct dva chleby najednou!To je teda velmi šikovná poznámka:-D!Dala jsem si i na své stránky fotku upečeného chleba podle Vašeho vzoru!Je to mňamka!♥Děkuji!♥♫♥cink

Nepřihlášený (neověřeno)
29. 1. 2011 21:36:34

Recept je báječný. Je příjemné vyzkoušet něco nového. Pečivo vždy kupujeme, jelikož jsme pouze dva. Ale tenhle chléb není příliš velký. Obou nám moc chutná. Asi se k němu budu často vracet. Už se těším až vyzkouším nějaké Vaše další díla. Přeji krásný den a děkuji za péči, kterou svým receptům věnujete. Petra.

ivana.m
29. 1. 2011 21:18:06

Dobrý večer Květuše, tak chtěla bych jí někdy zkusit, protože její výrobu dělal vždycky při zabíjačce jenom řezník a chce to mít fakt přesný recept. Tedy z něj ho určitě nevymámí, protože on to dělá přiměřeně, přiměřeně, ale určitě někdy zkusím :-) Ivana M

Nepřihlášený … (neověřeno)
29. 1. 2011 20:54:14

Dobrý večer Ivanko, tak už si pochutnáváme na chlebíčku,přikoupím
ještě jednu formu, abych mohla péct 2 najednou. Prosím, nebudete někdy
natáčet přípravu tlačenky? Jednou jsem ji dělala, ale ten recept byl
takový zjednodušený, takže ta tlačenka byla nic moc. Děkuji za odpoveď,
přeji krásný večer Květuše

Eva (neověřeno)
6. 10. 2010 18:55:25

Dobrý den Ivanko, dneska jsem zkoušela Váš recept na chleba. Do těsta jsem dala slunečnicové semínka. Musím říct, že chleba je vynikající!!! A to není jen můj názor. Vaše recepty nemají chybu!!! U Vašich receptů má člověk jistotu, že se vše podaří!!!!! Děkuji

Zdeňka Helebrandová (neověřeno)
16. 5. 2010 12:35:54

Krásný den, zkusila jsem chloba a byl výborný. Koupila jsem si dokonce špaldovou hladkou mouku a žitnou celozrnnou, přidal slunečnicová semínka a dýňová semínka a moc jsme si pochutnali. Bezvadný!!!!!

ivana.m
14. 4. 2010 07:28:31

Ahojky Alio, předem zdravím celou rodinku. :-) To je úžasná věc tenhle internet, že můžu být tak daleko. Moc do takové dálky zdraví Ivana M z Prahy

Alia (neověřeno)
13. 4. 2010 22:12:22

mate pravdu ale clovek si zvykne. Proste delam vsechno z hladke mouky. Knedliky se take daji delat z hladke mouky,i ale musim je delat v pare,pak neosliznou. To je celej ten trik. Nejhorsi jsou oblozene chlebicky, napred musim upect veku, pak udelat vlasak...treba tu salaty by mne zajimaly. Vlasak umim i kdyz kazdej ho dela jinak, ale co feronkovej salat?
Moc dekuji za pozdrav ja vas ctu uz silene dlouho a ted uz podle vasich receptu vari i muj 18ti lety syn, vcera delal vase ovocne knedliky a predtim bavorske vdolecky. Takze vidite jak jste popularni na dalekem severu:)
Jinak u nas sice porad jeste snih, ale uz zacina polarni den. Hodne stesti do dalsiho vareni a diky ze to pro nas vsechno delate!

ivana.m
13. 4. 2010 07:13:21

Dobrý den Alio, zdravím do takové dálky z Prahy. To nevadí že se neschodneme, je to od Vás stejně milý příspěvek :-) S tou moukou jsou v cizině problémy, ale koukám šikovné děvče si poradí všude :-)
Posílám pozdrav celé rodině a také přeji krásné jaro. My tady netrpělivě čekáme na hezké počasí, protože už asi týden zase prší a je zima. Ivana M

Alia (neověřeno)
13. 4. 2010 03:39:42

Ivanko miluju vase recepty! Jste moje nejmilejsi kucharka! Jen v tom chlebu se trosku neshodnem,Ja pecu chleba tak jednou tydne, moji kluci a hlavne manzel nemaji radi, ba primo nesnasi kanadsky chleba, Takze nouze naucila Dalibora houstii a mne peci housky. a chleba. Davam 6 salku bile mouky na 2 salky zitne. Tak uz jen sul, kvasnice a kmin. Zamicham s vodou, necham kynout asi dve hodiny a pak utvorim bochniky a dam je na plechy. Udelam na kazdem 7 rezu (tradice) Z tehle davky jsou dva bochniky.. Pecu pri 175 C.
Moc pozdravu z historickeho Dawson City na Yukonu a krasne jaro! A dik za vsechny recepty. Zkousim jeden po druhem:)

zdenka (neověřeno)
16. 3. 2010 15:22:05

tak ivanko ti musim napsat ze ten chlebik je vyborny do vecera nebude cerka si vzala dom neco sme pojedli a musela jsem odlozit neco aj chlapom tak dik pa pa

zdenka (neověřeno)
16. 3. 2010 12:53:41

zdravim mila ivanko prave jsem zadelala na zitny chlebik jsem zvedava ani nevim co mne to napadlo jsem po nocni a nechce se mne ven do obchodu tak ti fusuju do remesla mame radi seminka tak sem tam dala vic orechu jsem mooooc zvedava tak diky a zase ahojki

Ivana M. (neověřeno)
12. 2. 2010 18:40:32

Zdravím, vždyť Vás to nikdo nenutí jíst. Já to vařím pro moje chlapy a ti to mají rádi takhle. :-) Udělejte si stránky a ať tam ti chodí gurmáni chodí. Přeji hezký večer. Ivana M

Niepřihlášený (neověřeno)
12. 2. 2010 18:25:46

Bryndzové halušky dle videa - fuj, takovou patlaninu bych nevzala do pusy,ty musí být jedna jak druhá a jemné,že bez žvejkání kloužou - pravý haluškový gurmání musí být šokování pa pa

Wendy (neověřeno)
9. 1. 2010 21:24:54

dneska jsem upekla tenhle chléb a jsem nadšená, ten recept nemá chybu, jednoduchý, rychlý (nepočítám kynutí) a výsledek - nejlepší chleba co jsem doma zkusila udělat.
Přidala jsem hrstičku dýňových, lněných a slunečnicových semínek, ale i bez nich by byl výborný.
Jo a nádobí z "Pánviček" už mám doma, je bezva, doporučuji všem !!!

Majka (neověřeno)
7. 1. 2010 08:22:13

Lucko, pokud máte ještě zájem o recept ( vyzkoušený ) na žitný chléb z kvásku ( včetně receptu na kvásek), ozvěte se mi na mejlík majkane@click.cz. S pozdravem, Majka

Lucka (neověřeno)
11. 5. 2009 20:32:59

Dobrý večer , chtěla bych se zeptat na výrobu chlebového kvásku a potom , když je napsáno droždí v jakém poměru bych ho tím kváskem mohla nahradit? Chlebíček určitě upeču a dám vědět , jak chutnal . Dělám si bagetky a ty nám moc chutnají. Moc děkuji za vaší odpověď. S pozdravem Lucka

Sarka (neověřeno)
28. 4. 2009 04:23:22

dekuji za stranku, takovych stranek uz mam spousty, ale vzdycky se nejaka hodi. Jeste bych se chtela pani Ivany zeptat, jestli mam horkovzdusnou troubu, protoze tak urcite pece vsechno rychleji nez normalni. Tak proto ja musim vsude pridavat cas. Ale jak uz jsem napsala, nam to vubec nevadi, hlavni je ten vysledek. Diky a brzy zase nashledanou

J. B. (neověřeno)
27. 4. 2009 19:28:46

Sarka říká:
26. 4. 2009 v 22.04

... jelikoz zijeme v Chicagu, prevezt ty stupne z celsia na farenheit...

Na převod stupňů z celsia na fahrtenheita použijte converter. Spoustu jich najdete je na Google. Ten, který potřebujete vy, je tady:

http://www.wbuf.noaa.gov/tempfc.htm

Přeji hodně štestí při pečení

Sarka (neověřeno)
26. 4. 2009 22:04:25

Ja jsem chleba davala do predehrate trouby,ale nedavala jsem ho do formy, chtela jsem mit takovy klasicky bochnicek. Ja mam troubu plynovou. Ono asi taky mozna bude problem v tom, jelikoz zijeme v Chicagu, prevezt ty stupne z celsia na farenheit. Ale ona kazda trouba je jina. Dulezity je vysledek, chleba se upekl a uz je z neho jenom mala patka. Urcite ho brzo zase upecu znova. Diky Sarka

Šárko, já ten čas opravdu bedlivě sleduji. A dáváte to už do předehřáté trouby na ty stupně co píšu? Taky to může být tou formou, já jím mám opravdu slabou, nebo prostě ty trouby neukazují dobře tu teplotu. Ale jste šikulda, já do toho taky vždycky radši píchnu, než to vyndám. :D

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.