Žitný chléb
Ivana
Doba přípravy
50 minut
Obtížnost

Žitný chléb

Žitný chléb
Average: 4.9 (7 votes)

Ingredience

Do formy  30x11 cm:
1 lžíce octa
1,5 až 2 lžičky soli
1 lžička cukru krystal
25 dkg hladké mouky
20 dkg žitné celozrnné mouky
sušené droždí na 45 dkg mouky
4 dl vody
1 lžička drceného kmínu
sádlo na vymazání formy
slaná voda na potření
Reklama

Postup přípravy

Všechny suroviny smícháme dohromady měchačkou a potom dobře uhněteme. Těsto není hodně tuhé, posypeme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme pořádně vykynout.
Vykynuté těsto si vyklopíme na pomoučněný vál a těsto z mísy sundáme stěrkou. Rukama vytvoříme tvar, který nám půjde do vymazané a vysypané formy. Necháme ještě asi 20 minut dokynout a potom potřeme slanou vodou.
Celkem chleba pečeme asi   35-38 minut na 150 st. a z toho 5 minut pečeme na 250 st.  Chléb dáváme do předehřáté trouby !!!

Fotografie čtenářů

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
Sarka (neověřeno)
26. 4. 2009 01:54:02

Takze chleba se povedl. Parada, pekla jsem ho snad hodinu a pul, po 40 minutach, jak pisete, byl skoro jeste syrovy. Ale vysledek je super. Uz jsem skoro ctvrtku snedla. Urcite upecu znova.

Dobrý den Danat, to je skvělá správa pro mě :-) Co se týký toho droždí, tak já když jsem začala natáčet, tak jsem používala jenom čerstvé droždí a tedy kvásek. Někdy mě to přišlo, že je to v tom pečivu cítíi a tak jsem přešla na sušené, které si nemůžu vynachválit, takže všude kde je droždí, je na kuchařce jaké tam dá. Jenom si je nutné si to vypočítat, protože třeba ten sáček sušeného je každý na jiné množství mouky. :-) :pp Přeji hezký den a zdravím :-) Ivana M

Danad (neověřeno)
7. 4. 2009 12:03:45

Milá paní Ivanko,
prvně chci poděkovat za vaše stránky, jsou velmi přátelské a dýchají domácí pohodou a mateřskou laskavostí hopodyně. :-)
Vaše videa dodávají odvahu vyzkoušet i recepty, do kterých bych se jen podle psaného návodu nepustila. Vyzkoušela jsem takto díky vám medovník, bebe střechu a teď naposled žitný chléb. Vše bylo vynikající a mými osmi strávníky velmi oceněno:)
Ještě dotaz: mohu do žitného chleba použít kostku čerstvého droždí jako to máte v receptu na domácí chléb? Díky a hodně úspěchů!

Hančí (neověřeno)
7. 4. 2009 03:08:16

Ahoj Ivanko,tak ten chlebík je asi opravdu, moc dobrý,už mám na něj chuť :-) jak pořídím mouku, vyzkouším a dám vědět.Pá :-) Hančí

Ahojky Vlaďko, děkuji moc za přání,já už v těch tykáních mám takový zmatek, že jsem ráda za nabídku, vždyť vlastně kdo tady brouzdá je kolegyně nebo kolega v kuchyni. :-) :-) Tak si užívej krásně dnešní den Ivana M :D

koby (neověřeno)
4. 4. 2009 20:41:55

Dobrý večer Ivanko,
přeji všechno nejlepší k svátku, hodně zdraví štěstí
a dobrých kuchařských nápadů.
Ten chleba určitě taky zkusím.
Dovolím si tykat, jsme asi stejně mladé.
hezký večer přeje koby-Vlaďka

Olga (neověřeno)
4. 4. 2009 17:47:11

Dobrý den paní Ivano!
Jsem Vaše pilná divačka.Ocenuji Vaše skvělé recepty a jak je prezentujete. Chtěla bych Vám ve Váš sváteční den srdečně poblahopřát, popřát Vám dobré zdraví, štěstí a úspěšné pokračování ve Vaší kuchařské činnosti.
Olga

Iljuša (neověřeno)
4. 4. 2009 11:33:33

Ivanko (dovolím si tykat), ono to vzniklo omylem, v surovinách na netu nemáte napsané droždí, až když se podíváte na video - tam už je. Jinak se také připojuji ke gratulantům. Krásný teplý, slunečný den - možná i na grilování na oslavu :D

Janinka (neověřeno)
4. 4. 2009 09:17:29

Taky pečeme, mouku dělím na třetiny, 2/3 polohrubé a 1/3 hladké a přidávám slunečnicová semínka a místo vody syrovázku, když mi z něčeho zbyde. Pekárnu mám, ale nepoužívám, strašně ráda cítím těsto pod rukama :-) A droždí dávám taky čerstvý, někdy dám i domácí kvásek, ale ten jsem přestata pěstovat před vánoci tak bude potřeba zase zadělat :-) Mějte se krásně a užívejte jara .-)

Jarek (neověřeno)
4. 4. 2009 08:58:39

ještě že sem se na to video podíval včera aspon sem mohl mamce říct , aby až se bude vracet z práce , aby koupila tu žitnou mouku. budu zkoušet určitě bude dobrý . díky za recept .

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.