Tatarský biftek (tatarák)
Ivana
Doba přípravy
45 minut
Obtížnost

Tatarský biftek (tatarák)

Tatarský biftek (tatarák)
Average: 4.8 (4 votes)

Ingredience

30 dkg mleté hovězí svíčkové, vzhledem k ceně jsem to nahradila květovou špičkou
1 středně velká kyselá okurka
1 středně velká cibulka
1 žloutek
1/2 lžičky papriky
1 až 2 lžičky plnotučné hořčice
3 lžičky worcestru
3 lžičky oleje
3 lžičky kečupu
sůl, kmín, pepř, a chili koření podle chuti
Reklama

Postup přípravy

!!! odměřovala jsem to lžičkou, tak se nespleťe !!!

Cibulku a okurku nakrájíme najemno. Přiznám se, že jsem to nikdy s okurkou nedělala, ale byla jsem přesvědčená, že tam okurka patří.
Přidáme ostatní suroviny a promícháme. Nakonec si to musíte dochutit podle sebe.
Tatarák mažeme na topinky potřené česnekem.
Ještě k tomu masíčku. Není dobré maso na tatarák mlýt na nějakém mlýnku, který to maso spíš rozžvejká. Maso musí být odblaněné a chladné z lednice. Mě masíčko umlel dvakrát po sobě jeden hodný řezník a je to suprový.

Fotografie čtenářů

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
janaS. (neověřeno)
3. 10. 2009 23:43:18

Tak jak to tady čtu, velká většina z nás, co máme rády tyto stránky a vaříme pro naše rodiny a jim to chutná, a KEČUP prostě používáme a používat budeme, jsme opravdu velmi neslušné kuchyně !
Musím to vyřídit i mým rodičům, kteří, co si pamatuju, taky kečup používali a používají a oba vaří výborně, a mojí ségře i švagrovým !
A byla bych pro, kdo má teda tu slušnou kuchyň a místo kečupu nechápu co používá, aby nechodil na tyto stránky, které slušným kuchyním asi nepřísluší a aby si vařili teda chytře podle sebe.
Všem broukům Pytlíkům minulým i budoucím zdar ! ! !

Jirka (neověřeno)
3. 10. 2009 23:07:11

Musím se Radima zastat, příprava jídel s maximálním ohledem na jejich původ je důležitá! Jinak by se mohlo stát že bysme za chvíli jedli mleté kuřecí prsa s vaječným bílkem a byl by to tatarák...
A kečup to je opravdu FUJ, když se má jíst to potom s tou neslušnou kuchyní je přesné.

Jirka (neověřeno)
3. 10. 2009 22:57:33

30dkg na osobu? Tak to jste asi pěkní žrouti:-). Dneska jsme měli tři lidé 200g a byla to dobrá večeře. Kilogram je asi za 500,- takže těch 200g nás vyšlo na 100 a to zas tolik moc není vzhledem k výtečnosti a kvalitě!!
Lepší malinko "šetřit" na kvantitě nežli kvalitě...

RenataS (neověřeno)
2. 10. 2009 14:59:41

Tak to moje tchýně dala zbytek tataráku do lednice, a jedla ho pomalu černej, neotrávila se. Jinak musím dát za pravdu, že chutná ze svíčkové lépe, vyzkoušeno. Jen to nechutná peněžence.
A kečup? Já myslím, že by měl každý používat co mu chutná. Prof. kuchaři sice mohou lecos odmítat, ale každý se řídí podle svého příjmu a chuti. Prosím nikomu nebrat. Mám syna kuchaře, tak to znám.

Wendy (neověřeno)
1. 10. 2009 23:34:36

Nedělám to z jeleního masa nebo zad. hovězího kvůli úsporám za svíčkovou, ale že nám to chutná a svíčkovou mám raději nemletou (nesekanou, neškrábanou) vcelku jako pěkný bifteček.

janaS. (neověřeno)
1. 10. 2009 22:29:43

Sice nerozumím ničemu z tohoto dějepisu a historie, kečup používám pořád, tak asi nejsme slušná, ale neslušná kuchyň, a hned zítra běžím do obchodu koupit Whisky, asi 300 let starou, vodku nějakou drahou a kapary, a od zítřka vařím jen z tohoto !
Děěěkuji za poučení !
Těším se na okomentování úplně všech receptů, ale jedině s výkladem historie a dějepisu ( který mě nikdy ve škole nebavil )!

radim (neověřeno)
1. 10. 2009 21:44:20

zpusob..ktery licis..malinko zavani praktikami z kuchyne podniku RAJ..kdy se takhle sidilo..nicmene ver mi..pokud si chces puchutnat..kup svickovou..:-)

radim (neověřeno)
1. 10. 2009 21:41:32

mily Jardo...pokud se nechces stat vrahem..byt z opomenuti..tak nikdy..opravdu nikdy...nepodavej ke konzumaci neco..co bylo pres noc zapomenuto mimo lednici..ver mi..ze tim muzes vazne ohrozit zdravi..ba dokonce i zivot konzumentu..s pozdravem..radim..

radim (neověřeno)
1. 10. 2009 21:33:56

dovetek ke komentari..radami o teplotach jsem mel zcela urcite na mysli HACCP..nikoliv uchovavani potravin pod konskym sedlem..:-)

radim (neověřeno)
1. 10. 2009 21:23:56

nu,,jako kuchar..bych si preci jen dovolil tento maly komentar...
v zadnem pripade nedoporucuji nahrazovat hovezi svickovou levnejsimi druhy masa...ale..jeste jedna vice dulezita poznamka..z historie vime..ze Steak Tartar velmi pravdepodobne pochazi z obdobi Chingis Khana a jeho tazeni...kdyz valecnici nemeli prilis casu na pripravu jidla..nicmene..a to podtrhuji..zrejme meli prinejmensim tuseni o skodlivosti zmene teplot na potraviny...tudiz..ukladali sve steaky pod konske sedla..kde i po celodenni jizde byla zarucena priblizne stejna teplota..druhym efektem bylo i zjemneni steaku jeho celodennim natloukanim..:-)..s ohledem na valecny stav a rizika rozdelavani otevreneho ohne povetsinou valecnici jedli steak tak..jak byl pripraven z pod konskeho sedla..osolen..a dochucen konskym potem..dodrzeni teplot u surovin je zde primarni ..
...v mnoha zemich jsou ruzne zpusoby dnesni pripravy daneho steaku..osobne ..nu..pouzit ketchup..a kmin...za..jak to rici slusne??zhuverivost..?;) obecne..ketchup do slusne kuchyne nepatri vubec..ze??:-)
..a na okraj...pro zjemneni chuti steaku doporucuji trochu whisky ci vodky...
a samozrejme kapary..a cerstvou zeleniny..a preji Vam dobrou chut..
a jelikoz pracujete s vysoce nebezpecnymi potravinami ve forme syroveho hoveziho a vajec..vzdy..vzdy si vybirejte mezi kvalitnimi dodavateli..kdyz alespon zmirnite rizika podavani teto dobroty..

janaS. (neověřeno)
21. 9. 2009 23:01:44

A mohl by třeba VLASTNORUČNĚ naškrábat pro 1000 hostů v restauraci, kteří by byli hladoví, to bych zkoukla !
Holky, souhlas s váma ! ;-)

Wendy (neověřeno)
21. 9. 2009 16:20:52

Jen kdyby "storm" ochutnal náš mletý tataráček ze zadního hovězího, tak by ani nepoznal, že není škrábaný, to je samý buzerování co je správně, kdoví jestli by nám ten jeho chutnal.

Wendy (neověřeno)
19. 9. 2009 11:19:56

Dá se udělat i z jakéhokoli zadního hovězího, po dvojím semletí je pěkně hladké, dělala jsem i z jeleního masa, taky výborné.
Okurku teda nedávám, to jsem ještě neslyšela. Jak je vidět, pořád se máme co učit.

Kefirr (neověřeno)
19. 9. 2009 10:52:15

No ale ted čtu,že jsi to s okurkou nikdy nedělala??Muj favorit je Mr.Banán...správně ohnutej,zelenej,tvrdej..to je labužo..

Kefirr (neověřeno)
19. 9. 2009 10:49:19

Jak jsem četla,jedině z pravé svíčkové??Víte vubec kolik stojí ???pro naši rodinku...kdzž zpočítám,že každej sní těch 30dkg,to je pálka.Já jsem těch 30dkg smíchala se sojovým granulátem a docela to šlo...

Jarda Boletice (neověřeno)
15. 9. 2009 20:40:36

Lidi, zkuste do toho tataráčku nakonec dodat pulku osminky másla úplně rozměklýho (jako když ho zapomeneš přes noc dát do lednice)-řádně promíchat a dát na hoďku do ledničky. Pak samosebou mazat na ještě žhavé počesnekované topinky. Nechte si chutnat.

Dobrý den Oto, já taky tataráčky konzumuji hodně dlouho a ráda. Musím se pousmát zrovna když píšete o tom kečupu. Víte že mě bylo vytknuto, že používám nezdravé suroviny jako kečup apod.? Že odborníci to nepoužívají, ale já jsem laik. přeji hezký den. Ivana M

ota (neověřeno)
26. 6. 2009 13:12:07

No, koukám na ty recepty a musím podotknout, že tataráčky konzumuji usilovně již ca. 30 let, od dětství. V receptech, které zde čtu mi však chybí špetka mletého cukru, citrónová šťáva dle chuti , kečup SAMOZŘEJMĚ, pepř, mletý zázvor, sladká i pálivá paprika, Tabasco, trošku oleje, nejlépe panenský olivový.

Dobrou chuŤ !

Ahoj Pavle, já jsem právě byla přesvědčena okolím s tou okurkou, tak jsem zvědavá co na to řekneš ty jako odborník. Z těch panenek si myslím by to šlo. Hned bych si dala topinečku s tatarákem :-) Ahojky :-) Ivana M

Pavel (neověřeno)
17. 4. 2009 12:01:33

Ahojky kuchařinko, právě dělám tatarák a zkouším tam přidat tu kyselou okurku.Jinak dáváš všechny ingredience perfektně.A to vím o čem mluvím.Jsem tom vyučený.Miluju k tomu topinky z čerstvýho chlebíku.Je to opravdu mňamka a často si ji dělám.Nevíš jaký by to bylo z vepřovejch panenek?Pokud právě baštíš něco dobrého tak přeji dobrou chuť.Zdraví Pavel.

Trojan Skins (neověřeno)
30. 3. 2009 20:36:53

prava svickova neni zas tak zavratne draha a kdyz uz delam tatarak raz za pul roku tak to obetuju...a zadne okurky a mlety kmin a podobne jen zaklad zbytecne to pak prebiji chut masa si mysilm:)

jirik (neověřeno)
22. 3. 2009 21:33:14

Když to někdo neochutná tak nemůže soudit! Podle mě je tatarák prostě wunderbar. A kuponat mleté maso od řezníka na tatarák, to je podle mně doslova hřích. Maso se musí utřít, jinak v něm zůstanou rozemletá vlákna, nic není ale tak hrozného než dělat tatarák z něčeho co není pravá svíčková, no ale proti gustu žádný dišputát. Dobrou chuť

iris (neověřeno)
18. 3. 2009 19:20:33

Ivanka to v tom videu vysvětluje, dala požadavek a řezník udělal,pokud vím,v restauracích se s tím neškrábají. a kečup tam patří.Ale jestli máte originální recept, vložte ho,at se poučíme.

Tak to bych chtěla vidět,kolik lidí se s tím škrábe a já to měla umletý na supr mlejnku z řeznictví, žádný žižlání. Nám to prostě takhle vyhovuje a nejsem žádná odbornice.

storm1249 (neověřeno)
18. 3. 2009 09:47:02

tatarák s kečupem a dělaný na mlejnku jsem opravdu ještě neviděl. naučte se dělat opravdový škrábaný tatarák a ne tuhle směs na karbanátky

Pavel a Věrka (neověřeno)
15. 3. 2009 11:27:18

Ahoj Tataráček můžeme také Věrka než ho ochutnala tak říkala že nikdy by to nejedla až u jednoho známého jsem jí namazal topinku a že mají dobrou pomazánku od té doby ho papá ráda díky okurku tam taky nedáváme ale zkusíme ahoj Pavel a Věrka

Karlicka (neověřeno)
29. 1. 2009 13:52:43

Tak maso namleté, a idu na to...přišla jsem na trochu nspirace a fičím dodělat tu dobrůůtku...jinak...co nás nezabije to nás posílí ;-) !!!

Světlana (neověřeno)
23. 1. 2009 10:49:44

Tatarák miluju, a dělám ho už léta. Ale nikdy jsem nezkoušela okurku a nechutnal mi do tataráku česnek. Dávám jen sůl, pepř, hořčici,mletou papríku (když mám, tak trochu Tabasca), worcester, cibulku a samozřejmě žloutek. Vím, že se má servirovat tak, jak je vyfoceno - bochánek se žloutkem a ostatní ingredience kolem - ale když jsme větší partie, tak to prostě namelu do jedné veliké mísy, postavím se k pánvičce, ostatní mažou topinky a jede to!!! Hádejte co bude dnes večer??? Jo!!!

Majkl (neověřeno)
28. 12. 2008 16:25:17

Já používám na tatarák hovězí veverku - každý řezník potvrdí a doporučí. Je jen o něco drážší než hovězí zadní ale je na stejné konzistenci jako pravá svíčková. Stačí 2x umlít nebo na robotu usekat noži. Květová špička je část hovězí kýty, cena je stejná jako hovězí zadní. Dobrou chuť.

alma (neověřeno)
22. 12. 2008 22:48:13

prave dnes jsem papal tataracka, s okurcickou to neznam ale s cesnekem jak v masiku tak na topince to je moje. jinak ho delam s paprikou,cesnekem,drcenym kminem,peprem, soli, cibuli, kecupem a horcici, snad jsem na nic nezapomel, ale chuti se meze nekladou a priste to zkusim s tou okurcickou jen se chci zepat jestli ji mam nakrajet na malinke tenoucke nudlicky nebo o neco vetsi kosticky? diky za odpoved.

Myskamaus (neověřeno)
6. 12. 2008 15:24:36

Díky za odpověď,nečekala jsem,že bude tak rychlá.Určitě brzy vyzkouším.Včera jsem prvně navštívila tyto stránky a hned vyzkoušela rychlé koblížky,které byly opravdu výborné.Určitě se sem budu vracet pro inspiraci.Ještě jednou děkuji.

Myskamaus (neověřeno)
6. 12. 2008 10:53:02

Zdravím,chtěla jsem se zeptat,jestli by ten tatarák šel udělat eventuelně z falešné svíčkové.Díky

ania27 (neověřeno)
22. 11. 2008 16:11:20

Jestli můžu doporučit, tak výborné je bio hovězí - je úžasně šťavnaté, prostě mňam. A když k ostatním "tatarákovým" ingrediencím přidáte cca lžičku koňaku, nená to chybu.

Ladie (neověřeno)
11. 11. 2008 18:14:25

Já se přiznám, že tatarák dělám z jakéhokoli libového,pěkného hovězího masa. No, ale já sním skoro jakékoli syrové maso... :-)

Tiše závidím, taky bych si skočila do hospůdky a to klidně, ale můj žaludek mi to dneska nedovolí.

Ahojky Jeníku díky za vyčerpávající informaci. Já přijdu k řezníkovi a on řekne to je nejlepší a je to, ale určitě tohle je zajímavé.

Zdraví vás oba Ivana M

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.