Tatarský biftek (tatarák)
Ivana
Doba přípravy
45 minut
Obtížnost

Tatarský biftek (tatarák)

Tatarský biftek (tatarák)
Average: 4.8 (4 votes)

Ingredience

30 dkg mleté hovězí svíčkové, vzhledem k ceně jsem to nahradila květovou špičkou
1 středně velká kyselá okurka
1 středně velká cibulka
1 žloutek
1/2 lžičky papriky
1 až 2 lžičky plnotučné hořčice
3 lžičky worcestru
3 lžičky oleje
3 lžičky kečupu
sůl, kmín, pepř, a chili koření podle chuti
Reklama

Postup přípravy

!!! odměřovala jsem to lžičkou, tak se nespleťe !!!

Cibulku a okurku nakrájíme najemno. Přiznám se, že jsem to nikdy s okurkou nedělala, ale byla jsem přesvědčená, že tam okurka patří.
Přidáme ostatní suroviny a promícháme. Nakonec si to musíte dochutit podle sebe.
Tatarák mažeme na topinky potřené česnekem.
Ještě k tomu masíčku. Není dobré maso na tatarák mlýt na nějakém mlýnku, který to maso spíš rozžvejká. Maso musí být odblaněné a chladné z lednice. Mě masíčko umlel dvakrát po sobě jeden hodný řezník a je to suprový.

Fotografie čtenářů

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
Jenik (neověřeno)
11. 11. 2008 14:38:11

Zdravím, chtěl bych ujasnit výraz "květová špička"
Citace z literatury:
,, Hovězí kýta (květová špička) je hodnotná část masa, získává se z vnitřního svalstva kýty. Křehká, chutná, s velmi všestranným použitím, hodí se k rychlé i pomalejší úpravě, nakrájená na plátky nebo v kuse. Skvělá je také syrová."

http://www.ssss.cz/files/ucebnice_3lete_obory/te/12rocnik/0pripravahov.htm
Mějte se Jenik

jiřina (neověřeno)
28. 10. 2008 22:47:06

jo tataráček to je dobrůtka a ochutnat něco syrového není problem on si to žaludek přebere ještě když byl manžel tak ten si dal práci a škrábal ho dobře okořenil topinku na sádle mnamka

janatka (neověřeno)
17. 10. 2008 13:46:33

U nás milujeme tatarák a dělám ho i ze zadního hovězího a nic se tím nezkazí nemusíme mít pravou svíčkovou.

Martina (neověřeno)
11. 10. 2008 17:27:14

No tak tataráček, to je něco...:) I když musím přiznat, že když jsem ho jedla poprvé, tak jsem vlastně ani nevěděla, co mi podstrčili... ALe teď nelituju. Vždycky si říkám, že je to vlastně taková výborná pomazánka a nemyslím na to špatné...:) A miluju ho!!!

mys.ska (neověřeno)
11. 10. 2008 14:07:58

Brý den Ivanko a děkuji za odpovědi;-)Aháááááá,tak už vím proč nevím co je květová špička:-)))Já totiž kupuju hovězí jednou za rok protože je drahý a vařím i svíčkovou klidně z vepřový kotlety a stejně je to dobrý a chutná nám to,takže to vlastně moc vědět ani nemůžu;-))Ale teď určitě koupím,nebude toho zase tolik když to bude jíst jen jeden strávník;-)Takže díky moc a pozdravujeme;-)

Ahojky Míšo, to mě jen tak napadlo. To já nevím přesně jestli by jsi něco mohla chytnout když to pak vyplivneš.
prosím tě květová špička, to je část hovězího. Tedy nevím na jakém místě jí má kráva na sobě, ale když řekněš řezníkovi, tak ten už ví. kolik stojí to bych musela zjistit. Ale ono samo o sobě ty ceny hovězího šly nahoru. Jo a tvůj miláček je můj člověk když mu to nevadí. Přeji hezký víkend oboum. Ivana M

mys.ska (neověřeno)
10. 10. 2008 22:24:54

Jejda Ivanko,pokud jde o to,že můžu dostat salmonelu i z toho,že mám to maso jen na jazyku,tak samozřejmě ano,v tom případě by to bylo jedno;-)Máš naprostou pravdu;-)

mys.ska (neověřeno)
10. 10. 2008 22:12:15

Ivanko,já vím že je to jako bych to spolkla,ale to je to co nedokážu,prostě to nespolknu;-)))))Na jazyku mi to nevadí;-)))))))Myška:-)

mys.ska (neověřeno)
10. 10. 2008 22:09:30

Ivanko,prosím Vás,mohla byste mi napsat co to je květová špička?Sice mi je to blbý,ale nejsem zase tak zkušená kuchařka;-)Já sice tatarák nejim,ale můj miláček když jsem si pustila tohle videjko,tak řekl:´mňáááááááááááááááááám.No a tak bych mu chtěla udělat radost a pravou svíci taky kupovat nechci páč nejsem tak bohatá abych si mohla kupovat drahé věci;-))))děkuji;-)Myška;-)

mys.ska (neověřeno)
10. 10. 2008 21:32:55

A já když dělám karboše,tak to syrový maso ochutnávám,ale hned ho prostě vyplivnu;-)))))samozřejmě do koše,ne zpátky do mísy;-)))Dám si do pusy jen malilinko a většinou stačí ochutnat jednou...no co....taky možnost;-))))

iris (neověřeno)
10. 10. 2008 14:39:53

Já když dělám karboše, tak jeden upeču a ochutnám a pak podle pořeby dochutím ostatní směs. Zrovna tak třeba u bramboráku, měla jsem totiž jednou véélkou potíž se salmonelosou, tak jsem opatrná.To je ale nebezpečí zvlášt u drůběžího mletého, no a vajíček, jenže na druhou stranu miluji vajíčka na měkko a taky si dělám svoji majonézu, takže je to holt sázka do loterie.

Kamila (neověřeno)
10. 10. 2008 12:42:16

Jinak také klidně ochutnám syrové maso. Při zabijačce nám řezník dával ochutnávat běžně syrový prát.

Kamila (neověřeno)
10. 10. 2008 12:38:29

Tak jsem dneska koupila masíčko na tatarák a už se těším na večer až si s manželem dáme. Jezdím k soukromému řezníkovi a tam kupuju už rovnou to připravené namleté. Doma jen ochutím a mlsáme. S okurkou to neznám, tak tam dnes kousek zkusím dát.

zdena1028 (neověřeno)
6. 10. 2008 16:36:15

Ivanko všechno co je syrové mleté maso a nebo kde jsou syrová vejce
ochutím podle oka. Za ty roky vaření už to mám v oku.
U nás doma to syrové neochutná nikdo.Zdena

Janiko, když ho máš ráda tak to tě chápu. U nás doma ho taky každý nejí. A to jsem se chtěla děvčata zeptat, když děláte sekanou, nebo něco z mletého třeba jenom vepřového masa, to ochuczjete podle oka? Zdravím. Ivana M

Věrka123 (neověřeno)
6. 10. 2008 14:13:21

Tatarák prý je velká dobrota, ale já syrový nejím a tak to nedokážu posoudit, ale komu chutná, ať si dá. Věrka.

Janinka (neověřeno)
6. 10. 2008 11:40:04

Jé, tatarák bych si dala!!! Až jednou přestanu kojit, tak už mám naplánovaný co všechno spořádám :-) Nejvís se těším na tatarák a pivo :-)

Ladie (neověřeno)
6. 10. 2008 09:42:24

Tatarák, to je moje!!! Přiznám se, že ho taky nedělám z pravé svíčkové. Jen do tatráku přidávám navíc česnek (my ho máme rádi, tak ho sneseme v mase i na topince :-) ) a občas podle chuti nějaké jiné koření.

Líba (neověřeno)
5. 10. 2008 21:03:45

Tak to mělo být. Hlavně že sis pochutnala. Děláš pro rodinu i pro nás tolik dobrot...
Kamarádkám předávám kontakt na tvé stránky a některé kontroluju (kamarádky).

Dělalas někdy škrabaná játra na česnekové topince? Taky to málokdo snese (zase syrové masíčko) a taky dobrota.

Ahoj Libuško, ty moje kamarádko, tak já se ti přiznám k něčemu hroznému!! Já jsem ten tataráček snědla sama, sice za dva dny, ale snědla. To byla dobrota na tý topince. musíme se zase někdy srazit !!! Ahoj a pozdravuj doma .Ivana M

Líba (neověřeno)
5. 10. 2008 16:27:27

Neznám s kečupem, ale s okurkou ano. Nejparádnější je mít to veliké množství ingrediencí a sama se zahlcovat chutěmi a vůněmi. Tady jo.

:D slyšela jsem dveře? Chápu jejich nedočkavost.

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.