Med z květů černého bezu (bezový med)
Ivana
Doba přípravy
72 minut
Obtížnost

Med z květů černého bezu (bezový med)

Med z květů černého bezu (bezový med)
Average: 3.7 (3 votes)

Ingredience

40 velkých květů bezu
1 l vody
3 citrony
1 kg cukru krystal nebo krupice
Reklama

Postup přípravy

Květy sbíráme někde na opuštěném místě, vybereme broučky, odstříháme velké stonky a dáme do hrnce. Přilijeme vodu, citronovou šťávu a mírně vaříme 10 minut.
Druhý den květy hodně vymačkáme, nejlépe rukou, přecedíme, přidáme cukr a mírně vaříme. Vařím to alespoň hodinku a čtvrt a jestli ho chcete mít ještě víc tužší, musíte ho vařit déle.

 

 

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
Zuzana F. (neověřeno)
14. 6. 2009 19:50:56

Dobrý večer,
zítra budu dodělávat bezový med. Prosím, můžete mi poradit, jak dlouho tento med vydrží? Tím nemyslím, jestli ho sníme už za týden, ale jestli vydrží do doby ošklivého počasí, kdy se mi bude hodit pro děti třeba při nachlazení, myslím, jestli vydrží třeba do Vánoc, nebo jak asi dlouho. A potom se chci zeptat, jak dlouho vydrží po otevření, jestli se musí do několika dnů urychleně spotřebovat. Ještě nikdy jsem ho nevařila, tak nevím. Děkuji Zuzana

Libuše (neověřeno)
25. 5. 2009 17:41:35

Zdravím všechny,
včera jseme udělala první várku medu. Letos jsou květy nádherně velké a plné pylu. Ještě minimálně jednu várku. Med je fantastický, dělám ho už třetím rokem a nezbyde ani lahvička.

Maruška (neověřeno)
14. 5. 2009 13:13:29

IVANKO LETOS ho určitě zkusím protože před BEZEM klekni a před HEŘMÁNKEM smekni říkávala babička.Květy bezu taky suším a při nachlazení luhuji v jakémkoli uvařeném čaji/ne bylinkovém/ a moc to pomáhá.

Jajka (neověřeno)
13. 5. 2009 11:36:20

Kozičky,nebo-li květy černého bezu začínají právě kvést a je jich všude plno a každý rok dělám sirup a letos chci vyrobit med a vůbec mě nebude vadit,že bude řidší,použiju do čaje.A čaj z čerstvých květů je přímo balzám,odstranil mě ledvinový kámen. Jajka

marie (neověřeno)
29. 4. 2009 09:21:46

právě teď se vaří pampeliškový med (sirup) a je vynikající pro oslabený metabolismus a diabetes. 400 květů pampelišek, zalí 1 l vody, přivést do varu, nechat stát 1 den, pak přes gázu a sítko vymačkat, přidat 1 kg cukru, 1 citron, 1 pomeranč a vařit cca 1 hodinku. Čím déle vaříte, tím med ztrácí vitamíny. Sice to není husté, ale je dobrý do čaje a i děti ho mají rády.. Tak dobrou chuť.

Jarek (neověřeno)
22. 3. 2009 09:54:42

dobrý den určitě vám můj dotaz bude připadat hloupě , ale já si ted vůbec nemůžu vzpomenout kdy sem minulý rok zbíral bezinky a pampelišky na likér a na med , prosím ¨napište mi kdy rostou díky moc . omlouvám se za hloupý dotaz .

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.