Bramborák do trouby
Ivana
Doba přípravy
84 minut
Obtížnost
     

Bramborák do trouby

Bramborák do trouby
Average: 4.2 (6 votes)

Ingredience

velikost plechu 30x40 cm
1 kg syrových oloupaných brambor
4 vejce
7 lžic hladké mouky
2 lžičky majoránky
sůl podle chuti
7 stroužků česneku
1/4 lžičky pepře
sádlo na vymazání plechu
20 dkg anglické slaniny (není nutná)
Reklama

Postup přípravy

Brambory si nastrouháme jako na bramborák, česnek vymáčkneme, přidáme ostatní suroviny, zamícháme a osolíme podle chuti. Vysypeme do sádlem vymazaného vysokého plechu, kde bude vrstva cca 1,5 cm vysoká.
Můžeme to posypat anglickou slaninou. Dáme péct do předehřáté trouby na 170 st. a pečeme asi 35 minut. Plech můžeme během pečení přendat výš, aby se lépe upekl i vršek těsta.
Doporučila bych ale, nedávat tu anglickou na těsto, protože když jsem chtěla upéct hodně i vršek, tak se už anglická začala připalovat a brambory nahoře, by ještě snesly opéct.Jestli jí budu příště vůbec dávat, tak jí dám dovnitř.

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
Nepřihlášený (neověřeno)
7. 3. 2015 11:18:17

Jo, a u nás v Krkonoších, se tomuto starému jídlu říkalo žid. Zdravím.

Nepřihlášený (neověřeno)
6. 3. 2015 23:30:16

Dělávám také i s jablky, ale nedávám slaninu a jenom jedno vajíčko.
Marie

U tohoto bramboráku do trouby je třeba droždí. Do mlíka dát tak dvě kostky droždí, nechat vzejít a těsně před strčením do trouby to zamíchat do těsta. Těsto musí být jako na lívance, hustší a tekoucí. Na vrch ještě posypat celým mákem, ale není třeba, každý to nedělá. A místo slaniny škvarky. Pak oblíznete všechny čtyři =o)

podporovat případné negativní komentáře, ale mi se nedávno stalo, že langoše dle receptu NE Z TÉTO VIDEOKUCHAŘKY byly na pánvičce nadýchané a chuťově výborné, některé jsem dle receptu ze zbytku těsta upekla a byly z nich tvrdé placky.
Můj závěr - některá jídla - langoše, bramboráky, řízky budu už jen smažit a radši je potom dám na papírovou utěrku, než je "zdravěji" péct a nemít z toho poživatelné jídlo.

Jan (neověřeno)
5. 2. 2015 19:57:55

Dnes jsem to skoušel vzorek na pánvi moc dobrý,a v troubě humus chtěl jsem to vzít do hospůdky k pivku ale dám to slepicím .

michal kmec (neověřeno)
10. 5. 2014 15:03:35

Diky za tuto webovou stranku, dela se podle techto receptu nadherne a pak hlavne to ,ze to je chutne, tak co se tyce bramboraku tak na vybornou,
zdravi svedsko

Tomáš (neověřeno)
19. 4. 2013 23:04:56

Anglickou jsem vmíchal do těsta, nesypal jsem ji nahoru a bylo to úžasné. Dík za recept.
Tomáš

Petra (neověřeno)
6. 3. 2013 16:54:10

Dobrý den Ivanko,
bramborák byl moc dobrý. Příště zkusím přidat uzený maso do těsta. Jiný bramborák už dělat nebudu.

Martina (neověřeno)
16. 2. 2013 11:27:58

Paní Ivano, děkuji za vynikající recept. Před chvilkou se dopekl, ještě ani nestačil zchladnout a už je půlka plechu pryč. Pekla jsem asi 45minut, posledních 20minut na nejvyšší příčce, aby chytil barvu. Jediná nevýhoda je, že je nízký (asi 1cm), ale aspoň nestačí okorat, než se sní:)

Martina78 (neověřeno)
23. 7. 2012 17:16:53

Tak dnes uděláno a super spokojenost, ještě nevím jak manžel ale já si pochutnala moc.Slaninky jsem dala 150g a na suché pánvi orestovala a přidala do těsta. příště dám i cibulku.Pekla jsem na pečícím papíru, protože redukuji váhu tak nějak jsem plech odhadla na 7-8 porcí a to dělá každá max. 1400 KJ. Bramboráky na oleji již nikdy dělat nebudu :-) Děkuji Ivanko opět za bezva inspiraci.

Martina

Myslím, že soli se ubrat může, každý ani nemá rád hodně slané pokrmy, ale sádlo a máslo je nejen o moc chutnější, ale určitě není nebezpečné :-), jistě míň, než různé ropné produkty, označované jako "zdravé tuky".

Anna (neověřeno)
25. 9. 2011 10:09:26

Zkusili jsme, nebylo to zlé, ale něco by to chtělo. Zkusím příště dát trochu méně mouky a posypat sýrem nebo pomazat na konci máslem, jak píšete, anebo podávat se zelím. Každopádně děkujem za recept.

Hanka (neověřeno)
15. 5. 2011 00:11:57

Ivanko,takto bramborák pekl můj tatínekale bez majoránky , když byla dcerka u něj na prázdniny,tak ho vždy musela mít :-) dodnes na to vzpomíná,taky občas dělám,ale nakonec
potíráme máslem

Hanka (neověřeno)
15. 5. 2011 00:09:04

Ivanko,takto bramborák pekl můj tatínekale bez majoránky , když byla dcerka u něj na prázdniny,tak ho vždy musela mít :-) dodnes na to vzpomíná,taky občas dělám,ale nakonec
potíráme máslem

ninni (neověřeno)
25. 1. 2011 17:53:50

UZ DRUHÝ DEN SE DÍVÁM NA TU SPOUSTU RECEPTU A SBÍHAJÍ SE MNE SLINY...JENZE OUHA!SKORO VE VSECH RECEPTECH JE POUZÍVÁNO VELKÉ MNOZSTVÍ TUKU - SÁDLO!!!! A NEZDRAVÉ MNOZSTVÍ SOLI!!!!S PRIHLÉDNUTÍM,ZE VSECHNY POTRAVINÁRSKÉ SUROVINY OBSAHUJÍ"SKRYTÉ" MNOZSTVÍ SOLI A TUKU(NASYCENÝCH,NENASYCENÝCH)TÉZ VÝHRADNE POUZITÉHO ZIVOCISNÉHO TUKU - V RECEPTECH SÁDLA - MUSÍM RÍCI,ZE JÍDLA TAKTO UPRAVENÉ JSOU SICE CHUTNÉ AVSAK ZE ZDRAVOTNÍHO HLEDISKA DOSLOVA NEBEZPECNÉ!JE TO SNAD CESKÁ TRADICE?VE SKANDINÁVSKÝCH ZEMÍCH NEMÁME SÁDLO A SUL POUZÍVÁME S "MÍROU" NE PO LZICKÁCH!DOUFÁM,ZE MUJ PROTEST PROTI TEMTO SUROVINÁM V RECEPTECH POVEDE K MALÉMU ZAMYSLENÍ...ZKUSÍM VYMENIT TYTO SUROVINY V UVEDENÝCH RECEPTECH A VERÍM,ZE BUDOU TÉZ CHUTNAT.DEKUJI.HEJDÅ+

Teda paní Aleno,, to už ošklivá, škaredá křeč... odkažte mě na -vaši stránku...jeden jediný recept od Vás!!!

No pane "realisto" kde máte v tom receptu mák a jiné nesmysly,já myslím, že do blázince patříte v první řadě vy.A kdybych byla Vaší ženou, tak do blázince nepůjdu,ani se nehodím mašli, prostě bych Vás kopla do prdele ... počítám s vymazáním, mě stačí, když si to přečtete.

realista (neověřeno)
10. 12. 2010 16:29:32

Tak jsem to dnes zkusil a bohužel musím konstatovat , že je to totální humáč. Taková neidentifikovatelná kejda, která nemá s bramborákem skoro nic společného
Takhle to prostě dopadá, když je někdo líný a nechce se mu smažit Brrr fuj už nikdy více

Mimochodem, kdyby má žena dávala do bramboráku mrkev, cuketu ,nebo nedejbože mák ,tak ji asi pošlu do blázince :D

Radko (neověřeno)
14. 11. 2010 21:02:42

In reply to by Wendy (neověřeno)

Originál recept KRAJKOVICE z Bechyně:
1l mléka, 80g kvasnic, 3 celé vejce, 250g sádla (nejlépe se škvarky), 3(velké) syrové brambory + 2-3 vychladlé vařené brambory, 1kg hrubé mouky, pepř, majoránka, sůl, 7 stroužků česneku.

Nechá se vykynout kvásek - běžným způsobem, přidá se ohřáté mléko, do kterého jsme zašlehali celá vejce, dále sůl, nastrouhané brambory (syrové i vařené) a koření s česnekem, mouka a sádlo a zamícháme. Těsto se vylije na vymaštěný plech hustě posypaný mákem - pečeme do zlatova v předehřáté troubě (po ztuhnutí těsta se povrch potře mlékem - je potom lesklý).

Tak dělala krajkovici babička a bylo to super - je pravda, že nejlepší s dobrou bramboračkou s houbama.

nikita (neověřeno)
21. 8. 2010 16:24:23

Zrovna baštím tenhle bramborák a jsem nadšená!!!!!je výborný a krásně měkoučký:-))přidala jsem do něj ještě kousek nastrouhané mrkve a cukety a místo anglické vmíchala debrecínku.....dávám si k tomu fazolovo-kukuřicový salát v chilli a mlaskám si! další super recept do mé sbírky...děkuji:-)

Dobrý den Verčo, já si nesjem jistá jestli by ten prášek nevzkypěl dřív než se to začne péct, ale tady v kuchařce je recept na bramborovou buchtu a tam je droždí :-) No ale nakonec když ten prášek napřed vmícháte do mouky a nebude to nadýchané, tak se nic nestane :-) Ivana M

Nepřihlášený (neověřeno)
10. 8. 2010 09:19:01

Dobrý den chci se zeptat maminka mojí kamarádky ty brabmoráky v troubě kdysi udělala a byly krásně vysoký a nadýchaný..pak jsme to zkusili doma a nebyly vůbec nadýchaný a úplně se scrvkly Obrázek odebrán. chci se zeptat jesli do toho těsta můžu přidat trošku prášku na pečení aby to ,,povyskočilo´´ ?? :-) děkuji verča

Karla Loučková (neověřeno)
7. 3. 2010 13:40:32

Pocházíme z Lašska. U nás se ze syrových brambor připravuje tzv. "trynčka".
Jak na to? Asi 6 větších syrových brambor se nastrouhá (nebo rozmixuje), přidají se asi 4 lžíce hladké mouky,sůl, 1-2 vejce a vše se promíchá. Je-li těsto řídké, může se přidat více mouky.
Do pekáče dáme sádlo a rozpálíme ho v troubě. Nalijeme bramborové těsto /výška je asi 4-5 mm/ a necháme ho zatuhnout, přičemž lehce pocukrujeme povrch. Mezitím si připravíme 1 sklenici zavařeného angreštu, scedíme ho a angreštovými bobulkami poklademe povrch trynčky. Opět pocukrujeme povrch a pečeme cca 20 minut.
Hlavní půvab je v tom, že se spojí cukr, angreštová šťáva a tuk, které vytvoří fantastický karamel na okrajích. Je to skutečná mňamka, tu mne naučila moje maminka. Vždy, když j si labužírujeme, vracíme se s díky do dětství.

Olga (neověřeno)
23. 2. 2010 19:42:37

In reply to by Vlaďka (neověřeno)

...ja robievam tiež takýto bramborák, keď sa mi nechce stáť pri šporáku, lebo keď smažím klasické bramboráky, stále mi ich naši uchytávajú a mne sa ujde až na koniec, tak občas zaprotestujem a upečiem na plechu.Robím hrubší, ale nedávam toľko vajec ani múky. Tiež dávam nejakú údeninu - klobásku, angl.slaninu, alebo niečo podobné, ale tú najskôr posmažím na troche oleja alebo masti s cibulkou a zamiešam to do tých zemiakov, tak sa to nespáli a bramborák sa dobre opečie aj zvrchu. Ostatné ingrediencie dávam tie isté, skúste aj s tou cibulkou, je to veľmi dobré.

Dobrý den Vlaďko, samozřejmě zdravím i manžela :-) To je pro mě potěšující zpráva a doufám, že si vyberete ještě něco jiného :-) Hezký den přeje Ivana M

Vlaďka (neověřeno)
22. 2. 2010 22:38:05

Dobrý večer,
tak jsme dneska vyzkoušeli tento bramborák......No, nemám slov. Abych pravdu řekla - já vybrala a manžel vařil :-) Jednoduché a co je na tom nejlepší.....člověk nemusí stát u sporáku. Jakmile jsme se tím začali ládovat, manžel i já jsme probírali pro a proti. Jediné "proti" bylo, že u klasicky dělaných bramboráků ten první můžete ochutnat a popřípadě dochutit. Ale je to zanedbatelné oproti tomu, co jsme našli jako "pro".
U bramboráků máte spotřebu oleje - zde nééé, u bramboráků děláte po 1-2kusech - zde je to najednou a můžete papat celá rodinka, u bramboráků máte tvrdší okraje - zde je to tak akorát.....je toho moc a moc. S manželem jsme rozhovor ukončili tak, že odteď budou pouze bramboráky z trouby od p. Ivanky :-)
Moc děkujeme a fandíme Vám.

Taky vymazaný plech podsypávám docela hustě nemletým mákem, těsto dělám s kvasnicemi a dovnitř škvarky a případně tu slaninku, na plechu pak těsto ještě hodně posypu mákem a upeču pěkně dokřupava.

Jane H. (neověřeno)
13. 1. 2010 11:19:41

Recept mé prababičky, podle kterého úspěšně vařím již hodně let, je jiný v tom, že brambory strouhám jemněji (struhadlo jako na strouhanku; nebo stejně, ale lehce projedu ponorným mixerem) a přidávám hrneček horkého mléka a žádnou mouku - bramborák - u nás krajově zvaný "vacka"- je pak takový "šťavnatější" a brambory neztmavnou, zůstanou krásně žluťoučké. Ale hlavně proč píšu : výbornou obdobou je vacka s ovocem! Těsto tvoří jen brambory (oloupané, nastruhané), sůl, kmín (dost), vejce a horké mléko, které vylijeme na vymaštěný plech (plech dáme předem s kouskem másla a olejem rozpálit do trouby) a poklademe hojně pokrájeným ovocem - favoritem jsou půlené švestky a (a nebo) oloupané hrušky na kousky. Doporučuji ovoce lehce pocukrovat moučkovým cukrem, zvýrazní a zlepší to chuť a ovoce není kyselé. A pak !! Po upečení dáme celý plech doprostřed stolu, každý si vezme lžíci a hezky od rohu začne baštit, až se sejdeme uprostřed prázdného pekáče! Vládne při tom rodinná pohoda, hezky si povídáme, no prostě nemá to chybu. Společné jídlo utužuje rodinnou pohodu, říkáme tomu jídlu s nadsázkou "české fondue"! Zkuste to, přeji vám dobrou chuť a pohodu! Jane

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.