Greguša
Doba přípravy
120 minut
Obtížnost
     

Maminčiny vdolky s hruškovým povidlem

No votes yet

Ingredience

300 g hl. mouky
20 g kvasnic tj. 1/2 kostky
1 lžíce cukru
1/4 lžičky soli
2 lžíce oleje
1 vejce
1/4 L mléka
citrónová kůra z 1/2 citrónu
Na povidla:
Hrušky
1 - 2 hřebíčky
lžička škrobu (Solamyl)
cukr
Postup přípravy

Nejdřív si připravíme kvásek. Rozetřeme droždí se lžící cukru, přidáme lžíci mouky a lžíci mléka. Necháme vzejít na teplém místě. Do mouky dáme sůl, vejce, nastrouhanou citrónovou kůru z půlky citrónu, ten kvásek, mléko a olej. Ze všeho dohromady vypracujeme těsto asi trochu tužší než na knedlíky a necháme v teple vykynout. Potom lžící vykrajujeme hromádky a na pomoučněném vále umotáme vdolky, které smažíme na lívanečníku zpočátku pod pokličkou z obou stran. Hotové vdolky namažeme povidly, poklopíme do nastrouhaného tvarohu a ozdobíme lžičkou zakysané smetany.

Hruškové povidlo
Hrušky rozkrojíme na čtvrtky, vykrojíme jádřinec a nastrouháme na struhadle s většími oky. Trochu z nich vymačkáme šťávu a scedíme ji do hrnečku. Nastrouhané hrušky dáme vařit s 1 až 2 hřebíčky. Pozor! Musíme je hodně míchat, aby se nepřipálili. Pokud nemáme úplně zralé hrušky, můžeme povidla přisladit. Do odstavené šťávy vmícháme lžičku Solamylu, přilijeme do těch hrušek a ještě chvíli povaříme. Necháme vychladnout.

Pokud jsme měli hrušek více, můžeme si udělat polotovar na povidla do zásoby. Nastrouhané hrušky plníme do skleniček, které zavíčkujeme a sterilujeme při teplotě 95 °C po dobu 25 minut.

Počet porcí
16 vdolků minimálně

Podobné recepty

Reklama

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.