Naložení a uzení kuřete
Ivana
Doba přípravy
50 minut
Obtížnost

Naložení a uzení kuřete

Naložení a uzení kuřete
Average: 4.6 (5 votes)

Ingredience

lak na nakládání kuřete
10 l vody
60 dkg soli pragandy (rychlosůl)
Reklama

Postup přípravy

Kuře omyjeme a naložíme do láku na tři dny. Nádobu necháme v lednici, nebo ve studeném sklepě.
Před uzením kuře umyjeme v hodně teplé vodě.
Udíme  na 90 stupňů asi 4 hodiny.
Za tu dobu je super měkké.

Naložení a uzení kuřete +videorecept

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
Jura (neověřeno)
21. 12. 2019 16:34:04

Dobry den
co se týče plechové udírny tak jediná nevýhoda může nastat jen když okolní teplota klesne pod pět stupně nebo pod bod mrazu rychle chladne a musí se často přikládat

ale pokut se to pohlídá aby zbytečně nekolísala teplota tak výsledek bude stejný jak v dřevěné tak vyzděné udirne.v létě udím v plechové na podzim v dřevěné a v zimě ve zděné

Nepřihlášený (neověřeno)
26. 3. 2019 01:02:22

S tím souhlasím, tolik všelijakých dochucovadel máme skoro ve všem, co se dnes koupí za uzeniny nebo uzené maso, je to přesolené a vodou nacpané, proto když si to máme možnost udělat domácí, rozhodně tam nepřidáváme žádné pragandy atd., jen kuchyňskou sůl, ale tím nechci nikoho kritizovat, každý má na to svůj názor a já tady teď píšu ten svůj, ale nikomu nevnucuji, že je to takhle jedině správně.

Dalitroll (neověřeno)
19. 3. 2019 14:00:08

No nevím pane Martine kdo má více elánu a nadšení ale dávat kuře ještě do friťáku to by mě teda fakt mohlo ohrát - zničit jednu dávku oleje a ještě si zasmradit barák..Kuře den před tím prostě potřu olejem smíchaným s česnekem a solí a na hruhý den uudím. Hotovo. Možná nebylo tak dobré jako to Vaše ale na druhé straně celá rodina byla spokojená.

libi10
28. 7. 2016 18:54:26

Místo pragandy můžete použít směs soli kuchyňské a asi 3% cukru. Dle východních praktik a teorie jin a jang. Kam se dostanete s Ečkama a jinými chemikáliemi pánbůhví. Ať si to každý přebere a dá si na co má chuť. Příjemné uzení a ať žije metoda POKUS/OMYL. L.

radek77
6. 4. 2016 13:33:28

dobrý den nezkazím tim něco když bych potřel kuře česnekem nebo ho přidal do nálevu děkuju

pikupe (neověřeno)
8. 2. 2015 12:41:35

lidičky....přestante používat už tu pragandu.obyčejná sůl udělá to samé bez eček.vždyt je to cejtit na chuti...fuj..ale je to na vás.skuste bez pragandy u budete překvapeni jak je to lepší

Nemáte pravdu! Praganda která je určena pro domácí použití tedy 98% soli a zbytek duitany je pro nakládání masa tzv. malý zázrak. A na výsledné chuti nemá žádný vliv. Naopak maso má krásnou barvu a nezkazí se. Praganda je pro řezníky malý zázrak.

NepřihlášenýTomajda (neověřeno)
19. 12. 2014 23:53:28

V tom je to kouzlo naložení.Buď Praganda nebo obyč.sůl.Kdo chce počkat,dočká se.Každý má své postupy.

ivana.m
9. 12. 2013 08:52:16

:-) Martine, to já fakt ve zlém neberu. Já propaguji, že se má vyzkoušet téměř všechno :)a každý neví všechno . Neudíme, protože jak máme tu nerezovou, tak se hodně rychle ochlazuje. Muž do budoucna chce udělat klasickou, tahle je ta vodní .
Mějte se krásně a díky za rady :-) Ivana M

Martin (neověřeno)
9. 12. 2013 08:35:41

Opravdu to neberte ve zlém,co jsem psal,spousta věcí,co jsem tady viděl se mi líbí a byla pro mne inspirací. A tu energii a čas,co jste do toho dala,to je na čestnou medaili. V tomto Vás obdivuji.
Proč v zimě neudíte? My tedy udíme cca 3x až 4x ročně,možná i vícekrát,ale hlavní uzení máme po zabíjačce,tady v zimě. Pokud jste takoví nadšenci,proč si nepostavíte normální udírnu? Ta vodní udírna nevím,voda a kouř,to je dehet,úkolem uzení je přeci spíše vysušování a konzervace kouřem.
Dřevěné uhlí bych nechal spíše na grill,tam nemá opravdu chybu.
Jěště jsem zapomněl zmínit,že kuřata na uzení používám pouze svoje z domácího chovu,ta jsou proti kupovaným větší a maso je "starší". (My je chováme cca 3-4 měsíce) ve velkochovech díky směsím a antibiotikům cca měsíc a půl,takže u kupovaného kuřete bude ta doba uzení kratší,jak u toho našeho.
Rozhodně zkuste to fritování a hlavně ten třený česnek,pak mi řekněte,jak jste dopadla. Budu se těšít. Hezký den.

Martin (neověřeno)
8. 12. 2013 21:56:04

Vážená paní Ivano, opravdu se Vám nedá upřít píle,elán a nadšení,ale nezlobte se na mne, děláte při nakládání masa na uzení či zavařování tolik zbytečné práce, že mi to nedá, abych na to nezareragoval.
Co se týče uzení kuřete,tak jednak- rozhodně bych vynechal rychlosůl. Proč cpát chemii tam,kde ke stejnému dojdete i bez ní? Děláte to přece pro sebe,tak proč to "hrotit"?
Co se týče kuřat,tak schválně zkuste můj recept a pak sem napište,jak Vám to chutnalo více,jestli "po Vašem",nebo "po mém":
kuře před nasolením rozpůlte a tak ho i uďte, prostě v půlkách.
oddělte od kuřete křídla a krk ta neuďte.
Kuře nasolte v poměru 2dkg obyč. soli na 1kg a přidejte rozetřený česnek.
Naložte do nádoby na cca 4 až 5 dní.
Nezalívejte lákem,není třeba.
pokud přesto chcete zalívat lákem, tak v koncentraci 2dkg soli na litr vody. To platí pro jakékoliv maso. Nechápu,proč když ideální slanost masa je cca 2%,proč děláte lák více slaný? To přeci nemá logiku.
před uzením dejte půlky kuřat do friťáku na cca 180st.,každou půlku tak na cca 2-3 minuty. To fritování vám kuře zatahne,ale hlavně- kůže bude potom měkká a plně poživatelná.
poté dejte půlky kuřat do rozehřáté udírny na cca 110-120 st.,a postupně teplotu snižujte na cca 90st. Doba uzení cca 3,5-5hodin podle velikosti kuřete.
Potom napište,které kuře bylo lepší. S pozdravem Martin.

Pavel (neověřeno)
8. 7. 2013 19:46:34

Nezbývá než souhlasit,
jasně rychlosůl je spoustou lidí považována za jed (když s ní nasolíme kuře z Polska živené na hormonech, tak to může být jen kapka v moři :-D). Doba naložení - zase 3 dny je málo, nestačí jen aby se vlivem osmotického tlaku vyvážila slanost kuřete a vody, ale je nutné nechat maso "uzrát", oproti vepřovému se nakládá na kratší dobu, ale stejně jsou to 2-3 týdny. A výsledná barva není ani tak dána dobou uzení, ale především použitím tristní vodní udírny, kde je zdroj tepla strašně blízko, teplota je povětšinou špatně uhlídatelná a pro většinu druhů mas (samozřejmě kuře) nezbytně vyšší.. Zas je pravda, že udírna typu Texas apod. je snadno skladovatelná a ne úplně nevhodná na převoz a výlety..

Jindra (neověřeno)
22. 4. 2013 10:21:49

Děkuji za radu, zajedu si do Australie pro mořskou vodu a budu udit. Slyšela jsem ale že lepší voda je z některé řeky v Las Vegas, tak nevím.

Pavel (neověřeno)
11. 2. 2013 17:05:54

Dobrý den,chtěl bych si vyudit celou menší krutu o hmotnosti cca 3,5kg.Na netu jsem konkrétně o krutě nic nenašel,je to taky drůbež jako kuře jen by mě zajímalo jak to přesněji udělat,jestli zvýšit podíl soly?nebo prodloužit dobu na uzení?....
Díky za vaše názory.

Nepřihlášený (neověřeno)
5. 12. 2012 10:24:01

Ale co má Ládík dělat když ve vyjmenovaných slovech po "b" není sůl?

Nepřihlášený (neověřeno)
25. 4. 2012 23:26:53

Vsechnu vas zdravim
Cetl jsem vsechny ty odkazy a optavdu jsem s toho jelen.
Prisel jsem se tu podivat a precist rady. Urcite neni jen jeden spusob uzeni a kazdy chrani ten svuj.
Ja ziju v Australii a tady se moc neudi. No skoro vubec. Koupil jsem si plechovou udirnu a rekl jsem si ze do toho jdu. Ale jak vydim neni to jednoduche. Vetsinou vsichni maji zdene a drevene udirny. Myslite ze plechova udirna ma nevyhodu?
Chci zatim udelat kure a pak prejit na ryby. Ryby jsem delal mockrat a plechova udurna je vpohode. Pokazde vyjdou super.
Ryby se tu delaji asi uplne jnpinak ale opravdu jsou velmi dobre. A deti to ji. Pecenou nechcou ale po uzene se muzou umlatit.
Jen i rozpulim namocim do morske vody na hodku a posipu hnedym cukrem. Skuste to. Misto morske vody jen slanou vodu.
Muze mi nekdo poradit jak s tou plechovou udirnou na kur a jine masa?
Tom
Fly200m@hotmail.com

ivana.m
19. 12. 2011 16:58:10

Dobrý den Filipe, tady v tom receptu jde hlavně o ten poměr soli. No bohužel my jsme kuře přičmoudli, ale mám už domluveno s mužem, že to přetočíme, ale teď je zima, tak na jaře :-) Ivana M

Filip (neověřeno)
19. 12. 2011 15:33:29

Vyzkousel jsem recept a musim rict, ze to je docela prijemne zpestreni tech vselijakych bucku a klobas. Pro me i docela nova chut. Kure urcite obcas udelam.

miki47v@seznam.cz (neověřeno)
9. 12. 2011 23:43:33

Zdravím,
Tak to vaše kuře má všechny nedostatky špatně (krátce) naloženého masa.
Kuře naložené do láku případně nastříknuté do prsíček a stehen, na ty 3-4 neděle musí být při těch vašich teplotách udělané do zlatova již po 3-4 hod.
Pokud bude naložené do rychlosoli na 14 dní tak správně píšete, že chce tak 70 st. C. Jinak ta vaše černota navrchu, která se nedá jíst je dlouhou dobou uzení Jóóóó nejni nad staročeské uzení.
Dlouhá doba naložení(4-5-6 týdnů) a potom můžeme to naše měkoučké masíčko udit pouze tzv, do barvy.
Doba není v tomto případě směrodatná pouze barva. A teplotu kouře si můžete volit jakou chcete.
Vladimír Šmíd

miki47v@seznam.cz (neověřeno)
9. 12. 2011 23:11:10

Zdravím takhle zadehtovaný behdál bych do huby nevzal ani "když bych ho svlíkl z kabátu" Když je kuřátko pěkně naložené 3 neděle, tak je za dvě tři hoďky krásně do zlatova a nakonec prostříknu oheň rozprašovačem vodou tak na 15 min (nebo se přidají namočené piliny).
Kůžička se krásně napaří a je prostě mňňňam. Já na rozdíl od jiných nedělám kuřecí vývar ale udím kuřátko, které se na kosti rozpadá.

miki47v@seznam.cz (neověřeno)
9. 12. 2011 22:59:29

Vážený chemiku tak to je lež, šunku naši předkové dělali i bez dusitanu(obsažen v tzv. "rychlosoli Praganda").
Je známo (teda mezi staršími jako jsem já),že pomocí 5-10 g dusičnanu draselného a nebo sodného (salnytr, KNO3, NaNO3)+30 g cukru, společně s jedním kilem soli lze bezpečně vyrobit krásně červenou šunku, uzené maso, rolády a i uzeniny. Ti kdo vás tady přesvědčují, že tzv. rychlosůl Praganda zrychlí nakládání masa tak jsou buď v zajetí záměrné mystifikace nadnárodních potravinářských koncernů a nebo záměrně lžou. Je to podvod na spotřebiteli. Maso v pragandě na 14 dní je nesmysl. Žádná měkkost masa se nekoná. Pouze barva je krásně růžová, ale to že maso potom po 14 dnech v tzv. rychlosoli musejí v masokombinátu uvařit to vám neřeknou. Navíc ho tím ještě vylouhují a vyrobí z něj behdál bez jakékoliv štavnatosti. A teď POZOR.: Dusitany obsažené v tzv. rychlosoli jsou v KATEGORII JEDŮ naproti tomu dusičnany jsou pouze v kategorii LÁTEK ŠKODLIVÝCH lidskému zdraví. Stačí si přečíst na Webu polemiku kolik je dusičnanu obsaženo v zelenině a nebo přípustnou dávku v kojenecké vodě.
Toto se mě potvrdilo za mých 40 let kdy každou zimu udím cca 30 kg vsádku masa. Nemá cenu se tady přít každý ať si udí jak chce. Nakonec nekecám, napsal jsem cca 120 stran o uzení pro laiky kde je vše velmi podrobně rozepsáno od uzení, nasolování, až po recepty. Nemyslete si, že v nějaké knížce nebo receptu bude vše do podrobna tak aby to pochopil i laik. Tak to nééé to je záměrně. Pokud máte zájem napište miki47v(zavináč)seznam.cz
Jenom tak na okraj: Máte dojem, že je s tou naší stravou vše v pořádku, chutná vám buřt, který se nad ohněm rozteče, v lepším případě máte na prutu ohořelou nepoživatelnou umělou hmotu. Párky za 40 kč /kg atd.

Na všechno na co za posledních 50 let chmátla "všeobjímající ruka trhu" (přelož si to jako snaha o okrádání zákazníka za účelem zisku)a nové technologie tak stálo za hovno a bylo ke škodě člověka a jeho zdraví.
S úctou Vladimír Šmíd.

Nepřihlášený (neověřeno)
18. 11. 2011 16:31:05

dobry den,jen takovy maly dotaz:muze se pouzivaz k uzeni i vrba a jestli ne , tak proc. Diky Jirka

marťas (neověřeno)
16. 11. 2011 22:57:14

Ahoj všeci.I já používám pragandu a né jen na kuře.Vždy když udím krkovici nebo bůček tak dávám na jedno kg masa 2 dkg soli a to v poměru 1dkg kuchyňské soli a 1dkg pragandy.Nechávám 1O dní naložené a potom udím.Fakt pecka.M

ivana.m
9. 7. 2011 20:09:43

Dobrý večer, já nevím proč by se na Vás měly snést nějaké protesty :-) Každý má svůj systém. Tedy trochu se mě přičmoudlo, ale připálené nebylo, protože to děláme ve vodní udírně a rychlosůl nám nevadí. Prostě každý má na to jiný názor a myslím že to tak je správně. Přece by to byla otrava kdyby každý s každým souhlasil a mě to nevadí když někdo napíše záporný komentář. Když je napsaný slušně, tak já to beru. Ivana M

venezia (neověřeno)
9. 7. 2011 17:01:36

reaguji na vaše PS: proto nekupuji uzeniny v obchodě, ale šunku i salám si dělám sama.

Nepřihlášený (neověřeno)
9. 7. 2011 16:57:17

ze zvědavosti jsem se podívala na uzené kuře, ale to se mi fakt nelíbí. jednak mně vadí ta rychlosůl, /velké svinstvo/, a taky jsem toho názoru, že je kuře příliš černé. asi se na mojí hlavu snese spousty protestů, ale my prostě udíme po staru, normální sůl, naložené maso na 3 týdny, pečlivě obracené, uzené na ovocném dřevě s troškou jiného dřeva, a chutná to báječně, vypadá skvěle. zdravé to rozhodně není, ale sem tam to sneseme, s rychlosolí ale ani omylem.

ivana.m
10. 11. 2010 10:45:40

:-) Dobrý den Yvetko :-) já vždycky ty váhy konzultuji s kamarádem řezníkem. Já na špek dávám na kilo 1,9 dkg, ale máme to opravdu hodně málo slané. Jinak špek také solím obyčejnou solí, protože tam není co zčervenat :-) přeji krásný den. Ivana M

Yveta (neověřeno)
10. 11. 2010 10:02:13

Dobry den Ivano, konecne jsme se dostali k uzeni kurecich stehen podle Vaseho recept. Pouzili jsme normalni sul a zdenou udirnu. Dopadlo to tak jak pisete. Nez jsme s pritelem vyndali z udirny bucky zbylo na nas jedno stehynko :-) Tento pomer soli je presny!
Chceme vyzkouset spek. Nevite jak ho nasolit? Myslim, ze to bude trochu jine nezli u masa. Tam se nam osvedcilo 2%soli na vahu masa. Kdo ma rad slanejsi tak 2-2,2%soli.
Dekujem a jen tak dal! :-) Yveta

Chemik (neověřeno)
23. 10. 2010 23:39:43

Neni zac,
Zapomel jsem podotknout, ze recept je skvely, sam pouzivam Pragandu na uzeni cehokoliv a nejen na uzeni (kure + Cejn a Kapr jsou NEJ).
Pouzivam ji kvuli rychlosti "projiti" tkani (cca 2÷3x rychlejsi nez NaCl = v laku riziko nakazy), ale prave proto, ze maso zustava ruzove az cervene. Dobrou a ruzovou sunku bez dusitanu udelat nejde :-)
Tu sice neudim, jen tahnu ve vode, ale bez dusitanu ruzova nebude.
Vareni, duseni a uzeni zdar
Chemik

Chemik (neověřeno)
23. 10. 2010 10:49:00

Pro ty co neustale tvrdi jak je Praganda jedovata, tak jen upresnim, ze jde o normalni chemickou sul (obsahuje dusitany), cili chemicky pripravek schvaleny pro pouzivani v potravinarstvi, stejne jako dalsich tisic pripravku E. Takze nestraste lidi pouzivanim Pragandy, je to jtejny "jed" jako vsechny E-cka, ktere jsou dnes snad v kazde potravine.
Je potreba si uvedomit, ze dusitany obsazene v techto typech soli zmirnuji srazeni hemoglobinu obsazeneho v krvi, proto maso upravene touto soli zustava cervene a tepelnou upravou netmavne / nehnedne (hemoglobin).
Zaroven je treba zduraznit, ze maso upravene dusitanovou soli (tedy i Pragandou) by se nemelo dale tepelne upravovat vyssi teplotou nez cc 100st Celsia. Pri vyssich teplotach (grilovani, smazeni, atd) vznikaji pusobenim dusitanu karcinogeni latky, ktere jsou skodlive a rakovinotvorne.
K alergii ... Pragandu nemusi kazdy snaset a nekomu muze primo vadit, ale je to opet stejne jako s kazdym jinym E-ckem.
Zaverem: Komu Praganda nevadi, at ji klidne pouziva, jed to opravdu neni. Pouze vyrobky upravujte pouze teplotou do 100st (uzeni, vareni, duseni). Treba takova sunka ci "cervena" slanina uz by se nemela pect a smazit, takze hemenex je tabu :-)
PS: Vsechny uzeniny, ktere maji po tepelne uprave cervenou barvy jsou upraveny dusitanovou soli, takze temer vse co lze koupit v obchodni siti.

Nepřihlášenýpa… (neověřeno)
3. 10. 2010 09:55:00

co to je proboha,,,,,propanda,vážení,,,dík za vysvetlení

Nepřihlášený (neověřeno)
3. 8. 2010 19:00:09

Kdo vám proboha řekl že je akát na uzení jedovatý. To je naprostý nesmysl. Je to jedno z nejlepších dřev na uzení. A zvláště uzení drůbeže nebo ryb. Doporučuju přidat trochu česneku a grilovacího koření do láku. Bude to chutnější. Pragandu můžete částečně nahratit kuchyňskou solí ve stejném poměru. Je zdravější. Pragandy stačí tak jedna třetina, jen kvůli barvě. Dobrou chuť. Vojta Janoš

ivana.m
25. 7. 2010 21:31:14

Dobrý večer, kuře nakládám tak na ty tři dny. Obyčejnou sůl můžete použít v tom samém poměru co pragandu, nebo-li rychlosůl, ALE MASO NEBUDE RůŽOVÉ . Samozřejmě chuť bude stejná :-) Ivana M

ladik (neověřeno)
25. 7. 2010 20:30:03

Mohu použít običejnou sůl k naložení kuřete? A najak dlouho jsem začátečník díky

Radek L (neověřeno)
10. 9. 2009 15:56:22

Ahoj Jirko, gratuluju k prvnímu uzení, možná bys měl vědět pár věcí: kůže kuřete při uzení bude vždy tuhá, pokud jí předem neovaříš v 80°C horké vodě cca 2min. Nauzení se dubové křevo nepoužívá, protože je kyselé. Používá se buk, švestka, akát, atd. Jinak je třeba nasbírat zkušenosti, jak co udit. Nejdůležitější je, aby ti to chutnalo. Hodně zkaru. Radek L

Mirek (neověřeno)
24. 8. 2009 08:58:31

S tím dřevem je to tak že by se mělo použít několik druhů dřeva najednou. Já udím už nějaký pátek a učil mě to otec kterého to učil jeho otec, zhruba 10-20 % tvrdého dřeva (odskoušený buk), a zbytek procent dřevo ovocné (nejlepší je trnka, pro ty co neví co je trnka, tak je to švestka :-)). Přeju hodně zdaru při uzení.

Ahojky Jane, my to neudíme dřevem, takže je to spíš očouzené. Vypadá dost tmavě ale nebylo ani trochu hořké. To já musím při dalším uzení přetočit. Děláme to v tý vodní udírně a tam dáváme dřevěné uhlí a nakonec jenom trochu štěpků.Bylo výborné. :-) Zdravím a přeji hezký den. Ivana M

Jan (neověřeno)
23. 8. 2009 09:19:48

Ivanko, nezlob se, ale to kuře na videu, moc vábně nevypadá. Mělo by být po vyuzení krásnou barvu do zlatova , ne tak černé, jak je na obrázku. Je asi zadehtované.Na to bych vůbec chuť neměl a ženská by mi nadala. Myslím si, že i ta chuť pak není moc dobrá. Já udím zásadně v udírně ze dřeva a pomalu, je to vžedy super a jen s obyčejnou solí. Ale třeba Vám to takhle chutná. Tak at se daří..Jan

jirka (neověřeno)
14. 8. 2009 12:10:14

.CAuNo ja taky sel nachvili nahoru (pac ta udirna je ve sklepe)a prijdu dolua dvirka od openiste se sama trosku pootevrela a v te udirne bylo podle teplomeru okolo 130C. A ten dym uz nebyl tak vonavy teda.Ale prezilato.Neskroutila se.KAzdopadne jinak kdyz udiv ve drevene (a oplechovane) nejdu nad 90 :D spis tak 70-80

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.