Vyzkoušejte vánočku se sladidlem Irbis ze stévie

Vyzkoušejte vánočku se sladidlem Irbis ze stévie

Obliba stévie raketově roste. Sladidla přírodního původu získaná z této rostliny už patří i do mnoha českých kuchyní, ve kterých se snaží vařit a sladit zdravě. Snad jediná výtka, která se ve vztahu ke stévii občas objeví, je, že nemá plnou sladkou chuť. I tohle už je ale díky patentovanému způsobu výroby stévie minulostí. Výsledkem je chuť, kterou si zamilujete.
29. 11. 2021

stévie
Stévii si cenili už před mnoha staletími jihoameričtí indiáni, kteří ji využívali jako sladidlo i součást tradiční přírodní medicíny. Od té doby se stačila dostat z Paraguaye a Brazílie do celého světa a dnes se pěstuje na mnoha místech naší planety. Používá se podobně jako další nízkokalorická sladidla v celé řadě potravin, u kterých se výrobci snaží o snižování energetické zátěže.

Stévie: až 300x sladší, tepelně stabilní

V čem tkví kouzlo moderního sladidla získávaného z drobné rostlinky? Jeho sladivost je až 300x vyšší oproti klasickému řepnému cukru, 10 gramů tedy osladí stejně jako 3 kg cukru. Na rozdíl od něj ale nezvyšuje hladinu krevního cukru.

Vyzkoušejte vánočku se sladidlem Irbis ze stévie Se stévií můžete sladit i vy doma – díky sladidlům Irbis, která nabízejí chuť jako cukr.

 Sladidla Irbis ze stévie se ale hodí pro kohokoli, kdo vyznává zdravý životní styl a hlídá si příjem energie. Pozitivní vlastností je tepelná stabilita stévie. To znamená, že se dá sladilo využít do studených i teplých nápojů a také při vaření, pečení nebo zavařování. Velkou výhodou sladidel Irbis ze stévie je pak výborná sladká chuť, kterou   zabezpečuje patentovaný způsob výroby.

Stévie v tabletách i v prášku

Vyzkoušejte vánočku se sladidlem Irbis ze stévieU sladidel Irbis máte vždy na výběr mezi tabletami a sypkou formou. Sladidla Irbis jsou k dispozici v praktickém dávkovači (110 tbl.), náhradním balení (220 tbl.) a ve formě sypké směsi (250 g). Jedna tableta osladí jako jedna kostka cukru, u práškové formy pak jedna lžička sladidla osladí stejně jako čtyři lžičky cukru, přitom o 82 % méně kaloricky a s jedinečnou chutí.

Sladidlo Irbis si zamiluje každý, kdo chce sladit zdravě nebo si udržovat váhu pod kontrolou. Vyzkoušejte sypké sladidlo Irbis ze stévie i vy – třeba v receptu na vánočku!

Vánočka je už od středověku našim typickým vánočním pečivem, připravovala se obvykle v noci z 23. na 24. prosince. S její přípravou a pečením je spojená celá řada zvyků a pověr, my si ale myslíme, že stačí, když ji připravíte s láskou a z kvalitních surovin.

Tak hurá do pečení, určitě si pochutnáte!

Kynuté těsto na vánočkuStévie

  • 230 g pšeničné mouky hladké
  • 150 g pšeničné mouky hrubé
  • 40 g Irbis se sladidly z rostliny stévie
  • 30 g droždí
  • 40 g vepřového sádla
  • 150–200 ml mléka
  • sůl
  • loupané sekané mandle
  • rozinky
  • vejce na potření

 

Postup: oba druhy mouky promícháme, prosejeme sítkem a vsypeme do mísy. Na dně mísy s moukou vyrobíme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Mléko zahřejeme na teplotu 30 °C. Cca 100 ml ohřátého mléka nalijeme na droždí v míse a s malým množstvím mouky vyrobíme velmi řídké těsto (omládek). Necháme v teplém prostředí vykynout. Do hrnečku nalijeme ohřáté mléko, v něm rozpustíme sladidlo Irbis Stévie, žloutek, sádlo, sůl. Takto upravenou směs nalijeme do mísy s vyzrálým omládkem a hnětením vypracujeme v hladké, nelepivé těsto. Necháme v teplém prostředí vykynout. Poté přidáme rozinky. Hotové těsto rozdělíme na 6 nebo 8 klonků, ty vyválíme na prameny a upleteme zvolený tvar vánočky. Vánočku položíme na tukem potřený plech, namašlujeme vejcem a posypeme mandlovými lupínky. Necháme kynout v teplém prostředí asi 20–30 minut a poté pečeme při teplotě cca 180 °C.

 

Kompletní sortiment sladidel Irbis najdete na www.nasevitaminy.cz.

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.