Recept na skvělou tureckou baklavu s pistáciemi

Recept na skvělou tureckou baklavu s pistáciemi

Pokud jste někdy byli na dovolené na Balkánu, v Turecku nebo v arabských zemích, pak vaší pozornosti pravděpodobně neunikla baklava. Chutný zákusek, který má kořeny až v Osmanské říši. V článku naleznete recept na baklavu s pistáciemi.

Co je to baklava?

Zejména v Turecku naleznete baklavu doslova na každém rohu. Ostatně právě zde má baklava, která se postupně rozšířila do okolního světa, pravděpodobně svůj skutečný původ.

Baklava je velice sladký a tučný zákusek z listového těsta (resp. filo těsta), ve kterém nesmí chybět med a oříšky. Naleznete ale různé náplně a příchutě. Z nám známých receptů by baklava pravděpodobně měla nejblíže ke štrůdlu nebo croissantu. Její chuť i složení jsou ale mnohem intenzivnější, a tak vám bude stačit jen malý kousek.

Na plechu se baklava obvykle nakrájí na malé kostičky, právě jedna je pak zcela ideální jako odpolední svačinka k dobrému čaji.

Ingredience na baklavu s pistáciemi

Na samotný dezert

  • 1 filo těsto (asi 500 g – cca 30 až 40 plátů)
  • 1 kostka rozpuštěného másla
  • 350 g – mleté pistácie

Na sirup

  • 200 g – cukr krupice
  • 3 lžíce – tekutý med
  • 150 ml – voda
  • 2 lžíce – šťáva z citronu

Postup přípravy pistáciové baklavy

Začněte přípravou sirupu. Ten si připravíte v hrnci rozpuštěním cukru, medu, vody a šťávy z citronu. Ovonět můžete plátky nakrájených citrusů. Sirup je nutné asi 10 minut nechat provařit. Poté odstavte sirup z plotny a nechte jej chladnout během přípravy baklavy.

Máslo rozpusťte v rendlíku. Pozor, aby se vám nezačalo vařit a připalovat.

Plech (nejlépe hranatý) vymažte máslem a dejte do něj první vrstvu filo těsta (těsto seřízněte dle velikosti a tvaru plechu/nádoby). Těsto opět přetřete máslem a dejte další vrstvu těsta. Takto naskládejte celkem 10 vrstev těsta.

Mleté pistácie si rozdělte na čtyři díly a první díl dejte na desátou vrstvu filo těsta. Na pistácie dejte další 3 díly těsta/másla. A poté dejte druhou část ořechů. Na ni dejte opět 3 vrstvy těsta/másla. Následuje třetí vrstva ořechů. Dalších tři pláty těsta s máslem a poté poslední část ořechů. Nakonec bude následovat dalších 10 vrstev těsta/másla. Konkrétní počty si můžete mírně uzpůsobit tak, abyste neměli žádné přebytky ani nedostatky těsta. Vrchní část ještě můžete dozdobit trochou pistácií.

Následně ještě za syrova baklavu nakrájejte na malé kostičky/čtverečky ostrým nožem. Těsto prokrojte až dolů a do okrajů.

Takto dáme baklavu přibližně na 45 minut do rozpálené trouby o teplotě 170 stupňů Celsia.

Ihned po vytažení z trouby zalijeme baklavu sirupem, a to přibližně až do poloviny.

Následně necháme baklavu až do druhého dne chladnout a odstát. Baklavu můžeme nechat při pokojové teplotě až 5 dnů, během kterých by se měla zkonzumovat.

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.