Jarní detox zatočí s únavou i kily navíc. Jak na něj?

Jarní detox zatočí s únavou i kily navíc. Jak na něj?

S příchodem jarních měsíců nastává ideální čas na očistu organismu. Odlehčete svůj jídelníček, začněte pravidelně sportovat a podpořte detoxikační procesy ve svém těle. Správně pojatý jarní detox vás totiž dokáže nabít energií, a dokonce zatočí i s kily navíc.
14. 4. 2022

Myslete na pitný režim

Dodržování pitného režimu je při detoxu klíčové, jelikož voda pomáhá vylučovat z těla nahromaděné odpadní látky. Denně byste měli vypít alespoň 1,5 litru čisté pramenité vody, kterou můžete ochutit šťávou z citronu, nakrájeným ovocem nebo čerstvě natrhanou mátou.

Tip: Do pitného režimu lze zařadit také bylinkové čaje, čerstvě vymačkané ovocné a zeleninové šťávy nebo smoothies.

Odlehčete jídelníček

Jídelníček během detoxu by měl být především pestrý a odlehčený. Nepřejídejte se, jezte spíše menší porce a důraz klaďte na čerstvé a kvalitní suroviny. Naopak se snažte vyhýbat tučným a smaženým jídlům, cukru, bílé mouce, polotovarům, slazeným nápojům a alkoholu. Zvažte, zda ze svého jídelníčku dočasně nevyřadíte také mléčné výrobky, s výjimkou těch kysaných a probiotických.

Tip: Motivujte se ke cvičení zbrusu novým sportovním oblečením. Pořiďte si dámské legíny, které vám padnou jako ulité. Na Heurece najdete širokou nabídku funkčních kalhot na cvičení, s jejichž výběrem vám pomohou uživatelské recenze.

Pravidelně se hýbejte

Také pravidelný pohyb přispívá k očistě organismu, najděte si na něj proto čas alespoň třikrát týdně. Během detoxu se ale doporučuje věnovat se spíše méně náročným aktivitám, proto návštěvu fitka raději vynechte. Místo toho si zacvičte jógu, projeďte se na kole nebo se vydejte na svižnou procházku. Vhodným pohybem je i jízda na elektrokole, které vám do kopců pomůže a neodradí, pokud s pohybem teprve začínáte.

Zaměřte se na játra

V rámci jarní očisty organismu je vhodné zaměřit se na játra, která mají za úkol odbourávat toxické látky jako alkohol, léky a těžké kovy. Jejich správnou funkci podpoříte například tím, že do svého jídelníčku zařadíte ostropestřec mariánský, červenou řepu, kurkumu nebo pampeliškový čaj.

Objevte sílu bylin

Byliny jsou velmi cenným zdrojem vitamínů a minerálů, navíc však obsahují vlákninu, enzymy a mnohé další tělu prospěšné látky, které napomáhají jeho očistě. Jejich použití v kuchyni je pak skutečně široké. Čerstvé bylinky použijte k finálnímu dochucení jídel, ty sušené zase k přípravě čaje či odvaru. Kromě toho se nebojte sáhnout ani po bylinných sirupech a šťávách, které zpestří váš pitný režim.

S vlákninou nešetřete

Vláknina je nesmírně důležitá pro správné fungování zažívacího ústrojí a zdravou střevní mikroflóru. Zvlášť během detoxu si ji proto dopřejte ve zvýšeném množství. Kde vlákninu najdete? Bohatým zdrojem vlákniny je zejména ovoce a zelenina, kromě toho ji však obsahují také lněná a chia semínka, obiloviny a luštěniny, celozrnné výrobky nebo pšeničné klíčky.

Pochutnejte si na mořských řasách

Takzvaná mořská zelenina je při detoxu skvělým pomocníkem. Mění totiž toxické kovy na soli, které dokáže tělo snadno eliminovat. Kromě toho je bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a rostlinných bílkovin. A jak mořské řasy v kuchyni využít? Skvěle chutnají nejen v notoricky známém sushi, ale také v polévce, luštěninové pomazánce nebo salátu.

jarní detox