Tipy na zdravé smoothie pro celou rodinu

Tipy na zdravé smoothie pro celou rodinu

Příroda se pomalu ale jistě začíná probouzet ze zimního spánku a jaro se hlásí o slovo. Víte, že právě jarní měsíce jsou ideální k pročištění organismu od nečistot, které se v těle během zimy nahromadily? Tak na nic nečekejte, věnujte svému tělu čas a pozornost, kterou si zaslouží. Nalaďte se s přírodou na stejnou vlnu a užívejte si každičký den.

Benu
Zdroj: Unsplash.com

Jak na jarní detoxikaci organismu?
Detoxikací se rozumí pročištění těla, tedy úleva od všech škodlivin, které ho zanesly. Přirozená detoxikace v těle probíhá stále, toxiny jsou vylučované prostřednictvím ledvin, jater a střev. Jednou za čas je ale třeba přirozenou očistu těla podpořit ještě jinak. Pohybem, změnou jídelníčku, bylinkami.

Benu
Zdroj: Unsplash.com

Víte, že organismu stačí pár dnů detoxu, aby se cítil lépe? Už po sedmi dnech si játra, ledviny i střeva odpočinou a zvedne se jejich výkon. Jak při očistě jarní detoxikaci organismu postupovat?

Tip číslo jedna: Začněte změnou stravy
Důležitá je zejména změna životosprávy a životního stylu.

• Začněte se víc hýbat.
• Vsaďte na zdravou výživu. Do jídelníčku zařaďte hodně vlákniny, kterou najdete především v ovoci a zelenině, nezapomeňte ani na zázračný vitamín D.
• Vyhněte se konzumaci jídel z fastfoodů, průmyslově zpracovaných a nezdravých potravin.
• Do jídelníčku zařaďte antioxidanty, které jsou bohatým zdrojem vitamínu C, E, beta-karotenu a selenu, jsou fajn i na podporu imunity. Patří sem třeba černý a zelený čaj nebo rakytník řešetlákový.
• Pijte bylinné čaje a čistou vodu.
• Nepijte ani nejezte nic, co vám nedělá dobře a způsobuje třeba křeče v žaludku.
• Netrapte se hlady, to při detoxu určitě není žádoucí.
• Připravte si zdravé smoothie nápoje, které vás zasytí a zároveň tělu dodají vše, co potřebuje. Co třeba smoothie z pomerančů a červené řepy, zeleninové smoothie se špenátem, petrželí, jablkem a kiwi nebo banánem? Chutné je i smoothie z manga a banánu s trochou čerstvě vymačkané citronové šťávy nebo okurkové smoothie z půlky okurky, jednoho jablka a půl šálku vody.

Benu
Zdroj: Unsplash.com

Už jste slyšeli o superpotravinách?
Zdravá životospráva je základ, rozhodně to ale neznamená, že máte držet hladovku nebo si odpírat to, co máte rádi. Mnohem důležitější je konzumovat kvalitní potraviny, které vám dodají energii a vy se budete cítit lépe fyzicky i psychicky. Skvělým pomocníkem jsou superpotraviny jako:

• Chia semínka, ve kterých najdete velké množství důležitých živin. Zkuste si do svého ranního smoothie přisypat lžičku chia semínek a doplňte do těla omega-3 nenasycené mastné kyseliny, vlákninu, bílkoviny, železo, vápník, draslík, vitamíny B6, B1, E a důležité antioxidanty.
• Červený diamant alias goji (kustovnice čínská), která obsahuje 500x víc vitamínu C, než najdete ve stejném množství pomeranče. Je tak ideální i na posílení imunity.
• Důležité aminokyseliny, enzymy, vlákninu i vitamíny do těla doplníte prostřednictvím chlorelly a spiruliny.

Benu
Zdroj: Unsplash.com

Náš tip: Superpotraviny si můžete zamíchat do svého oblíbeného smoothie, snídaňové kaše nebo polévky.

Tip číslo dva: Zkuste půst
Rozlišujeme dva druhy očisty organismu. Dlouhodobou detoxikaci, která je založená na výše zmíněné změně životosprávy a krátkodobý detox formou půstu. To je radikální forma očisty, kdy 24 hodin držíte úplný půst. Ideální je začít ho večer spánkem.
Během půstu nesportujte ani se jinak nepřepínejte, udělejte si čas sami na sebe. Počítejte s tím, že vás pravděpodobně bude z nedostatku cukru bolet hlava. Když půst skončí, nepřejídejte se. Na tělo je třeba jít pomalu a zvolna.

Tip číslo tři: Vsaďte na doplňky stravy pro detoxikaci
Chcete očistu organismu ještě víc podpořit? Užívejte vhodné doplňky stravy jako detoxikační čaje nebo doplňky stravy z přírodních výtažků ve formě kapek, tablet, prášku a nápojů (třeba šťávu z Aloe Vera). Fajn jsou i bylinky, nejznámější je Ostropestřec mariánský.